Начало Избори 2017 Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

Д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО и втора в листата за народни представители на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” в 24 избирателен район в София, инициира среща с д-р Борислав Миланов – председател на Българския зъболекарски съюз. Двамата обсъдиха проблемите на зъболечението и профилактиката в България, необходимостта от радикални промени и реформа в тази сфера.

Петрова и Миланов изразиха становище, че изключително обезпокоителна е ситуацията в страната с децата в социалните домове, а също така и с болните от диабет и онкологични заболявания деца и тяхното зъболечение.

Необходима е задължителна профилактика на зъбите на тези деца на всеки 6 месеца и те да имат два допълнителни профилактични прегледа.

Децата, болни от диабет, са 2000. По-голяма е бройката на децата с онкологични заболявания. Но най-важното при тях е профилактиката, която ще подобри общото им състояние.

Когато има профилактичен преглед, трябва най-малко да се почисти устната кухина и зъбния камък, защото той се трупа там в големи количества. Често това е предпоставка за образуване на кариес на зъбите във възрастта, в която емайлът на зъбите не е съзрял напълно.

Дори лошата устна хигиена води до усложнения при болните деца, а като се прибавят и другите заболявания – резултатите стават трагични.

Държавата трябва да поеме този ангажимент, защото става дума за децата на България. Финансирането може да бъде с целеви средства, еврофондове, общинско финансиране, но на принципа на равнопоставеността.

Д-р Султанка Петрова и д-р Борислав Миланов са категорични, че е крайно време тези проблеми да не се неглижират, а да се решават. Освен това не трябва да има разделение сред обществото и пациентите и да се мери с двоен аршин. Двамата смятат, че е наложително да бъде прието, когато бъде доказано, че един лекар или зъболекар краде от здравната каса, да му бъде отнето правото да практикува професията си поне за една година.

За 4 месеца има три осъдителни присъди за грубо нарушения и съдът е постановил спиране на лекарски права на тези стоматолози.

Лекарите трябва да бъдат морално отговорни хора, принципни и професионално да се грижат за здравето на хората и най-вече на децата. Това е техен дълг и важна мисия. Необходим е и сериозен контрол върху професията на медицинските кадри в България, заяви Петрова.

Между 22 и 24-годишна възраст българинът има средно извадени 2,2 зъба, а след 60-тата година те стават общо 17. Това означава, че повечето хора в активна възраст след 45 години се нуждаят от протезиране.

Друг важен проблем, който д-р Петрова и д-р Миланов обсъдиха на срещата, е свързан със специализацията на младите лекари и зъболекари. Общините трябва да сключват договори с младите специалисти, да поемат част от таксата за специализация по определена специалност, а в замяна младият медик се задължава да работи в продължение на 5 години в определено населено място в България. Когато натрупа опит, може да продължи кариерата си. Но днес повечето млади лекари специализират и след това остават без собствена практика.

Д-р Султанка Петрова и председателят на Българския зъболекарски съюз се обединиха около идеята, че за младите специалисти в сферата на здравеопазването в България трябва да се създадат необходимите условия за специализация, а също така и за професионална, и житейска реализация.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари