Начало Българите по света Ванчо Михайлов: Македонска нация и език не съществуват

Ванчо Михайлов: Македонска нация и език не съществуват

Всички сръбски блянове за Югославия до Черно море са присъщи на заслепени шовинисти, пише легендарният воевода

източник: Класа.БГ

Ванчо Михайлов обяснява на своите „братя и сестри“, че „сръбските политици неуморно се стараят да излъжат света, че Пиринска Македония е трябвало да влезе в границите на Сърбия така, както Белград е заграбил голяма част от Централна Македония.

Македонска нация и език не съществуват. Това са измислици на фантазии като сръбската, за да се използват като аргументи пред хора, които не познават добре нито миналото, нито настоящето. 

Това пише в своето Обръщение до всички братя и сестри в Пиринска Македония Иван Михайлов (Ванчо), член на ЦК на ВМРО от 1924 г. 

Писмото е с дата 11.III.1990 и е изпратено от Италия, няколко месеца преди легендарният воевода да си отиде от този свят (05.09.1990 г.) Макар и в изгнание той не спира да защитава своето дело. Ако ми кажете, че не обичам Македония – извадете ми едното око! Ако ми кажете, че не съм българин – и двете – казва лидерът на ВМРО, който в продължение на 66 години ръководи безкомпромисно и принципно Организацията.

В писмото си Ванчо Михайлов обяснява на своите „братя и сестри“, че „сръбските политици неуморно се стараят да излъжат света, че Пиринска Македония е трябвало да влезе в границите на Сърбия така, както Белград е заграбил голяма част от Централна Македония“.

Това той нарича с една-единствена думичка – грабеж! 

Абсолютно никакво право, нито историческо, нито национално, нито никакво основание стопанско, културно и друго не съществува за оправдание на този отдавнашен план за сръбски грабеж. Особено опасен остава сръбският план днес, когато от Белград открито е издигнат лозунгът Македония отново да стане Южна Сърбия, категоричен е водачът на ВМРО. 

Михайлов предупреждава, че:

Белград е готов да заграби славния Пирински край, както и всяко кътче от територията на Македония така, както някога, преди векове, турската армии е нахлула далеч пò на север и от Дунава. 

Това писмо оборва информацията от преди дни за излязъл секретен доклад от архива на американското външно разузнаване ЦРУ, според който „през 1949 години високопоставена делегация на Югославия и делегация на ВМРО, ръководена от Иван (Ванчо) Михайлов, са се договаряли за формирането на независима „всемакедонска държава“. Югославия се е съгласила да направи всички дипломатически усилия за приемане на този замисъл от международната общност. А пък „Михайлов, от своя страна, действащ от името на ВМРО, се е съгласил да се откаже от всички антиюгославски дейности и ще насърчава агитацията за независимост сред македонците в България. ВМРО ще се опита да обърне симпатиите на македонците и в България, и в Гърция, в полза на Югославия“, се отбелязвало във втора точка на документа на ЦРУ. 

Точно обратното пише в Обръщението си Ванчо Михайлов: 

Онова, което за днешно време е особено важно и справедливо, е следното: България да се простре до южните и западни македонски области, които са били очертани отреди 100 години като граница предимно на българското племе. 

Воеводата на ВМРО е категоричен, че:

Всички сръбски блянове за Югославия до Черно море, или поне уголемена Сърбия с Пиринска и Софийска области могат да бъдат днес присъщи само на заслепени шовинисти, които искат да си създават по привлекателен живот чрез луди фантазии. 

Писмото на Ванчо Михайлов завършва с едно пророчество от гледна точка и на сегашните ни отношения със западната ни съседка: 

Днешната така наречена Република Македония обема в себе си редица безправия и фалшификации.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Мария Цветкова: Културата трябва да стане национален приоритет

Културните дейци заслужават по-достойни възнаграждения. Културата трябва да стане национален приоритет Повече пари за култура и по-високи заплати на...

Искрен Веселинов: Да не позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити

Не бива да позволим „епидемия“ от лични и фирмени фалити, категоричен е заместник-председателят на ВМРО. Имаме готовност да внесем...

Д-р Султанка Петрова с поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания

Поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания отправи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Коментари