Начало По места Бюджетът на София трябва да е антикризисен!

Бюджетът на София трябва да е антикризисен!

Към момента в проекта няма нито едно перо, касаещо енергийната криза, високите цени и войната в Украйна

Столичният общински съвет обсъжда бюджета на София. Той ще бъде гласуван на 31-ви март. Според общинския съветник от ВМРО и председател на групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера общинските съветници следва да се фокусират върху решаването на проблемите, произтичащи от сливането на трите кризи, а не да се занимават със себе си и с политическо противопоставяне. Приоритетите на ВМРО са транспорт, сигурност и обществен ред и довършване на големите инфраструктурни проекти.

„Вече разглеждаме проекта за бюджет по комисии. Относно самия проект за бюджет, внесен от кмета на общината, от ВМРО имаме една генерална забележка – няма нито ред в иначе подробните анализи за макроикономическата рамка, касаещ енергийната криза и ситуацията с войната в Украйна. Това е пропуск, защото тези два фактора се отразяват както на икономическите показатели, така и на прогнозите за приходи и разходи. Оттам нататък основната ни критика е, че бюджетът не е антикризисен, т.е. фокусиран върху потушаване на ефектите от кризите, а е приложен подход все едно кризи няма и имаме възможност за разностранни политики във всички сектори. Затова се оказва, че в бюджета има за всекиго по нещичко, като в резултат накрая вероятно няма да има никой доволен от нищо. Е, насред три кризи сме – ефектите от епидемията, високи цени на енергоносителите и тока, войната в Украйна, съпътствана от санкции, нарушени вериги на доставки и прочие. Ето защо според нас от ВМРО е нужно да намалим някои разходи, които могат да се отложат за 2023 г. и да подсилим с финансиране сектори, които тежко пострадаха от кризата – най-вече транспорта.“, смята Карлос Контрера.

От ВМРО поставяме пред политическите групи – ГЕРБ, БСП, „Демократична България“ въпроса относно изпълнението за увеличение на заплатите на транспортните работници по решението на СОС от 2019 г. Имаме ли подкрепа да го изпълним? Към момента нямаме средствата, но при наличие на воля можем чрез преговори да постигнем поетапно увеличение тази година и да обезпечим средствата в една бъдеща актуализация на бюджета. Какви са вижданията на политическите групи? Смятаме, че особено в тази ценова криза ние трябва да положим всички усилия да изпълним решението на общинския съвет в рамките на годината. Да, няма да бъде лесно, но е въпрос на желание и отговорност.

Съветниците от ВМРО настояват да се върви към общо и консенсусно предложение СОС и Столична община да поискат за пореден път компенсации за общината за скъпата електроенергия и скъпия природен газ.

Карлос Контрера смята, че някои от общинските съветници продължават да се правят, че проблем няма. „Напомняме, че големите опозиционери тук са управляващи оттатък – в парламента, в министерствата. Ситуацията има нужда от решителни и бързи действия, от обединение около няколко приоритета, а не от разединение и политически караници. Това да се противопоставяме го можем най-добре. Но можем ли да обединяваме усилия, за да помагаме насред кризата? Това е въпросът. И в заключение се обръщам към държавата, към Народното събрание, народните представители, към министерствата – всички български общини и местни власти, включително София, имат нужда от помощ и подкрепа сега. Не след три месеца, не след половин година, сега! Българският народ е решил кой да го води и управлява в тези бурни и смутни времена, поемете и носете тази отговорност, защото лидерите и държавниците си личат по време на криза. Докажете, че сте управленци, а не случайно попаднали отломки от политически корабокрушения.“, настоява Контрера.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Коментари