Начало Блог ВМРО – Горна Оряховица дава заявка да е сериозна сила в новия...

ВМРО – Горна Оряховица дава заявка да е сериозна сила в новия ОбС

Източник: „Рег.Нюз

С №34 в бюлетината ВМРО ще търси разширяване на подкрепата за своята политика, провеждана последователно няколко мандата подред в Горнооряховска община. За изборите на 27 октомври воеводите са подкрепени от НФСБ, ССД, Земеделски народен съюз и Патриотичен съюз „Защита”, а техен кандидат за кмет е общинският лидер на ВМРО Кирил Кирилов.

– Предложенията Ви подкрепящи семейството са най-много и предизвикват най-много коментари. Включително обвинения в популизъм. Това се отнася най-вече до идеята за отпадането на таксите за детските градини. Обоснована ли е икономически Вашата идея?

– Всъщност нищо, което предлагаме на тези избори, не е ново. Това са неща, за които се борим отдавна и някои дори вече са се случили, благодарение на наши предложения.

Първата инициатива за създаване на общински фонд „Ин витро“ дойде от нас. Внесох предложение в ОбС, след като взехме добрата практика на Великотърновска община, където фондът беше създаден по предложение на ВМРО и след консултации с фондацията „Искам бебе”. Колегите в горнооряховска Община обаче няколко години не искаха да се заемат с идеята. В крайна сметка Фондът беше създаден и все повече хора се възползват от него. Дори аз не подозирах в началото колко сериозен е този проблем. Повечето двойки доскоро явно са го смятали за прекалено личен, за да го обсъждат и когато табутата паднаха, се видя колко необходима е тази помощ. Така че искаме Фондът да разполага с повече средства.

А лошото в случая е, че установих за пореден път, че нашата Община се страхува да бъде новатор, да започне нещо първа. Все чакаме някой друг да ни посочи пътя.

Предложението за двойно увеличение на средствата за помощ за новородено дете също не е ново. Още преди 4 години поискахме тази помощ да е 300 лева, а тогава беше 50. Колегите от мнозинството по онова време не пожелаха да направят тази стъпка. Все пак помощта стана 150 лв. Така че ние не искаме нищо ново, настояваме за своето предложение отпреди 4 години. Не че тези 300 лева ще са от голямо значение за младите родители, но те ще покажат, че Общината има отношение към тях.

– Все пак да се върнем на въпроса с детските градини и възможно ли е на практика отпадането на таксите?

– Предлагаме таксите напълно да отпаднат. Смятаме, че това е напълно по силите на бюджета. Има примери от малка и голяма община, в които кметове на ВМРО са направили такава стъпка. Пенчо Чанев премахна таксите в Златарица и Славчо Атанасов освободи от такси яслите в Пловдив, когато беше кмет. И голямата, и малката община понесоха отрязването на този приход. Изчислили сме, че за Горнооряховска община става дума за не повече от 600 000 лева на година. При бюджет от 35 милиона лева, това е пренебрежимо малък разход, който обаче ще подкрепи бюджетите на много млади семейства.

Казват, че е популизъм. Но защо приветстваме новини от други страни, в които Общините или държавата правят нещо такова за своите граждани, а когато у нас се появи такава идея, тя веднага се обявява за популистка? Ние обаче не се отказваме от нея. Всъщност тя също не е нова, предлагали сме я и на предишните избори. Надявам се, че един ден ще мога да напомня, след като бъде приета, че е тръгнала от нас. Това в кръга на шегата, важно е наистина да направим такава стъпка.

– Мислите ли, че с тези идеи може да спрете демографската криза?

– Въпросът с демографската криза всеки го замита, защото е труден, а ефектът е в по-далечно бъдеще – няма да е в този мандат, дори няма да е в следващия. Лошото е, че в един момент тази тиктакаща бомба ще избухне и ефектът ще е необратим.

Всички в тази кампания говорят за бизнеса, за инфраструктурата, комуникациите. Това безспорно е важно. Но това е нещо, което е задължение на Общината и би трябвало да се подразбира. Докато политиките, насочени към хората, семействата и децата, са дългосрочни, трудни и обвързани с много институции.

В този ред на мисли ще напомня, че ние отново предлагаме отваряне на денонощна аптека и отново предлагаме конкретен механизъм. Това може да стане чрез общинска субсидия за вече действаща аптека. Идеята е да се направи конкурс, аптеките да предложат цена за разкриване на услугата и Общината да субсидира най-изгодната оферта. ЗМСМА позволява такова нещо и не виждам защо не се обсъди тази идея сериозно, а се хвърлят в пространството някакви предложения, които после се оттеглят и като цяло темата се замита.

Всички тези неща, които предлагаме в подкрепа на семейството може и да са дребни взети поотделно, но са важни като съвкупност. Както казах, те означават, че Общината има отношение към хората, че мисли как да ги подкрепя и като цяло създават усещането за по-добър живот.

46-годишният Кирил Кирилов е икономист по образование и вече семестриално завършил право. Общински председател на ВМРО от 2007 г. С три мандата като общински съветник зад гърба си. Семеен, съпругата му Боряна Кирилова е директор на Дирекция „Социално подпомагане”. Синът им Борис е второкласник в СУ „Георги Измирлиев”.

„Семейство, сигурност, патриотизъм“ е слоганът на кампанията на ВМРО. Програмата стъпва на тези три основни пункта, като за всеки един са предложени конкретни мерки.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Няма да допусна поругаването на български национален символ от Република Северна Македония без последствия

Поругаването на български национален символ е нещо, което аз няма да допусна Ставаме свидетели на небивал варварски акт на...

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

ВМРО почете 93 години от подвига на Мара Бунева

Сиди: Зелената политика на ЕС е огромно лицемерие

Ще продължим да работим за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“, твърди депутатът от ВМРО и кореняк старозагорец

Никола Чакалов: Ще се боря повече мои връстници да участват в реалната политика, т.е. в реалното построяване на собствения им живот

Най-младият общински съветник Никола Чакалов. Става такъв едва на 18 години като ученик в Търговската гимназия в Стара Загора. Сега е студент...

Юлиан Ангелов: Чрез карта „Българин“ ще приобщим към България старите български общности

Българските общности от Сърбия, Албания, Македония, Молдова ще приобщим към България чрез тази карта Идеята е въвеждането на лична...

Според Сабанов президентът е сменил датата на изборите на инат

ВМРО е твърдо против да се гласува дистанционно и по пощата Президентът Радев промени датата на изборите на инат,...

Михов пита МРРБ за скандалната продажба на имота на старата болница в Свищов

Скандалната продажба на имот на старата болница в Свищов стана повод депутатът от Велико Търново доц. д-р Милен Михов да отправи питане...

Коментари