Начало Блог Венцислав Сивов: Високите сметки за ток са поредният удар върху бизнеса

Венцислав Сивов: Високите сметки за ток са поредният удар върху бизнеса

Ако управляващите продължават да неглижират проблема с цената на тока през зимата ще се отопляваме на свещи

Ако управляващите продължават да неглижират проблема с цената на електроенергията, то вървим към това през зимата да се отопляваме на свещи. Това притеснение изрази кандидатът за народен представител в листата на ВМРО – БНД в 3-ти МИР – Варна Венцислав Сивов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна . Той коментира, че високите сметки за ток са поредният удар върху бизнеса, който така или иначе вече е поставен на колене заради пандемията, която отнема животи, работни места и усещането за спокоен живот.

Ако сега не направим нещо, за да се вземат спешни мерки относно непосилно високите цени на електроенергия, след това ще бъде прекалено късно. Ако големите фирми имат заделен някакъв ресурс, то малкият бизнес – няма нищо настрана. Пандемията, а след нея и икономическата криза, стопи финансовия буфер на малките фирми, които обаче се борят да оцелеят независимо всичко. Как може обаче един собственик на малко магазинче, например, да оцелее, след като сметките му за ток стават тройни, а оборотът му намалява? Невъзможно е. В последните месеци се срещам и разговарям непрекъснато с хора, които имат дребен бизнес. Всеки един от тях казва едно и също – положението е критично.

Само че какво правят от служебното правителство, за да им помогнат? Нищо.
Но нека оставим настрани бизнеса и да погледнем към уязвимите българи – говоря за пенсионери, говоря за самотни родители, говоря за хора загубили работата си заради пандемията.

Тези хора няма да оцелеят при тези сметки за ток, вода, парно и при цени на основни хранителни продукти, които непрекъснато летят нагоре. Това не е спекула, това е геноцид спрямо българина, който обаче – внася данъци и осигуровки в бюджета. А управляващите се отблагодаряват на хората – като ги поставят на колене и то пред зима, която се очертава да е невероятно тежка в икономически план, коментира Сивов.

Сред предложенията на ВМРО за справяне с назряващата криза, свързана с цената на електроенергията са: национализация на ЕРП-тата и мораториум върху износа на електроенергия, реализация на проекта АЕЦ-Белене и 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, без които България е обречена на криза в енергетиката, не на последно място и смазване на спекулата.


Наясно съм, че ЕС има своите правила, а ние като държава член трябва да се съобразяваме с тях. Само, че ако в Германия взимат 10-20 пъти повече спрямо българските заплати, за тях може да не е проблем, че токът им е по-скъп от нашия. Когато обаче някой взима 700 лв. заплата и трябва да плати 300 лв. ток, тогава ситуацията се изменя и проблемът става голям. Убеден съм, че има механизми, с които държавата да ограничи износа на ток, докато положението в страната не се нормализира. Нали за това имаме служебно правителство, което уж дойде със заявката да направи живота ни по-добър.

По-добрият живот обаче за сегашните ни държавници явно е свързан с протести за ток, с протести заради сертификати, а може би скоро ще има протести и заради цената на хранителните продукти. Защото ние се превръщаме в държава, в която правителството изповядва максимата – като няма хляб, яжте пасти. Само че в случая е – като нямате 4 лв. за олио, ползвайте зехтин. Ние сме от тези държави, в които само за по-малко от година, възможността да си купим една бутилка олио, един пакет захар и един хляб – се превърна в лукс, заяви Сивов.

Каквото и да говорим един факт остава категоричен и невъзможен за оборване. В 44-тото Народно събрание депутатите на ВМРО успяха с много усилия да увеличат доходите на пенсионерите. Нещо, което 30 години не се случваше, дори не се и коментираше. Нашите народни представители влязоха с тази амбиция и успяха да постигнат този успех. Затова призовавам сънародниците си – обединете се и се борете с нас за правата си, каза в заключение Венцислав Сивов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези...

Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание

Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка...

Отиде си председателят на „За честта на пагона“ ген. Петър Илиев

ВМРО изказва най-искрени съболезнования по повод кончината на председателя на Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“ ген. Петър...

Вицепремиер на Косово и еврокомисари се включват в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Вицепремиерът на Република Косово Емилия Реджепи, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина – Белград Мирослав...

Д-р Калин Поповски: Нека извадим от Търговския регистър първо държавните болници

Според д-р Калин Поповски от ВМРО, който е и действащ лекар, ще бъде трудно всички болници в страната да не бъдат вече...

Андрей Слабаков: Образованието е ключово, време е да се справим с неграмотността в Европа

Единствената качествена и дълготрайна инвестиция в бъдещето е чрез културата и образованието. Всякаква друга помощ е само краткотрайно наливане на пари от...

ВАС окончателно забрани пропаганда от „Свидетели на Йехова“ по домовете в Шумен

Върховният административен съд със свое окончателно решение забрани на сектата „Свидетели на Йехова“ да извършва пропаганда по домовете на хората в Шумен.

Коментари