Начало По места ВМРО вдигна жълт картон на „Пловдив 2019“, събира подписка за извънредна сесия

ВМРО вдигна жълт картон на „Пловдив 2019“, събира подписка за извънредна сесия

ВМРО – Пловдив вдигна жълт картон на фондация „Пловдив 2019“. Патриотите не подкрепят отчета на общинската фондация за миналата година и бюджета, като за тази и настояват да не бъдат приемани на предстоящата сесия на ОбС – Пловдив в четвъртък. Общинските съветници започват подписка с искане да бъде свикана извънредна сесия по въпроса, информира „Пловдив прес“.

Стефан Послийски обясни, че ВМРО води разговори със съветниците от другите групи. По думите му, няма подробна разбивка перо по перо за парите на фондацията „Пловдив 2019“ ще разполага с бюджет от 11 073 950 лв.

Искаме да видим колко е струвал всеки един проект и какво е нивото на неговото изпълнение. От така представения отчет се вижда, че с лека ръка се дават големи суми на определени хора. Настояваме поне в комисиите по култура и финанси да бъдат дадени всички финансови документи на извършени разходи, заяви Стефан Послийски. Той акцентира, че в бюджета за тази година има остатък от 2,2 млн.лв. и не е ясно за какво точно отиват парите.

Общинският съветник коментира и предвидените средства за заплати. Както „ПловдивПрес“ съобщи  по това перо ще отидат 839 000 лв, а за командировки в страната и чужбина – 30 000.

Досега в „Пловдив 2019“ работят 46 служители, от тази година към тях ще се прибавят още 8 души. Направихме разбивка и се оказа, че възнаграждението на един служител е около 1000 лв., ако сложим и всички разходи за телефон, офиси, вода, командировки, се оказва че сумата е 1700 лева. В новия бюджет тази сума е около 2000 лв., а заложеното повишение на заплатите е от 1000 на 1300 лв. Как на медицинските сестри от МБАЛ „Свети Мина“ не можем да вдигнем заплатите, а във фондацията може, попита общинският съветник.

За външни услуги по граждански договори са заложени 158 000 лв., от които са изхарчени 37 хиляди т.е. с тези средства е свършена много повече работа, отколкото работата на целия административен състав на фондацията. Може да се окаже така, че изпълнителният директор или артистичният взимат заплата по-висока от кмета Иван Тотев. За финалното събитие са предвидени едва 100 000 лв., на фона на средствата, похарчени за откриващото между 2 и 3 млн.лв. Предвиденото заснемане на филм за Пловдив отпада и парите вероятно ще отидат за Операта. За тази година за маркетинг и реклама са предвидени 1,7 млн.лв. За ефирно време в български телевизии и радиа – 681 000 лв., рекламни материали за популяризиране на проекта – 250 000 лв., публикуване и отразяване на събития в печатни и електронни медии – 300 000 лв., печатни информационни материали – 300 000 лв., реклама и рекламни кампании – 80 000 лв., организиране на престурове за международни и други медии – 90 000 лв. Ако фондацията утре реши да си направи партия и тези лица да участват, никой няма шанс, дори и кмета Тотев, с такъв бюджет, каза още Стефан Послийски.

ВМРО настоява на извънредна сесия да бъдат разгледани отчета на фондацията за миналата година и планирания бюджет за тази.

Искаме цялата информация в подробен табличен вид. След като бъдат дадени подробни отчети и документи, които ще изяснят общата стойност перо по перо на проектите, разходваните средства, стойността на откриващото събитие на ЕСК, ефективността на бюджета за 2019 година, тогава ще вземем своето решение дали да дадем подкрепата си или не. Буди притеснение фактът, че на 19 февруари на заседанието на УС на фондация „Пловдив 2019“ от 7 души са присъствали 5 т.е. отчетът и бюджетът са минали на ръба на кворума, заяви общинският съветник.

Патриотите предлагат да бъдат намалени заплатите на служителите във фондацията и да стигнат до нивата на възнагражденията в администрацията, както и да се намалят средствата за реклама.

Около 120 000 лева да бъдат дадени за отворени покани за културни събития по райони. 230 000 лева да бъдат дадени за младежки културни проекти, 500 000 лева допълнително да заделени за културния календар на Пловдив и други 500 000 лева – за ОП „Старинен Пловдив“ за събития в Стария град, настояват още воеводите.

За нас е притеснително, че въпросите по отчета са повече от реализираните дейности. Бюджетът за тази година е по-скоро за последствията, а не за проектите. Основният слоган на фондацията – „Заедно“, не се изпълнява, явно ОбС и общинската администрация и районните администрации не са част от това „Заедно“. Пловдивчани трябва да са съпричастни към дейностите и инициативата на „Пловдив 2019“ и да мислим как да привлечем европейските гости и туристи, обобщи и лидерът на ВМРО и кмет на „Южен“ в Пловдив Борислав Инчев.

Последни Новини

Състезанието „Русезнание 2023“ излъчи своите победители

В понеделник следобед, 5 юни, в залата на Екомузея в Русе се проведе XVI издание на станалото традиционно за града състезание по...

Сиди: Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат, който се прави от една чужда държава у нас, а ние спим.

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Коментари