Начало Блог Вангелов: Клеветите на Катя Матева стигат до абсурди

Вангелов: Клеветите на Катя Матева стигат до абсурди

Разгърналата се кампания срещу ВМРО е абсолютно несправедлива и неправдива. Първата голяма лъжа е, че Агенцията за българите в чужбина се контролира от ВМРО. Това заяви пред БТВ Борис Вангелов, бивш шеф на Агенцията за българите в чужбина, а сега депутат от ВМРО.

Другата лъжа е, че агенцията дава паспорти и е част от българската мафия. Процедурата за сдобиване с българско гражданство на нашите сънародници – българи от Украйна, Молдова, Македония, Албания и от Западните покрайнини е много дълга, за съжаление. По мое време имаше опит и етнически турци да минават през агенцията. На всички им дадох откази, а те от своя страна заведоха дела срещу това, коментира Вангелов и добави, че всички, които са се изселили по изселнически спогодби, нямат право на българско гражданство… Ясно е, че не става въпрос за гражданство, а за етнос, обясни той.

Катя Матева е протеже на ДПС. Вижте какъв синхрон в действията. Първо – ДПС предлага закон, с който да променим Закона за българското гражданство и да могат всички изселници в Турция да взимат гражданство по старите изселнически спогодби. Ние го блокирахме това. ДПС не закъсня с удара си. И чрез клеветите в „Нувел Обсерватьор“ ДПС заяви, че трябва да се „разследват далаверите с българското гражданство“. Явно тая акция в агенцията им дойде дюшеш, заяви Вангелов.

Българите в Македония са най-големите страдалци и мъченици за българщината. Законът не ги затруднява. Затрудняват ги чиновници като Катя Матева. Явно те трябва да донесат българската си кръв, за да докажат, че са българи. Явно друго не я задоволява нея. Тя намира постоянно кусури. Чиновник в друга инстанция си позволява да коментира административната дейност на друга инстанция и намира наистина кусура винаги в кандидатите за българи в Македония. Питайте я дали трябва изселниците в Турция да взимат българско гражданство и дали нашите братя в Македония са наистина българи, коментира още той.

До нейното назначаване като шеф на Дирекция „Българско гражданство“ в Министерството на правосъдието… Точно това са тиражираните неща в пресата – от 2014 г.  – че ВМРО имало връзки с адвокатски кантори. Нейните клевети стигат до абсурдни твърдения. Ние винаги сме защитавали нашата национална българска кауза, залегнала и в Конституцията, и в нашата стратегия, заяви политикът.

Той разясни, че процедурата за българско гражданство е много дълга: подава се молба, тя се разглежда, след година кандидатът се вика на интервю. След това преписката на всеки кандидат тръгва в ДАНС, МВР (МВР проверява например лицето дали е криминално проявено, дали се издирва от Интерпол). Общо – 9 институции трябва да дадат своето одобрение за дадения кандидат за българско гражданство. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Коментари