Начало По места ВМРО: Изпълняваме стриктно това, което обещахме

ВМРО: Изпълняваме стриктно това, което обещахме

Пресконференция на народния представител Красимир Богданов и общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов, Марин Цветков и Божидар Джунов се проведе във Враца. Тя е по повод последните законодателни промени, инициирани от ПГ „Патриотичен фронт“ и свършеното през изтичащото първо полугодие на 2016 г.

Основната цел, която следваме, е да изпълняваме стриктно това, което обещахме на хората. По отношение на Изборния кодекс успяхме да убедим останалите депутати, че задължителното гласуване е начин да се намали значението на купения, корпоративния и етническия вот. Не позволихме да се извършва агитация на друг език освен конституционния – българският. През миналата седмица на първо четене бяха приети промените, засягащи начина на гласуване на българите в чужбина. Няма логика изселниците в Турция да са привилегировани спрямо останалите български общности в Македония, Албания, Сърбия, Западна Европа и Северна Америка. Сега във всяка страна ще могат да се образуват до 35 секции, което поставя всички в равнопоставена позиция, заяви Богданов.

Той обърна внимание на приключващото изграждане на оградата с Турция, изпращането на полицията и армията за нейната охрана. Това стана по настояване на патриотите и реално доведе до недопускане на криза с бежанците, както това се случи в Македония Гърция.

Приемането на закона, забраняващ носенето на облекло, закриващо лицето е въпрос, засягащ националната сигурност на страната. Той ще криминализира опитите за насаждане на радикален ислям и създаването на клетки на терористични организации, посочи депутатът от ВМРО.

Голяма победа постигнахме с недопускане на скандалните промени в учебните планове по история и литература. В предложения вид те щяха да накърнят сериозно достойнството на българския учител и да възпитават деца, лишени от национално самосъзнание, обясни още Богданов.

Очакваме до края на лятната сесия на парламента Законът за българите, живеещи извън границите на Република България да бъде приет. С него за сънародниците ни зад граница ще бъдат премахнати сегашните унизителни процедури по доказване на българския им произход, поясни той.

Грижата за Северозапада трябва да се доказва не само на думи, но и с конкретни действия. Лично съм настоявал пред различните ведомства за ремонт на пътищата Драшан – Габаре, Мездра – Ботевград, Враца – Криводол, Кунино – Червен бряг, пътя до Леденика, моста в с. Добруша, защитната дига в Роман. Тези обекти вече или са реализирани, или се изпълняват, или предстои работата по тях. Що се касае до уличната мрежа във Враца, информирах лично премиера Борисов за тежкото ѝ състояние. Със задоволство виждаме, че бул. „Васил Кънчов“ се ремонтира, но няма как да сме доволни от състоянието на улиците в града. Проблемите, предизвикани от водния цикъл, като че ли не се разрешават, а се задълбочават, информира Богданов.

Организирахме няколко срещи, целящи да повишат знанията и капацитета на хората от Северозапада. Заведохме 50 учители от Врачанско на обучителен семинар в Стара Загора, организиран от ЕС. Там те се запознаха със съвременните европейски образователни практики. Във Враца се проведе конференция на Алианса на европейските национални движения с участието на италиански и български евродепутати, народни представители, кметове, общински съветници, представители на малкия и средния бизнес. Срещата беше свързана с възможностите на оперативните програми от Програмния период 2014 – 2020 г. Миналата седмица в Криводол, проведохме среща със земеделски производители, животновъди, представители на местната власт от Северозападна България по темата: „Мярка 9 – Създаване на групи и организации на производителите“. На 1 юни осъществихме петата поредна среща по проблемите на българите в чужбина, с участието на българи от Албания и Македония, припомни той.

В Общински съвет – Враца продължаваме изпълнението на предизборната ни програма, като още в началото на мандата предоставихме на кмета на общината нашите предложения. Виждаме, че част от тях, като патриотичното възпитание на учениците, важността от участието на Враца в туристическите изложения, организирането на народен събор на „Леденика“, са били възприети, заяви още Богданов.

Съветниците ни успяха да наложат увеличаване на средствата за фонд „Ин витро“ и осигуряване на финансиране за нов археологически обект – „Манастирски дол“. Техните усилия по осигуряване на общинско финансиране на Драматично-кукления театър и Симфониетата предотвратиха колапса на двете културни институции. Ангажиментът да не се закриват повече училища в община Враца беше потвърден със защитата на ОУ „Хр. Ботев“ с. Паволче, обобщи Богданов.

Председателят на групата съветници от ВМРО Красимир Ангелов обоснова предложението си за създаване на общинско доброволно формирование (ОДФ) за действия при кризисни ситуации на територията на Община Враца. Наредбата за това ще се гледа на второ четене на предстоящата сесия. Той ще внесе и питане, свързано с бавещото се откриване на клуб на пенсионера в ж.к. „Металург“. Помещението беше отредено и ремонтирано миналата година, а общината само трябва да открие партида за електроснабдяване.

Марин Цветков мотивира внесените от него изменения и допълнения в Наредбата за осигуряване на обществения ред, опазване на околната среда и опазване на имуществото на територията на Община Враца. С нея се ограничават възможностите за носенето на бурки и облекло, показващо принадлежност към радикални религиозни учения и налагане на нетрадиционни за региона вероизповедания.

Божидар Джунов ще предложи повишаване на цената по договора за отдаване под наем на земеделска земя от Общинския поземлен фонд в землището на село Голямо Пещене. Получените средства предлага, да се насочат към Фонд „Култура“. Съветникът ще поиска финансов отчет за провеждането на „Ботеви дни 2016“ от кмета на общината Калин Каменов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО пред КЕВР: Не на повишаването на цените на тока и парното!

Спрете износа на евтина електроенергия и блокирайте Зелената сделка! Не обричайте българите на бедност! С тези искания ВМРО блокира...

ВМРО излиза на протест срещу плануваното увеличение на парното и тока

 На 28 май 2022 г. (събота) от 13.00 ч. пред сградата на КЕВР (София, бул. „Дондуков“ № 8-10) ВМРО излиза на протест...

Джамбазки: Еди Рама ще поиска разделяне на Албания и РС Македония в преговорите с ЕС

Албанският министър-председател Еди Рама ще направи изявление за разделяне на Албания и Република Северна Македония в процеса на преговори за присъединяването на...

Карлос Контрера: Трябва да се приеме закон за погребално обредната дейност

Относно протестите на столичния транспорт, Контрера отрече да има нещо общо с протестиращите, но подкрепя тяхното недоволство Целият проблем...

В Мездра и Кула приеха декларации в подкрепа на българската кауза в Македония

Общинските съвети в Мездра, обл. Враца и Кула, обл. Видин приеха декларации, настояващи България да не променя изискванията си към РС Македония...

Слабаков за РСМ: Нямам намерение да подарявам историята на България на друга държава

Българският представител от ВМРО в Групата на Европейските консерватори и реформисти заяви в свое изказване в Европейския парламент, че РС Македония, докато...

Красимир Каракачанов: „Промяната“ е гола, боса и некадърна

Уважаеми българи, Промяната е гола, боса и некадърна и го изпитваме на гърба си, всеки един от нас плаща цената, казва д-р...

Коментари