Начало Блог ДПС клеветят и Патриотите, и България

ДПС клеветят и Патриотите, и България

Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“, пред в. „Банкеръ“

Ние влязохме в тази коалиция с ясното съзнание, че ще губим. Но също така и че имаме отговорност пред България и не можем да обречем страната на безвластие.

Аз и колегите от ВМРО сме съгласни да се уреди ползване от бившия монарх на тези имоти, които са били ползвани от царското семейство.

Нека ДПС да се определят дали са либерали или са тоталитарна партия, дали са ислямски фундаменталисти или нещо друго. 

– Г-н Веселинов, има ли напрежение в управляващата коалиция?

– Няма нито едно напрежение, което да е със значими мащаби. Естествено е да има различни мнения и дискусии. Във всеки случай няма конфронтация, ако това е контекстът на въпроса.

– Но наскоро вицепремиерът Валери Симеонов пак каза, че се вземат еднолични решения, има авторитаризъм, той научил за оставката на Димитър Главчев от медиите.

– Аз не знам г-н Симеонов откъде е научил за оставката на г-н Главчев. Но въпрос, който има отношение към Народното събрание, беше обсъден тук, в Народното събрание. И неговият заместник Валентин Касабов присъстваше на тази среща, както и аз, като заместник на Красимир Каракачанов и Волен Сидеров, като лидер на „Атака“. В този формат беше проведена срещата и с коалиционните партньори, включително и с Бойко Борисов, както и с останалите политически сили в парламента.

– А между трите партии в „Обединени патриоти“ всичко ли е спокойно?

– Ние сме партии с различен характер, с различни позиции. И винаги е било така. Дори когато бяхме само две партии с НФСБ в коалицията. Но както забелязвате, тези различни позиции не са по фундаментални въпроси, не са свързани с някакви идейни различия. По-скоро са по тактически въпроси. А често са свързани и с невъзможност на трите партии едновременно да вземат решения по различни казуси, както беше например казусът с „царските имоти“.

– Всъщност защо ВМРО скочи така остро на Бойко Борисов за „царските имоти“?

– Ами, защото смятаме, че имаше едно алогично завъртане на държавната позиция, завой в държавната позиция, което не е в интерес на гражданите. Поради желание да има някакво разбирателство с бившия монарх отделни министерства предприеха действия, които са добри жестове към бившия цар, но не са добри от гледна точка на защитата на държавния интерес. Държавата има абсолютно спечелени дела, независимо дали на две инстанции или на една за т. нар. царски имоти. И няма никаква сянка на съмнение, че тези дела, които още не са завършени като процедура, също ще завършат успешно за държавата. И на този фон някакви отлагания във времето, спиране на делата и прочее. Тези действия за нас са незащитими като държавническа теза.

– Но го направихте по време на визитата на премиера в Саудитска Арабия, където беше и вашият лидер и министър на отбраната. А Симеон Сакскобургготски има принос за това посещение.

– Не смятаме, че този принос трябва да бъде овъзмездяван по такъв материален ред. Аз много добре си спомням, че когато дойде през 2001 г., царят обясни, че не иска нищо от България. А същевременно неговите областни управители и министри му върнаха тези имоти, за които сега спорим. Тук имаме парекселанс конфликт на интереси. На всичкото отгоре сега се вижда, че тези имоти са върнати без правно основание.

Аз даже бих отишъл по-далече, защото търговията с влияние също е корупционно престъпление. И не знам дали тези, които тогава връщаха имотите, за да се подмажат на царя, не бяха в това положение.

– Но царят ще бъде нужен на Борисов, който иска да се изявява на международната сцена през третия си мандат. А Вие му пречите.

– Премиерът да го назначи за свой съветник, да му плаща заплата, аз нямам нищо против. Но няма причина да плащаме с държавно имущество.

Вижте, мисля, че след лекото залитане на колегите от ГЕРБ те абсолютно приеха нашата теза и в момента ние нямаме спор по това как трябва да се водят делата. Нашата реакция беше бърза, за да не се натрупа в обществото едно безалтернативно говорене в смисъл – абе, да, нещо трябва да направим, за да се помогне на царя. И постепенно обществото да свикне с това и да придобие поносимост към подобна теза. Затова на практика ние реагирахме още на следващия ден, след като излезе изявлението, че се готви спиране на делата, т.е. процесуалната възможност при съгласие на страните до шест месеца да бъдат спрени делата.

– Каза се и че ще се изготви специален закон за решаването на въпроса.

– Да, действително решението на Народното събрание от времето на тройната коалиция е такова, че трябва да се изготви закон. Само че не се казва какво ще пише в този закон. Не пише, че този закон ще върне имотите на царя. Защото е доказано, че голяма част от тези имоти са строени с държавни пари. Аз и колегите от ВМРО, с уважение към всички бивши държавни глави, сме съгласни да се уреди ползване от бившия монарх като бивш държавен глава на тези имоти, които са били ползвани от царското семейство. Но дотам. Но не и да извлича материални облаги от тях. Голяма част от имуществото, което се владее и управлява, носи и ползи. Например горите, които царят владее, бяха сечени – разбира се, съгласно лесоустройствени планове и прочее – тоест, добива се доход от тях. Какво става с този доход, ако горите са върнати неправомерно, питам аз?

– ДПС обяви, че ще се бори да „демонтира“ националистите от управлението на страната. Това може ли да се случи?

– Всичко може да се случи, стига да е с демократични средства. Но смятам, че това няма да се случи. Това е риторика на ДПС, които са извън властта, а това е една от основните ни политически задачи. Така че няма нищо необичайно. Необичайно е по-скоро тяхното желание под това мото да злепоставят България и на практика да водят клеветнически кампании не само срещу нас, но и срещу страната ни. И в това отношение трябва малко да имат мяра, защото в опита си да сатанизират Патриотите не само във властта, но и по принцип патриотизма като движение, те стигат твърде далече. Ясно е, че на една партия, която се определя като либерална, не отива подобно поведение. Опитът да се очерня една част от обществото, която има определен начин на мислене и която има своето политическо представителство, е характерен за тоталитарни държави и тоталитарни партии. Така че нека ДПС да се определят дали са либерали, или са тоталитарна партия, дали са ислямски фундаменталисти, или нещо друго. От това много зависи как ще ги възприемат и другите.

– Ваши колеги от парламентарната група не предизвикват ли ДПС с невъздържан език, с груби думи и обиди, които употребяват спрямо тях?

– Невъздържан и груб език има по-скоро инцидентно от наша страна към тях. Докато очерняща кампания за Патриотите без всякакво основание върви системно, по всички медии и политически канали. Така че това са две диаметрално различни неща. И второто е далече по-тежко от първото.

– Има ли опасност в един момент на Бойко Борисов да му писне от Вас, както стана с Реформаторите в предишния му мандат?

– Ние драма нямаме. Не сме се родили, за да управляваме. Не сме влезли в коалиция с Бойко Борисов поради голяма любов към него. И разводът с него няма да доведе до някакви мелодрами в нашите редици. Ние имаме ясна цел, формулирана в управленската програма, движим се по нея. Ако не можем да я постигнем, ако се окаже, че има несходство в характерите между партньорите, нормално е да се разделим.

– Но обикновено по-малкият партньор търпи негативи.

– Така е. И ние влязохме в тази коалиция с ясното съзнание, че ще губим. Влязохме обаче и с ясното съзнание, че имаме отговорност пред България и не можем да обречем страната на безвластие. И на поредните комерсиални пазарлъци, каквито примерно ДПС предлагаха. Ясно е, че техният анонс за подкрепа на правителство на малцинството на Бойко Борисов щеше да бъде „възнаграден“ с извиване на ръцете по ред икономически въпроси за обръчите от фирми на ДПС. Смятам, че ние спасихме България от това, като поехме отговорност.

– Защо се бави ратифицирането на договора за добросъседство с Македония, след като при подписването му на 1 август настана голяма еуфория?

– Аз лично смятам, че в съвсем близко бъдеще този договор ще бъде ратифициран от парламента. Въпрос е най-много на месец.

– До края на годината?

– Да, или в началото на следващата. В Република Македония имаше местни избори, които до голяма степен бяха причината да се отложи там ратификацията.

– Не Ви ли притеснява, че Борисов се изявява като адвокат на Ердоган пред ЕС?

– Аз не бих определил точно по този начин нещата. Ние, Патриотите, имахме ясна теза, че Турция няма място в ЕС. Тази теза беше коментирана с ГЕРБ и в предишния парламент, и в сегашния. В края на краищата фактическото положение в Турция доведе до това, че Европа като цяло наистина осъзна, че тя не е готова за членство в Евросъюза. В това отношение основната цел на нас, Патриотите, е постигната. Добросъседските отношения би следвало да ги има. Но също така смятаме, че не бива да се преминава една граница на тези отношения и да се влиза в режим на угодничене. Поне това ще стопираме винаги когато можем.

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г. в Русе. Строителен инженер и юрист по образование. Бил е дългогодишен общински съветник в Русе от листата на ВМРО-БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно събрание от Патриотичния фронт и в 44-ия парламент от „Обединени патриоти“. Член на комисиите по енергетика и по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.

Последни Новини

ВМРО на консервативния форум CPAC в Будапеща

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) се провежда Conservative Political Action Conference (CPAC) – Hungary, най-голямата консервативна среща...

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София

Кой всъщност управлява София и как така Адриана Попова е назначена „от нищото“ като секретар на Столична община? Тези...

ВМРО в подкрепа на енергетиците и миньорите. България трябва да запази енергетиката си!

България трябва да запази своята енергийна независимост и това минава през запазването на въглищните топлоелектрически централи. Позорната предателска политика...

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir