Начало Избори 2017 Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

Важна е профилактиката на зъбите на децата с тежки заболявания

Д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО и втора в листата за народни представители на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО” в 24 избирателен район в София, инициира среща с д-р Борислав Миланов – председател на Българския зъболекарски съюз. Двамата обсъдиха проблемите на зъболечението и профилактиката в България, необходимостта от радикални промени и реформа в тази сфера.

Петрова и Миланов изразиха становище, че изключително обезпокоителна е ситуацията в страната с децата в социалните домове, а също така и с болните от диабет и онкологични заболявания деца и тяхното зъболечение.

Необходима е задължителна профилактика на зъбите на тези деца на всеки 6 месеца и те да имат два допълнителни профилактични прегледа.

Децата, болни от диабет, са 2000. По-голяма е бройката на децата с онкологични заболявания. Но най-важното при тях е профилактиката, която ще подобри общото им състояние.

Когато има профилактичен преглед, трябва най-малко да се почисти устната кухина и зъбния камък, защото той се трупа там в големи количества. Често това е предпоставка за образуване на кариес на зъбите във възрастта, в която емайлът на зъбите не е съзрял напълно.

Дори лошата устна хигиена води до усложнения при болните деца, а като се прибавят и другите заболявания – резултатите стават трагични.

Държавата трябва да поеме този ангажимент, защото става дума за децата на България. Финансирането може да бъде с целеви средства, еврофондове, общинско финансиране, но на принципа на равнопоставеността.

Д-р Султанка Петрова и д-р Борислав Миланов са категорични, че е крайно време тези проблеми да не се неглижират, а да се решават. Освен това не трябва да има разделение сред обществото и пациентите и да се мери с двоен аршин. Двамата смятат, че е наложително да бъде прието, когато бъде доказано, че един лекар или зъболекар краде от здравната каса, да му бъде отнето правото да практикува професията си поне за една година.

За 4 месеца има три осъдителни присъди за грубо нарушения и съдът е постановил спиране на лекарски права на тези стоматолози.

Лекарите трябва да бъдат морално отговорни хора, принципни и професионално да се грижат за здравето на хората и най-вече на децата. Това е техен дълг и важна мисия. Необходим е и сериозен контрол върху професията на медицинските кадри в България, заяви Петрова.

Между 22 и 24-годишна възраст българинът има средно извадени 2,2 зъба, а след 60-тата година те стават общо 17. Това означава, че повечето хора в активна възраст след 45 години се нуждаят от протезиране.

Друг важен проблем, който д-р Петрова и д-р Миланов обсъдиха на срещата, е свързан със специализацията на младите лекари и зъболекари. Общините трябва да сключват договори с младите специалисти, да поемат част от таксата за специализация по определена специалност, а в замяна младият медик се задължава да работи в продължение на 5 години в определено населено място в България. Когато натрупа опит, може да продължи кариерата си. Но днес повечето млади лекари специализират и след това остават без собствена практика.

Д-р Султанка Петрова и председателят на Българския зъболекарски съюз се обединиха около идеята, че за младите специалисти в сферата на здравеопазването в България трябва да се създадат необходимите условия за специализация, а също така и за професионална, и житейска реализация.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари