Начало Зеленото е родолюбие „Вандалите“, които сложиха имена на дърветата в столичен парк

„Вандалите“, които сложиха имена на дърветата в столичен парк

Автор Диана Пеева, „Дневник“

Клек, гигантска секвоя, американски и пенсилвански ясен, бодлив смърч, каталпа, сребролистна липа, гинко билоба… това са малка част от дърветата и храстите, които човек може да види в столичния парк „Заимов“. Всъщност, в неголямата зелена площ има около 700-800 дървета от около 50 вида. А отскоро всеки посетител може да разбере точно пред какво растение стои.

От седмица дърветата в парка имат малки табелки – с вида на латински и български език, учения, който е дал съответното име, и семейството, към което принадлежи конкретния вид. Табелките не са дело на общината, която се е задействала покрай изборите, нито на някоя частна фирма, решила да си направи пиар. Поставили са ги две момчета, които са отделили време, усилия и средства, защото, както сами казват, „просто е забавно“.

Цветослав Георгиев и Кристиан Димитров са 12-окласници от Софийската математическа гимназия. Цветослав е запален по ботаниката покрай участието си в националния отбор по биология, за който тази година печели бронзов медал от Международната олимпиада в Дания – информация, която споделя между другото, сякаш е нещо съвсем обикновено. Той успял да зарази с любопитството към растенията и съученика си Кристиан и сякаш на шега и без много-много да си дават сметка за гигантския труд, който са положили, двамата успяват да определят, опишат и „маркират“ почти всяко дърво в парка.

„Имаше седмици, в които се разхождахме по улиците и парковете и определяхме всяко дърво, и оттам тръгна идеята“, разказва Кристиан, „мислехме, че ще е страхотно, както в ботаническите градини, и в този парк да има табелки с имената на дърветата  – хората да могат да се спрат, да прочетат“.

След като идеята постепенно се оформила, в края на юли момчетата отишли за пръв път в парка „Заимов“, за да разгадаят видовете дървета, сами са нарисували карти на зелените площи, на тях са нанасяли дърветата, които предстояло да определят – за целта използвали три книги. За няколко дни плътна работа успели да се справят с почти всички видове. След това се обърнали към общината за разрешение да поставят табелите а и защото мислели, че ще им съдейства. Последвало дълго лутане, но все пак получили устно разрешение от „Зелени системи“ да сложат надписите.

„Ние технически сме вандали, май – нямаме писмено разрешение“, казва Цветолсав и продължава, че ще си чакат и отговора на хартия, защото без документ ще е трудно да получат подкрепа или евентуално финансиране за проекта си. Двете момчета печатат табелките на домашен принтер, приятелка им помогнала с дизайна, купили са си малък ламинатор, а към стъблата ги привързват с канап – начин, който не уврежда дървото и който в крайна сметка е евтин. Иска им се да видят дървени или метални табелки пред всяко дърво, както е в ботаническите градини, но нито могат да си позволят да ги изработят, нито ще е лесно да ги сменят, ако някой ги открадне.

Сега минаващите по алеите хора се спират, заглеждат надписите, вдигат очи от нападалите на земята листа нагоре, към короните на дърветата. Най-често внимание сякаш обръщат децата – по-малките искат от родителите им да прочетат какво пише, а по-големите четат сами и после тичат към следващото дърво, за да разберат как се казва то. „Много майки с деца споделят, че сме направили нещо добро, защото децата ги питат за дърветата, а няма кой да им каже. Това са и най-големите ни почитатели – майките с децата и бабите“, шегува се Кристиан. Двете момчета разказват, че често хората ги спират и ги разпитват, любопитни за това, което правят.

Разказват оживено за клека, който може да се види в „Заимов“ и който е нетипичен, защото в естествена среда се среща на над 2 хил. метра надморска височина, за гигантската секвоя, която расте по западното крайбрежие на САЩ, но е култивирана на доста места – видимо и тук, за това, че всъщност няма мъжка и женска липа, както казват някои възрастни хора, а едролистна, дребнолиста и сребърнолистна. Очите на Цветослав грейват, когато обяснява колко уникално дърво е гинко билобата, с неговите приличащи на плодове семена със сложна трислойна обвивка. То, за разлика от клас „Иглолистни“, например, с техните стотици видове, има само един съвременен представител в класа си.

„Има едно младо гинко в парка, ей толкова му е дебело стеблото. Решихме, че след като му сложим табелката, това дърво ще умре просто“, смее се Кристиан, докато двамата разказват един през друг за по-редките дървета, както и за тези, чието определяне ги е затруднило.

„Определянето понякога може да е много тягостна работа, особено когато човек няма опит. Например, като стигнахме до ясените… определяме американски и пенсилвански и изведнъж виждаме някакъв друг. Значи, днес можем от раз да кажем, че това е полски ясен, но тогава ни отне 2 часа да го определим, защото просто нямахме опит“, разказва Цветослав. Момчетата не са търсили предварително информация за видовете дървета в парка, искали са да ги разгадаят сами, да се предизвикат интелектуално и най-вече – „просто да се забавляваме“. А за дърветата, които са ги затруднили особено, са търсили помощ от ботаници.

Учениците не са завършили напълно проекта си. Остават им няколко дървета, които  е необходимо да наблюдават и в цъфтеж, за да са абсолютно точни в преценката за вида им. Ще сторят това през пролетта.

Засега Кристиан и Цветослав обхождат парка „Заимов“ веднъж седмично, за да проверяват дали всички табелки са си на мястото и ако има някоя унищожена, да я сменят. За месеца, откакто са започнали да поставят първите табелки, вече има скъсани, но двамата разказват, че хората са много отзивчиви и често, сами връщат и поправят свалените. И казват, че това ги мотивира допълнително, както и фактът, че явно са успели да обогатят общата култура на парка.

„Главно направихме проекта, защото се интересувахме от дърветата, но хората ни спират, интересуват се, говорят с нас за табелките, питат за дърветата. Много хора досега са си мислели, че има една липа, а сега разбират, че има много видове. И това е хубаво“, казва Цветослав.

Догодина момчетата планират да поставят табелки в още един парк. Не са решили дали това да е Докторската градина, или Градската, или Княжевската. Но, имат време и ще го сторят – с помощта на няколко познати и приятели, които вече са обединили във Фейсбук групата „Парково определяне“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари