Начало По места ВМРО вдигна жълт картон на „Пловдив 2019“, събира подписка за извънредна сесия

ВМРО вдигна жълт картон на „Пловдив 2019“, събира подписка за извънредна сесия

ВМРО – Пловдив вдигна жълт картон на фондация „Пловдив 2019“. Патриотите не подкрепят отчета на общинската фондация за миналата година и бюджета, като за тази и настояват да не бъдат приемани на предстоящата сесия на ОбС – Пловдив в четвъртък. Общинските съветници започват подписка с искане да бъде свикана извънредна сесия по въпроса, информира „Пловдив прес“.

Стефан Послийски обясни, че ВМРО води разговори със съветниците от другите групи. По думите му, няма подробна разбивка перо по перо за парите на фондацията „Пловдив 2019“ ще разполага с бюджет от 11 073 950 лв.

Искаме да видим колко е струвал всеки един проект и какво е нивото на неговото изпълнение. От така представения отчет се вижда, че с лека ръка се дават големи суми на определени хора. Настояваме поне в комисиите по култура и финанси да бъдат дадени всички финансови документи на извършени разходи, заяви Стефан Послийски. Той акцентира, че в бюджета за тази година има остатък от 2,2 млн.лв. и не е ясно за какво точно отиват парите.

Общинският съветник коментира и предвидените средства за заплати. Както „ПловдивПрес“ съобщи  по това перо ще отидат 839 000 лв, а за командировки в страната и чужбина – 30 000.

Досега в „Пловдив 2019“ работят 46 служители, от тази година към тях ще се прибавят още 8 души. Направихме разбивка и се оказа, че възнаграждението на един служител е около 1000 лв., ако сложим и всички разходи за телефон, офиси, вода, командировки, се оказва че сумата е 1700 лева. В новия бюджет тази сума е около 2000 лв., а заложеното повишение на заплатите е от 1000 на 1300 лв. Как на медицинските сестри от МБАЛ „Свети Мина“ не можем да вдигнем заплатите, а във фондацията може, попита общинският съветник.

За външни услуги по граждански договори са заложени 158 000 лв., от които са изхарчени 37 хиляди т.е. с тези средства е свършена много повече работа, отколкото работата на целия административен състав на фондацията. Може да се окаже така, че изпълнителният директор или артистичният взимат заплата по-висока от кмета Иван Тотев. За финалното събитие са предвидени едва 100 000 лв., на фона на средствата, похарчени за откриващото между 2 и 3 млн.лв. Предвиденото заснемане на филм за Пловдив отпада и парите вероятно ще отидат за Операта. За тази година за маркетинг и реклама са предвидени 1,7 млн.лв. За ефирно време в български телевизии и радиа – 681 000 лв., рекламни материали за популяризиране на проекта – 250 000 лв., публикуване и отразяване на събития в печатни и електронни медии – 300 000 лв., печатни информационни материали – 300 000 лв., реклама и рекламни кампании – 80 000 лв., организиране на престурове за международни и други медии – 90 000 лв. Ако фондацията утре реши да си направи партия и тези лица да участват, никой няма шанс, дори и кмета Тотев, с такъв бюджет, каза още Стефан Послийски.

ВМРО настоява на извънредна сесия да бъдат разгледани отчета на фондацията за миналата година и планирания бюджет за тази.

Искаме цялата информация в подробен табличен вид. След като бъдат дадени подробни отчети и документи, които ще изяснят общата стойност перо по перо на проектите, разходваните средства, стойността на откриващото събитие на ЕСК, ефективността на бюджета за 2019 година, тогава ще вземем своето решение дали да дадем подкрепата си или не. Буди притеснение фактът, че на 19 февруари на заседанието на УС на фондация „Пловдив 2019“ от 7 души са присъствали 5 т.е. отчетът и бюджетът са минали на ръба на кворума, заяви общинският съветник.

Патриотите предлагат да бъдат намалени заплатите на служителите във фондацията и да стигнат до нивата на възнагражденията в администрацията, както и да се намалят средствата за реклама.

Около 120 000 лева да бъдат дадени за отворени покани за културни събития по райони. 230 000 лева да бъдат дадени за младежки културни проекти, 500 000 лева допълнително да заделени за културния календар на Пловдив и други 500 000 лева – за ОП „Старинен Пловдив“ за събития в Стария град, настояват още воеводите.

За нас е притеснително, че въпросите по отчета са повече от реализираните дейности. Бюджетът за тази година е по-скоро за последствията, а не за проектите. Основният слоган на фондацията – „Заедно“, не се изпълнява, явно ОбС и общинската администрация и районните администрации не са част от това „Заедно“. Пловдивчани трябва да са съпричастни към дейностите и инициативата на „Пловдив 2019“ и да мислим как да привлечем европейските гости и туристи, обобщи и лидерът на ВМРО и кмет на „Южен“ в Пловдив Борислав Инчев.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Д-р Султанка Петрова с поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания

Поздравителен адрес по повод Международния ден на хората с увреждания отправи заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова.

Александър Сиди: Децата от двете държави трябва да знаят, че са имали обща история

Истината относно Северна Македония няма как да остане скрита – имаме обща история България направи всичко по темата Северна...

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО – Бургас

Удължаване на срока за освобождаване от наем на наемателите на държавни и общински имоти поиска ВМРО - Бургас. Във...

Две важни теми постави Карлос Контрера. Съветникът иска чиста и зелена София

Две важни теми – за чистотата на града и поддържането на зелената система на София постави общинският съветник от ВМРО и председател...

Седем участника в съревнованието за най-патриотичен дом

Приключи крайният срок за записване участие в съревнованието за най-патриотичен дом на територията на община Септември за 2020 г. То се организира...

Веселинов: Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало

Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. Тепърва Северна Македония има да преоткрие своето истинско минало. И това е...

Разказ на бай Сандо – родственик на Владо Черноземски

Разказва родственик на Владо Черноземски Александър Пепелянков е член на ВМРО от много години и е родственик на героя...

Коментари