Начало Блог Веселинов: Проблемите в енергетиката са заради източване на 15 млрд. в последните...

Веселинов: Проблемите в енергетиката са заради източване на 15 млрд. в последните 10 г.

Какво означава за България решението на руската енергийна компания „Газпром“ да се съобрази с регулациите в Европейския съюз, трябват ли ни нови енергийни мощности и има ли в страната енергиен картел – по тези теми дебатираха представители на различни политически сили в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ бяха представени от водача на листата за Русе Искрен Веселинов.

Той е заместник-председател на ВМРО, депутат в 43-тото Народно събрание, председател на комисията за наблюдение на дейността на КЕВР.

Участниците в дебата се обединиха, че все още е рано да се правят коментари за решението на „Газпром“, както и прогнози дали и с колко би паднала цената на газа. Веселинов отбеляза, че България ще си върне права за препродаване, които е имала до 2006 – 2007 г., но не твърде компетентни политици са загубили. Когато говорим за дупките в енергетиката, трябва да знаем, че те си имат автори, на тази дупка автор беше Румен Овчаров, каза той.

Имаме ли нужда от тези нови мощности – отговорът на този въпрос се крие в актуална енергийна стратегия, каквато България няма. От 2011 г. не е актуализирана. Липсва анализ, за да си направим сметка по какъв път да вървим, заяви Веселинов.

Кризата през зимата е функция на неработещи мощности, собственост на един монополист – ЧЕЗ, който без всякакво основание спря например ТЕЦ – Варна. Това е неработеща стратегическа мощност, за което трябва да се предприемат мерки – или да бъде взета от ЧЕЗ, или да бъдат принудени да заработят, защото това е стратегически важно за държавата. Трябва да има администрация, която да наложи тази воля на монополисти, категоричен е кандидатът за народен представител.

Той обясни, че „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ са за развитие на ядрената енергетика, но в рамките на икономическа изгода и стратегическо планиране.

Искрен Веселинов очерта и проблемите в енергетиката – източване на около 15 млрд. в последните 10 г. Той визира и проекта „Цанков камък“ и ТЕЦ-овете „Марица“ 1 и 3, инвестираните пари в АЕЦ „Белене“, ценовите решения, които доведоха до 1,5 млрд. дефицит в НЕК. Всичко се отразява на цените на тока, който плащаме и върху финансовото положение на обществения доставчик.

Решението според него също е ясно – трябва да се реже, а не да се правят мантри. Той е категоричен, че е необходимо да се прекратят договорите с ТЕЦ „Марица изток“ 1 и ТЕЦ „Марица изток“ 3. Веселинов припомни, че това е било основно предложение на Патриотите – вкарано като закон в 43-тото Народно събрание, но за съжаление не намери подкрепа. Тогава, по думите му, народните представители от БСП и ГЕРБ са отказали да гласуват предложението.

Веселинов заяви, че Обединените патриоти ще вкарат в следващото Народно събрание отново това предложение, с нова сила. Ще държим този път да се прекратят тези договори, ако трябва и само заради спазване на европейските правила и неправомерната държавна помощ.

Друго, което трябва да бъде прекратено – огромният бум на ВЕИ-та, който струва 14 млрд. инвестиции, а сега българите си ги плащаме през цената на тока. Също и навсякъде, където има неизгодни договори и съмнения за корупция – договорите да се прекратяват, обясни заместник-председателят на ВМРО.

По отношение на това дали има картел Веселинов заяви, че има законов начин, по който това да бъде доказано. Има проблем в ценообразуването. Поискахме такса задължение за обществото да се плаща от износителите на ток. В момента всеки потребител в държавата плаща, а износителите не плащат. Не беше прието предложението ни с аргумента, че ще се навреди на интересите на износителите. В крайна сметка е по-добре да има по-ниска цена на тока, което беше и основно изискване на Патриотите за подкрепа на правителството. Благодарение на нашия натиск не се стигна до увеличаване на цената на тока, каза Веселинов.

Освен картел има и голяма контрабанда на горива. В министерството на финансите говорят 1,2 млрд. несъбрани само от дизеловото гориво акцизи, каза в заключение Искрен Веселинов – водач на листата на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ за 19 МИР Русе.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари