Начало Блог Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на...

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт на Варна, коментира за Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК „Транспорт“ към Общински съвет Варна.

Един от най-важните въпроси, касаещи транспорта на Варна е новото ценообразуване на превозните документи, които не сме огледали в комисията по транспорт.  Комисията по финанси разгледа предложението и то беше прието, като след решение на Общинският съвет цената на билета, закупен от машините става 1,50 лв., а билет, закупен вътре в превозното средства скача на 2 лева.

Тук обаче има момент на дискриминация за хората, които пътуват ежедневно по една и съща линия, а на тяхната спирка няма машина. Аз, като председател на ПК „Транспорт“, не бих позволил вдигането на тази цена. 

В момента на гражданите им е много изгодно да пътуват за 1 лев на час с възможност за смяна на няколко автобуса. В момента при карта за десет пътувания имат левче бонус, за по-голяма сума също има бонуси. Когато променяхме наредбата в края на 2020 година, казах, че нямаме инфраструктура да поемем тази натовареност от гледна точка на машините. Тогава трябваше да помислим и предложим картите да имат повече бонуси, да има по-преференциални цени. Всички колеги подкрепиха мнението ми, че трябва да наблегнем на картите, за да няма струпване на хора край машините. Сега вече стигнахме до заключението, че с машините има проблеми и не могат да поемат трафика.

Дори варненци да започнат масово да купуват карти, пак ще ги зареждат от машините. Идеята е пътниците да валидират само картите, което да става бързо, а туристите да ползват по-скъпите билети. В момент на тази инфлация и вдигането на всички енергийни източници, не смятам, че е удачно с този добър бюджет, с който се хвалим, да вдигнем цените.

Що се отнася до дълговете на „Градски транспорт“, получих писмо в комисията, където се посочва, че има задължения от близо 2 млн.лв. към различни доставчици. Очаквам отчет от ТАСРУД за постъпленията за първите 6 месеца на годината от закупуването на електронни карти и билети.

На предната ПК Финанси разгледахме загубите на „Градски транспорт“, бяха около 2, 3 млн.лв., смятам, че не е толкова голяма, ще се наложи да я покрием от нашите данъци, но идеята за увеличение на билета провокира напрежение сред гражданите.

Относно темата с новите автобуси, имам уверението на фирма „Градски транспорт“, че са приключили процедурите и в момента до юни 2022 година ще имаме първите автобуси на ток, т.е. наречените екологични автобуси.

Автопаркът не е добро здраве и ако излезе някой от автобусите от строя трудно се справяме.

Започнахме да работим по проекта за лека железница, която ще минава през едно трасе, с което ще се съобразяват всички автобуси, така че да са синхронизирани с нея маршрутите.

Новата транспортна схема, която се дискутираше, предвиждаше на малки курсове по-често да има повече автобуси, за да има прикачване. За да не се движи една линия с пълни автобуси, а другите празни, така“ Градски транспорт“ ще е оптимизиран и по-добър за гражданите. Транспортната схема беше пусната за дискусия, поканих гражданите да входират писма с предложения до мен, за да ги обсъдим и препратим към администрацията, но на този етап само я представихме и не е одобрена окончателно.

Относно железницата тя беше представена публично и в момента се работи по проект, който да уточни трасето, коментира Венцислав Сивов.

Повече вижте във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сиди пита: Кой накара Кацаров да се извърти като фурнаджийска лопата

Политикът на ВМРО дава примери как Кирил Петков и Мария Касимова - Моасе газят Конституцията, за да се докопат до властта

ВМРО към Радев: Вземете страна и накарайте кабинета си да приравни антителата към зеления сертификат

Ние от ВМРО категорично продължаваме да настояваме да се предприемат адекватни мерки и да спре това насилствено противопоставяне на обществото. Очевидно е,...

Искрен Веселинов: Борбата с корупцията твърде много се политизира

Корупцията не е само смяна на пари между заинтересовани страни и представители на властта. Корупцията е „развал“ на властта. Виновна за това...

128 години ВМРО (ОБЗОР)

Вчера се навършиха 128 години от основаването на ВМРО. По традиция в цялата страна се проведоха различни акции и събития, чрез които...

Албена Кръстева: Гласът за ВМРО е глас за бъдещето на децата ни

Мисълта за България е в сърцето ми от малка. Така съм възпитана и така съм пораснала. Родена съм в село Черни вит...

Карлос Контрера: Ние не желаем да се превръщаме в мигрантското гето на Европа

Петков и Василев са еднодневки, тунизийски пирати и джендъри. Те ще просъществуват 2-3 години в българския живот Карлос Контрера,...

Днес честваме 128 години ВМРО – сила, безсмъртие, чест и достойнство!

Симпатизанти и членове на ВМРО почетоха днес в София паметната дата 23 октомври – основаването на най-българската Организация в защита на българските...

Коментари