Начало Народно събрание Веселинов: Подкрепяме политиката на правителството, но не участваме в управлението

Веселинов: Подкрепяме политиката на правителството, но не участваме в управлението

Интервю на Ива Михайлова за българо-италианския портал „БългарияОгги“ с народния представител Искрен Веселинов

Да започнем с едно кратко представяне на коалицията Патриотичен фронт. Какъв тип формация е, с каква ориентация, кога е създадена?

Коалицията Патриотичен фронт е създадена от две партии: Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и ВМРО – БНД, която на практика е стара формация, регистрирана още през 1999 г. и два пъти е била представяна в парламента под различни форми. НФСБ е по-нова партия, регистрирана преди три години. И двете формации са предимно с патриотична насоченост, става въпрос за един просветен национализъм, който залага на ценностите и на семейството, както и на възраждане на духа на българщината в образованието, докато в политическата дейност защитава националните интереси. На парламентарните избори фронтът беше подкрепен от 11 други формации със сходни интереси и 18 депутата влязоха в парламента. Това е всъщност петата по големина парламентарна група.

На европейските избори участвахте под друга форма…

Да, на европейските избори ВМРО участва с България без цензура, а НФСБ участва самостоятелно.

Кои са вашите приоритети в НС?

Поели сме ангажимент за цялостна ревизия в енергетиката и за замразяване на непрекъснато растящите цени на тока. В областта на образованието имаме за цел да се увеличи българското самосъзнание, предвиждаме въвеждане на часове по патриотизъм в училищата. Искаме да обърнем специално внимание на българската култура и подготвяме закон за българския език. Друг наш акцент е опазването на българските гори, на 4 март парламентът прие мораториум върху износа на дървесина и определи мерки за ограничаване на незаконната сеч в България. (Поради сериозни разлики в цените от България се изнасят големи количества дървесина към Гърция).

Кажете нещо повече за закона за българския език.

Целта е да се изчисти езика от инвазията на различни чуждици и да има по-голямо внимание от страна на медиите, които да се стремят по-правилно да използват езика.

Как по-конкретно се изразява вашето участие в правителството?

Ние застанахме зад програмната декларация за съставяне на правителството и обещахме подкрепа за определена програма. Така ние гласувахме доверие на кабинета без да участваме в него със свои представители.

Т.е. вие подкрепяте точките от програмата, всички или повечето от тях?

Почти всички, мисля, че от 84, само 4 не подкрепяме. Имаме различия в пенсионната политика, създаването на повече от една здравна каса, и данъчната политика, тъй като ние сме против плоския данък и за въвеждането на прогресивно данъчно облагане.

На пръв поглед няма много допирни точки между вас и ГЕРБ или РБ, на какво се базира сътрудничеството ви?

Да, имаме определени различия, но ни събира съгласието за решаването на наболелите проблеми в България, изразени в другите 80 точки от програмната декларация. Тук са включени нашите приоритети: образование, енергетика, политика на доходите.

В какво се различават позициите ви, в началото имахте проблеми с назначението на Орхан Исмаилов от Реформаторския блок за зам.-министър на отбраната и на областния управител на София – град Веселин Пенев.

Проблемът възникна, защото предложените кандидатури бяха от Народната партия „Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов (част от Реформаторския блок), която според нас е протурска и не е полезна за България.

Друга основна точка от вашата програма е демографската политика, какви са предложенията имате?

Фактът, че в настоящето правителство има вицепремиер, който отговаря и за демографската политика, е успех за ПФ. В България тенденцията за намалена раждаемост и повишена смъртност вече е трайна и това ни поставя на едно от челните места по стопяване на населението в Европа. Като добавим и емиграцията картината става още по-обезпокоителна. Трябва спешно да се предприемат политики, които да ограничат емиграцията и да върнат тези, които напуснаха страната. Това означава да има възможности за заетост и повишаване на доходите. В същото време трябва да се насърчи раждаемостта при средната класа, защото там е най-големият срив. Тук имаме законодателни предложения, които вече сме внесли в НС. Непропорционалното развитие на регионите допринася за демографската катастрофа, много от областите за в катастрофално положение, липсват инвестиции и грижа от страна на държавата за тях. Това води до бягство на населението и насочването му към София и другите големи градове. Според нас трябва да има справедливо и адекватно разпределение на публичните инвестиции, за да се развиват регионите равномерно.

Патриотичните формации изживяват един подем в цяла Европа, това е налице и в Италия със Северната лига, вие как си обяснявате това?

С разочарованието от традиционните леви и десни партии и идеологии, най-вече социализмът, до голяма степен и либерализмът, хората се връщат към националните идеали и търсят защита на националните си интереси. Патриотичните формации са по-близки до населението, особено днес, когато сме заплашени от загуба на идентичността при нахлуването на масовата култура.

Много италианци – и предприемачи и пенсионери, се интересуват от България заради добрия жизнен стандарт и ниските цени. Вие как оценявате това?

България е хубава страна, с климат подобен на италианския и този интерес е оправдан. Италианците са добре дошли у нас.

Италианците и чужденците като цяло искат повече сигурност, по-добре уредена държава, да няма риск, че ще ти откраднат колата или утре ще останеш без телефон защото някой е откраднал кабелите в селището. Какво ще им отговорите?

Това наистина е проблем. Мисля, че донякъде кражбата на автомобили беше овладяна и сведена до обичайните европейски норми. Но вандалските изяви на част от несоциализираните групи от населението са проблем, който трябва да бъде преодолян. Случаите, които визирате, са най-често тяхна работа. Наскоро имахме среща с правосъдния министър, предстои ни такава с главния прокурор, с вътрешния министър, за да изготвим стратегия за борба с битовата престъпност. Това не е характерно явление за територията на цялата страна, но в някои региони наистина има проблеми и там полицията трябва да има специален подход и повече правомощия. Това са малките населени места, Северозападна България, където има превес на циганския етнос.

Последни Новини

Доц. Михов: Дневният ред на обществото не присъства в речника на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС

Конструктивният и национално отговорният подход липсват, смята зам.-председателят на ВМРО Тефтерчето на Левски и написаното от него вътре: „Народе????“...

Контрера: ПП-ДБ-СС оплетоха в мрежа от лъжи София и СОС

Вече е ясно, че напълно съзнателно блокират работата на общината Такъв коментар направи в профила си във „Фейсбук“ общинският...

Красимир Каракачанов: Нашите политици освен селфи да си правят, за друго нищо не стават

По време на мюнхенската конференция по сигурността министър-председателят на Албания Еди Рама за пореден път си позволи да обижда и критикува България....

Факелно шествие в памет на Левски се проведе в Шумен

Животът и делото на Апостола на свободата Васил Левски са пример за себеотрицание в името на родината и народната свобода, а паметта...

Красимир Каракачанов бе избран за председател на ВМРО – Българско национално движение

Днес IX извънреден конгрес на ПП „ВМРО - Българско национално движение “ избра за председател Красимир Каракачанов. В новото...

Контрера: „Промяната“ отново блокира работата на СОС

Областният управител от ПП връща решенията, защото не стана на тяхната - ясен знак, че не се интересуват от нищо друго освен...

Красимир Каракачанов: Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън

Не чух какви са българските интереси, поставени пред Камерън, заяви в „Делници“ по Евроком почетният председател на ВМРО и бивш военен министър...

Коментари