https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
ВМРО – Благоевград с гневна позиция за откриването на консулство на Сърбия в града -
Начало По места ВМРО – Благоевград с гневна позиция за откриването на консулство на Сърбия...

ВМРО – Благоевград с гневна позиция за откриването на консулство на Сърбия в града

От ВМРО – Благоевград излязоха с твърда позиция против намерението на държавата да открие консулство на Сърбия в Благоевград. Председателят на Общинския комитет на ВМРО – Благоевград Вангел Тодоров почете декларацията относно отварянето на Почетно консулство на Република Сърбия в Благоевград на днешната извънредна сесия на Общинския съвет – Благоевград.

Ето какво се казва в нея: 

Това е поредната провокация към България от сръбската държава, поредната дързост и наглост. Виждаме го дори и в датата, която са избрали за откриването на това консулство. На 19 май 1934 година, благодарение на Югославия, в България се извършва преврат. Това е намеса на Кралство Югославия във вътрешните работи на Царство България. Намеса, целяща ликвидирането на България като държава и присъединяването на българските земи към Кралство Югославия.

За преврата от 19 май 1934 година Иван Михайлов пише:

„След пробива на Добро поле сърбите най-много се зарадваха когато падна убит Тодор Александров – за сметка на българите. Но на 19 май 1934 г. те се зарадваха повече отколкото при смъртта на Тодора. Защо? Очевидно е, че на 19 май те са спечелили нещо важно за себе си. А от това следва, че на 19 май българите са изгубили нещо твърде ценно и важно.“

Питам се дали сега не е пак така? Питам се дали сега, когато вече от толкова дълго време в България определени хора си играят на политици и бутат държавата към пропастта, когато същите тези хора направиха държавата слаба, дали Сърбия не е видяла подходящата възможност да направи поредната интрига, поредния си коварен ход? Питам се дали това няма да е новото сборище на всички българомразци, новото гнездо на антибългарска политика? Питам се дали незаконната „ОМО Илинден“ вече няма да си има официално консулство тук в Благоевград? Тази „ОМО Илинден“ която, както Сърбия, неведнъж е отправяла своите искания Пиринска Македония да се отдели от България и да се даде на Македония.

Истината е, че до Балканските войни развитието на Македония е българско, а за „македонска народност“ и „македонска нация“ започва да се говори едва след падането на областта под сръбско робство. И, ако населението в българската, Пиринската част на Македония, е останало българско, то в югославската, Вардарската част, се изгражда македонско народно съзнание и нова македонска нация.

Истината е, че населението на цялата географска Македония е българско в миналото, а на Пиринска Македония – и в настоящето.

Назад във времето също сме наблюдавали опити за нормализиране на отношенията със Сърбия. Разменят се посланици, активизират се търговските и културните връзки. Но зад прикритието на тези отношения винаги лъсват истинските цели на сръбските власти, а именно нелепите им претенции към Пиринска Македония.

Отдавна е дошло време да сложим надгробния камък на българското сърбоманство, тъй като то е една от язвите на нашето общество. Защото всякога, когато България се е опитвала да осъществи своето национално единство и да осигури своите естествени граници, тя е срещала Белград на пътя си.

Вангел Тодоров изрази постави няколко въпроса, изразяващо силно притеснение около откриването на консулството и настоя: Служебното правителство да отмени решението за откриване на консулство на Сърбия в Благоевград!

Налице е реална възможност дипломатическият център в Благоевград да бъде използван за враждебни действия и подривна дейност от страна на Белград. Сърбия е страна, която все още отказва да следва общата външна политика на ЕС. Нещо, което е в разрез с искането да бъде член на същия този Съюз. Освен това, в последните години по никакъв начин не можем да наречем сръбската държава добросъседска или приятелска.

Затова смятам за абсолютно належащо Министерство на външните работи да даде отговор на следните въпроси относно решенията и целите на консулството в сърцето на Пиринска Македония:

1. Какво налага откриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са причините за назначаването на едно и също лице с функциите консулско длъжностно лице на държавата Казахстан и на държавата Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската държава в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал отправя българската държава в двустранните отношения с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство точно в Благоевград?

Остават и редица съмнения и неясноти относно назначението на консула в Благоевград, който изпълнява длъжността на почетен консул и на Казахстан. В същото време неговата съпруга е почетен консул на Сърбия в Пловдив от месец юли 2020 г. Така се създава впечатлението, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за почти цяла България и причините за това остават неизвестни за българските граждани. А това е недопустимо да се допуска във външната политика на страната ни, каза Тодоров.

Последни Новини

ВМРО към Терзиев: И все пак ще има ли коледна украса преди Коледа?

От ВМРО обръщаме внимание за пореден път на Столична община, че за разлика от други години столицата фактически е без коледна украса....

Контрера, ВМРО: С този болшевизъм в СОС, София я чакат много тежки дни

Тумор се реже до здраво! С тези думи, публикувани в страницата му във Фейсбук, общинският съветник от ВМРО Карлос...

Каракачанов: Безгръбначни натегачи подарявят БТР-и на Украйна и купуват „Страйкъри“ на тройна цена

Най-вероятно крият какво дават, за да не стане ясно, че извършват престъпление, заяви  бившият министър на отбраната  Бившият министър...

Контрера: Наредбата за нискоемисионните зони само премества трафика и няма да подобри качеството на въздуха

Наредбата за нискоемисионните зони само премества трафика и няма да подобри качеството на въздуха. Позицията на ВМРО е ясна, забраната за стари...

Каракачанов: Няма да произлезе нищо от ветото за БТР-ите, защото мнозинството „Магнитски“ в НС отдавна е сложило наколенките

От това вето няма да произлезе нищо, защото мнозинството „Магнитски” в парламента отдавна е сложило наколенките и твърдо е решило да жертва...

Ангел Джамбазки: Страните, от които зависи влизането ни в Шенген, не се интересуват от българската тема

Моето очакване от срещата на вътрешните министри от ЕС в Брюксел е решението да не е добро за страната ни относно Шенген....

Д-р Красимир Каракачанов представи в Стара Загора новата си книга „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“

Д-р Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО, и Александър Сиди, съпредседател на ВМРО, бяха гости на поредната среща, организирана от Дискусионен клуб...

Коментари