Начало Блог Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на...

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК „Транспорт“ към Общински съвет Варна.

Един от най-важните въпроси, касаещи транспорта на Варна е новото ценообразуване на превозните документи, които не сме огледали в комисията по транспорт.  Комисията по финанси разгледа предложението и то беше прието, като след решение на Общинският съвет цената на билета, закупен от машините става 1,50 лв., а билет, закупен вътре в превозното средства скача на 2 лева.

Тук обаче има момент на дискриминация за хората, които пътуват ежедневно по една и съща линия, а на тяхната спирка няма машина. Аз, като председател на ПК „Транспорт“, не бих позволил вдигането на тази цена. 

В момента на гражданите им е много изгодно да пътуват за 1 лев на час с възможност за смяна на няколко автобуса. В момента при карта за десет пътувания имат левче бонус, за по-голяма сума също има бонуси. Когато променяхме наредбата в края на 2020 година, казах, че нямаме инфраструктура да поемем тази натовареност от гледна точка на машините. Тогава трябваше да помислим и предложим картите да имат повече бонуси, да има по-преференциални цени. Всички колеги подкрепиха мнението ми, че трябва да наблегнем на картите, за да няма струпване на хора край машините. Сега вече стигнахме до заключението, че с машините има проблеми и не могат да поемат трафика.

Дори варненци да започнат масово да купуват карти, пак ще ги зареждат от машините. Идеята е пътниците да валидират само картите, което да става бързо, а туристите да ползват по-скъпите билети. В момент на тази инфлация и вдигането на всички енергийни източници, не смятам, че е удачно с този добър бюджет, с който се хвалим, да вдигнем цените.

Що се отнася до дълговете на „Градски транспорт“, получих писмо в комисията, където се посочва, че има задължения от близо 2 млн.лв. към различни доставчици. Очаквам отчет от ТАСРУД за постъпленията за първите 6 месеца на годината от закупуването на електронни карти и билети.

На предната ПК Финанси разгледахме загубите на „Градски транспорт“, бяха около 2, 3 млн.лв., смятам, че не е толкова голяма, ще се наложи да я покрием от нашите данъци, но идеята за увеличение на билета провокира напрежение сред гражданите.

Относно темата с новите автобуси, имам уверението на фирма „Градски транспорт“, че са приключили процедурите и в момента до юни 2022 година ще имаме първите автобуси на ток, т.е. наречените екологични автобуси.

Автопаркът не е добро здраве и ако излезе някой от автобусите от строя трудно се справяме.

Започнахме да работим по проекта за лека железница, която ще минава през едно трасе, с което ще се съобразяват всички автобуси, така че да са синхронизирани с нея маршрутите.

Новата транспортна схема, която се дискутираше, предвиждаше на малки курсове по-често да има повече автобуси, за да има прикачване. За да не се движи една линия с пълни автобуси, а другите празни, така“ Градски транспорт“ ще е оптимизиран и по-добър за гражданите. Транспортната схема беше пусната за дискусия, поканих гражданите да входират писма с предложения до мен, за да ги обсъдим и препратим към администрацията, но на този етап само я представихме и не е одобрена окончателно.

Относно железницата тя беше представена публично и в момента се работи по проект, който да уточни трасето, коментира Венцислав Сивов.

Повече вижте във видеото >>>

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари