Начало По места ВМРО – Благоевград с гневна позиция за откриването на консулство на Сърбия...

ВМРО – Благоевград с гневна позиция за откриването на консулство на Сърбия в града

От ВМРО – Благоевград излязоха с твърда позиция против намерението на държавата да открие консулство на Сърбия в Благоевград. Председателят на Общинския комитет на ВМРО – Благоевград Вангел Тодоров почете декларацията относно отварянето на Почетно консулство на Република Сърбия в Благоевград на днешната извънредна сесия на Общинския съвет – Благоевград.

Ето какво се казва в нея: 

Това е поредната провокация към България от сръбската държава, поредната дързост и наглост. Виждаме го дори и в датата, която са избрали за откриването на това консулство. На 19 май 1934 година, благодарение на Югославия, в България се извършва преврат. Това е намеса на Кралство Югославия във вътрешните работи на Царство България. Намеса, целяща ликвидирането на България като държава и присъединяването на българските земи към Кралство Югославия.

За преврата от 19 май 1934 година Иван Михайлов пише:

„След пробива на Добро поле сърбите най-много се зарадваха когато падна убит Тодор Александров – за сметка на българите. Но на 19 май 1934 г. те се зарадваха повече отколкото при смъртта на Тодора. Защо? Очевидно е, че на 19 май те са спечелили нещо важно за себе си. А от това следва, че на 19 май българите са изгубили нещо твърде ценно и важно.“

Питам се дали сега не е пак така? Питам се дали сега, когато вече от толкова дълго време в България определени хора си играят на политици и бутат държавата към пропастта, когато същите тези хора направиха държавата слаба, дали Сърбия не е видяла подходящата възможност да направи поредната интрига, поредния си коварен ход? Питам се дали това няма да е новото сборище на всички българомразци, новото гнездо на антибългарска политика? Питам се дали незаконната „ОМО Илинден“ вече няма да си има официално консулство тук в Благоевград? Тази „ОМО Илинден“ която, както Сърбия, неведнъж е отправяла своите искания Пиринска Македония да се отдели от България и да се даде на Македония.

Истината е, че до Балканските войни развитието на Македония е българско, а за „македонска народност“ и „македонска нация“ започва да се говори едва след падането на областта под сръбско робство. И, ако населението в българската, Пиринската част на Македония, е останало българско, то в югославската, Вардарската част, се изгражда македонско народно съзнание и нова македонска нация.

Истината е, че населението на цялата географска Македония е българско в миналото, а на Пиринска Македония – и в настоящето.

Назад във времето също сме наблюдавали опити за нормализиране на отношенията със Сърбия. Разменят се посланици, активизират се търговските и културните връзки. Но зад прикритието на тези отношения винаги лъсват истинските цели на сръбските власти, а именно нелепите им претенции към Пиринска Македония.

Отдавна е дошло време да сложим надгробния камък на българското сърбоманство, тъй като то е една от язвите на нашето общество. Защото всякога, когато България се е опитвала да осъществи своето национално единство и да осигури своите естествени граници, тя е срещала Белград на пътя си.

Вангел Тодоров изрази постави няколко въпроса, изразяващо силно притеснение около откриването на консулството и настоя: Служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград!

Налице е реална възможност дипломатическият център в Благоевград да бъде използван за враждебни действия и подривна дейност от страна на Белград. Сърбия е страна, която все още отказва да следва общата външна политика на ЕС. Нещо, което е в разрез с искането да бъде член на същия този Съюз. Освен това, в последните години по никакъв начин не можем да наречем сръбската държава добросъседска или приятелска.

Затова смятам за абсолютно належащо Министерство на външните работи да даде отговор на следните въпроси относно решенията и целите на консулството в сърцето на Пиринска Македония:

1. Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград?

Остават и редица съмнения и неясноти относно назначението на консула в Благоевград, който изпълнява длъжността на почетен консул и на Казахстан. В същото време неговата съпруга е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 г. Така се създава впечатлението, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за почти цяла България и причините за това остават неизвестни за българските граждани. А това е недопустимо да се допуска във външната политика на страната ни, каза Тодоров.

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари