Начало Народно събрание ВМРО в парламента: Доброволните формирования са крачка напред в борбата с бича...

ВМРО в парламента: Доброволните формирования са крачка напред в борбата с бича битова престъпност

Депутатите от ОП напуснаха залата, след като коалиционните партньори от ГЕРБ не ги подкрепиха за доброволните отряди. Въпреки че подкрепата е била договорена и текстовете са били консултирани между двете парламентарни групи на партньорите в управлението.

Битката с битовата престъпност е от изключителна важност и затова сме в управлението – да решим този въпрос. Сега те всъщност подкрепиха ДПС, коментира Искрен Веселинов пред журналисти в парламента.

Явно техният акт е денонсиране на политическото споразумение за коалиционно управление, но имат време да се поправят – допълни съпредседателят на ОП и заместник-председател на ВМРО.

Флиртът с ДПС е вреден. Участваме в управлението за да го минимизираме, каза още Веселинов.

Готови сме да напуснем управлението, когато не се чувстваме полезни и когато не се приемат нашите идеи, заяви той.

Народните представители от ВМРО днес в парламента яростно защитаваха предложението на Патриотите за промени в закона за МВР във връзка с доброволните отряди. В своите изказвания избраниците отговориха на грозните нападки на депутати от опозицията и особено тези от ДПС.

Необходимостта от създаването на доброволни отряди, които да са в помощ на органите на МВР при защита на населението от посегателствата на престъпниците, депутатът от ВМРО Александър Сиди обясни от трибуната в Народното събрание така:

Решаваме един проблем, който е от началото на мандата ни. Да подобрим взаимодействието между органите на МВР и гражданите. Предложението ни за доброволни формирования е с цел превенция на жителите в малките населени места. Доброволците ще помагат справяне с  престъпността.

Ние бяхме направили по-сериозно предложения, но това в първата крачка за изграждането на доброволните формирования за битовата престъпност. Така ще помагат и на МВР. Ще се освободи ресурс за да може да се справим с този бич битовата престъпност.

Съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО също защити идеята за доброволните отряди:

Това е една идея на ВМРО, която се опитваме да прокараме от десетилетия. С приемането ѝ ще промени съотношението в битката с битовата престъпност.

Не съм съгласен с Вас, че това ще са едни блуждаещи хора. Доброволните отряди ще са под прякото ръководство на МВР. Това ще са местни хора. В големия град няма да има толкова голямо приложение на статута на доброволните формирования. Но за малките населени места, хората се позната, включително и криминалния контингент ще ги знае, че са доброволци. Това мисля, че ще има респектиращо въздействие срещу маргиналните.

Ние от ВМРО и Обединени патриоти настояваме да остане възможността тези доброволни формирования да имат правото да задържат, но не срещнахме подкрепа от колегите.

Нека подкрепим премисления и балансиран вариант на законопроекта на комисията, който е по-скромен от този, който бяхме предложили.

Няма да обличаме членовете на доброволните отряди с извънредна власт. Това са почтените хора, които ще помагат на полицията. Този ресурс трябва да бъде използван по подходящ начин. Няма да има самоорганизиране на хората, доброволците ще са организирани от органите на реда. Ако някой не одобрява идеята, то не мисли за ефективната борба с битовата престъпност.

Нападки от депутати от опозицията ядосаха народния представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов. Той им отговори така:

БСП и ДПС искат да безчинстват в малките населени места. Най-вероятно имат различни мотиви. Но единия го знаем – всички хора, които живеят на рискови места гласуват под строй на избори.Чуха се изказвания на ДПС за дискриминация. Няма такова нещо – доброволците трябва да са честни хора, не престъпници, без значение на коя партия симпатизират, каква религия изповядват и т.н. Господа от ДПС,  доброволните отряди ще помагат и в общините, където и Вие имате кметове. Ама щом ВМРО прави такова разумно предложение, Вие го отхвърляте. И още нещо –  тези доброволци по време на избори може да следят и докладват за нередности в изборния процес. Или на Вас това не Ви харесва?

В подкрепа на Ангелов се изказа отново Искрен Веселинов:

Колеги от БСП и ДПС, аз се чудя осъзнавате ли, че за първи път има системно противодействие на битовата престъпност. Сега тя е на такива нива в следствие на Вашата безотговорност. Вие ги вдъхновявате. Очевидно не разбирате необходимостта цялото общество да се мобилизира срещу битовата престъпност. Това е стъпка в тази посока, ние вярваме в МВР и им даваме още едно мощно оръжие в борбата срещу битовата престъпност.

Вижте повече във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Коментари