Начало Блог Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на...

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК „Транспорт“ към Общински съвет Варна.

Един от най-важните въпроси, касаещи транспорта на Варна е новото ценообразуване на превозните документи, които не сме огледали в комисията по транспорт.  Комисията по финанси разгледа предложението и то беше прието, като след решение на Общинският съвет цената на билета, закупен от машините става 1,50 лв., а билет, закупен вътре в превозното средства скача на 2 лева.

Тук обаче има момент на дискриминация за хората, които пътуват ежедневно по една и съща линия, а на тяхната спирка няма машина. Аз, като председател на ПК „Транспорт“, не бих позволил вдигането на тази цена. 

В момента на гражданите им е много изгодно да пътуват за 1 лев на час с възможност за смяна на няколко автобуса. В момента при карта за десет пътувания имат левче бонус, за по-голяма сума също има бонуси. Когато променяхме наредбата в края на 2020 година, казах, че нямаме инфраструктура да поемем тази натовареност от гледна точка на машините. Тогава трябваше да помислим и предложим картите да имат повече бонуси, да има по-преференциални цени. Всички колеги подкрепиха мнението ми, че трябва да наблегнем на картите, за да няма струпване на хора край машините. Сега вече стигнахме до заключението, че с машините има проблеми и не могат да поемат трафика.

Дори варненци да започнат масово да купуват карти, пак ще ги зареждат от машините. Идеята е пътниците да валидират само картите, което да става бързо, а туристите да ползват по-скъпите билети. В момент на тази инфлация и вдигането на всички енергийни източници, не смятам, че е удачно с този добър бюджет, с който се хвалим, да вдигнем цените.

Що се отнася до дълговете на „Градски транспорт“, получих писмо в комисията, където се посочва, че има задължения от близо 2 млн.лв. към различни доставчици. Очаквам отчет от ТАСРУД за постъпленията за първите 6 месеца на годината от закупуването на електронни карти и билети.

На предната ПК Финанси разгледахме загубите на „Градски транспорт“, бяха около 2, 3 млн.лв., смятам, че не е толкова голяма, ще се наложи да я покрием от нашите данъци, но идеята за увеличение на билета провокира напрежение сред гражданите.

Относно темата с новите автобуси, имам уверението на фирма „Градски транспорт“, че са приключили процедурите и в момента до юни 2022 година ще имаме първите автобуси на ток, т.е. наречените екологични автобуси.

Автопаркът не е добро здраве и ако излезе някой от автобусите от строя трудно се справяме.

Започнахме да работим по проекта за лека железница, която ще минава през едно трасе, с което ще се съобразяват всички автобуси, така че да са синхронизирани с нея маршрутите.

Новата транспортна схема, която се дискутираше, предвиждаше на малки курсове по-често да има повече автобуси, за да има прикачване. За да не се движи една линия с пълни автобуси, а другите празни, така“ Градски транспорт“ ще е оптимизиран и по-добър за гражданите. Транспортната схема беше пусната за дискусия, поканих гражданите да входират писма с предложения до мен, за да ги обсъдим и препратим към администрацията, но на този етап само я представихме и не е одобрена окончателно.

Относно железницата тя беше представена публично и в момента се работи по проект, който да уточни трасето, коментира Венцислав Сивов.

Повече вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония

Предложението на Макрон е толкова отвратително, че не е добро нито за нас, нито за Северна Македония. Това заяви...

Ангел Джамбазки сигнализира Европейската комисия за нарушени права на българите в Молдова

Правителството на Молдова е взело решение за сливане на Тараклийския държавен университет с Държавния педагогически университет в Кишинев. По тази причина българският...

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Коментари