Начало По места Васил Левски – 150 години безсмъртие (ОБЗОР)

Васил Левски – 150 години безсмъртие (ОБЗОР)

Тази година се навършиха 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Структурите и членовете на ВМРО в цялата страна отбелязаха тази дата с различни акции.

Босилеград

ВМРО почете паметта на Апостола на свободата в Босилеград заедно с нашите сънародници от Западните български покрайнини. По повод 150 години от гибелта на Васил Левски членове на ВМРО от София, Кюстендил, Дупница, Перник, Пловдив и други склониха глава пред паметника на великия българския революционер и участваха в събитието, организирано от Културно-информационния център на българите в Босилеград.

На поклонението присъства и Райна Манджукова – председател на Агенцията за българите в чужбина, българският посланик в Сърбия, консулът в Ниш, представители на сдружение “Западни покрайнини” и местни българи.

София

На 18 февруари Младежката и Градска структура на ВМРО в столицата отбеляза годишнината пред паметника на Васил Левски в парк „Герена“. За живота и делото на великия българин разказа общинският съветник от „Патриоти за София“ Владимир Митов. С падане на колене и поднасяне на венци и цветя почетоха паметта на Апостола на Свободата.

Русе

За 26-а поредна година ВМРО – Русе почете годишнината от гибелта на Васил Левски с факелно шествие в центъра на града. Под наслов „150 години безсмъртие“, вечерта на Месопустна Задушница членове и симпатизанти на Организацията проведоха традиционната си проява, последвана от панихида в памет на Апостола пред неговия паметник в Парка на възрожденците и поднасяне на венец и цветя на признателност.  

Шумен

ВМРО – Шумен и граждани отбелязаха годишнината пред паметника на Васил Левски на площад „Освобождение“, където имаше почетна стража, символизираща признателността на съвременните българи към делото му. В изказването си областният координатор на ВМРО Деан Станчев подчерта, че всеки народ и всяка епоха имат нужда от своите герои, но има такива, за които не важат законите на пространството и времето. Такава фигура в българската история е Левски, като всяко поколение открива у него това, от което се нуждае като пример за подражание. Станчев подчерта, че историческата организация ВМРО продължава традициите на българските революционни организации през Възраждането, като основната й цел е обединението на българите от Мизия, Тракия и Македония.

Кюстендил

ВМРО – Кюстендил участваха в поклонението по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата пред неговия паметник в центъра на града. Почетоха великия българин с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя.

Членове на ВМРО от София, Кюстендил, Дупница, Радомир, Перник, Сандански, Пловдив и други се поклониха и пред барелефа на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров – един от продължителите на революционното дело на Васил Левски, борил се за свободата и обединението на всички българи от българското етническо землище.

Сливен

ВМРО в град Сливен отбеляза годишнината, поставяйки цветя пред паметника му в града. Председателят д-р Спасов в свое изказване заявява, че Левски е най-великият българин за всички времена – Васил Левски. Дяконе, благодарим ти за всичко, което си направил за нас. За примера, за саможертвата, за уроците. Историята те оцени, носим те в сърцата си.

Пещера

ВМРО – Пещера почете националния ни идол – Васил Левски. Ти бе обесен Апостоле, за да живееш вечно в сърцата на българите! Вечна памет и вечна слава!

Карлово

По инициатива на общинските съветници от ВМРО – Карлово за втора поредна година, със собствени средства организират шествие в памет на Апостола, с което целят да стане то традиционно за жителите и гостите на родния град на Левски. Част от най-малките участници получиха и портрет на Васил Левски, както и малко българско флагче.

Ловеч, Троян, Тетевен

Организациите на ВМРО в Ловешка област почетоха 150-aта годишнина от гибелта на Апостола на Свободата Васил Левски. В град Троян на общоградско тържество бяха поднесени цветя на плочата на хана на Васил Спасов, където е отсядал Левски, след което участва в традиционния крос “По стъпките на Апостола“.

По традиция членове от ВМРО Ловеч отдадоха почит на паметника на Васил Левски в областния град. В Тетевен, ВМРО Тетевен се преклони и отдаде почит пред паметника на Апостола.

Николичевци

Па повод 150-годишнината от гибелта  на Васил Левски ВМРО се поклони и пред паметника на Апостола в кюстендилското село Николичевци, който беше открит миналата година по инициатива на ВМРО.

Харманли

За поредна година ВМРО – Харманли се преклониха пред паметта и делото на Апостола на свободата – Васил Левски и поднесоха цветя пред паметника му.

Гоце Делчев

Представители на структурата в града се включиха в общоградското честване и положиха цветя пред паметника на Апостола.

Драгоман

В навечерието на годишнината от обесването на Апостола на свободата общинският съветник Димитър Антов, организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов , създателят на единственото по рода си пътуващо читалище „Бащино огнище“ Ивайло Шопски посетиха Драгоман. Именно тук преди няколко години общинският съветник Димитър Антов е направил паметник на Васил Левски.

Мездра

Председателят на структурата на ВМРО „Васил Чекаларов“ в град Мездра се поклони пред паметника на Левски в града.

Пловдив

ВМРО – Пловдив поднесе цветя пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в Пловдив по повод 150 години от смъртта му.

Костенец

В село Костенец структурата постави цветя пред паметната плоча на Апостола, която преди години бе поставена по инициатива на ВМРО.

Костинброд

За поредна година членове на местната структура на ВМРО от Костинброд се преклониха пред паметта на Васил Левски в Шияковски манастир „Св. Архангел Михаил“. Поредният жест от ВМРО към манастира е изработката и монтажа на винил по повод век и половина от обесването на Апостола. Инициативата е на манастирски деятели, които се обърнаха към ВМРО за подкрепа на поредното родолюбиво дело. Напомняме, че преди години бе изграден паметник на съратника на Левски отец Генадий, който е служил в манастира. ВМРО помогна и за ремонт и изграждане на помещения в магерницата, както и още редица дейности в помощ на светата обител, където Васил Левски основава местния революционен комитет. Вечна памет на Апостола! СЪбитието подкрепиха главният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов, кметът на с. Драговищица Албена Виденова, наследници на войводите Стоян Мълчанков и Тома Радовски, членове и симпатизанти на ВМРО.

Последни Новини

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

„Красно село“ е заложник на политическия инат

Изход има, но трябват здрав разум и разговори Общинските съветници от ВМРО внасят предложение до Столичния общински съвет за...

Юлиан Ангелов: Силите на реда да действат с крути мерки срещу маргиналите

Има части от България, в които няма присъствие на органите по сигурността и няма респект към държавата. И това е от години....

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

Коментари