Начало По места ВМРО иска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред...

ВМРО иска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред НДК

Целта е да се спре вандализма над монумента

В навечерието на 1 февруари – денят за почитане на паметта на жертвите на комунизма, общинският съветник от ВМРО Михаил Петров внесе в Столичния общински съвет предложение за поставяне на камери за наблюдение в района пред Националния дворец на културата, където са раположени плочите с имената на убитите от режима. Причината са зачестилите посегателства над паметната стена, която системно е драскана, обляпявана със стикери и заливана с боя.

Нещо повече, след разговор с духовни лица, обслужващи намиращия се в района храм „Всички Български Мъченици“, получих информация, че това не е единственото оскверняване на Мемориала, а напротив. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този момент не са предприети никакви действия за ограничаване и противодействие срещу посегателствата над националния паметник, пише в предложението си бившият председател на НМК на ВМРО.

Той настоява и за пълна реставрация на гранитните плочи, на които са изписани имената на жертвите на тоталитарния режим.

Прилагаме пълния текст на предложението на общинския съветник Михаил Петров до СОС:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

от Михаил Петров – общински съветник в Столичен общински съвет

гр. София, ул. „Париж“ № 3, стая 10, e-mail: adv.mihail.petrov@gmail.com

Относно: реновиране и поставяне на камери в района на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

Уважаеми госпожи и господа,

Мемориалът на жертвите на комунизма е национален паметник, посветен на всички жертви на комунизма в България от 1919 г. до 1989 г. Същият е построен между 1997 г. и 1999 г. Мемориалът включва облицована с черен гранит паметна стена, върху която се четат имената на 7 526 жертви на комунизма в България. Пред нея като надгробен символ е поставен старинен християнски кръст, а до тях е издигнат и православният храм „Всички Български Мъченици“.

Бях сигнализиран, че преди дни въпросният Мемориал е станал обект на вандализъм, като неизвестни извършители са напръскали със зелена боя паметната плоча, върху която са изписани имената на жертвите. Нещо повече, след разговор с духовни лица, обслужващи намиращия се в района храм „Всички Български Мъченици“, получих информация, че това не е единственото оскверняване на Мемориала, а напротив. Същият е ставал обект на вандализъм десетки пъти. Въпреки множеството писма и сигнали до Столична община, подадени от обслужващите храма лица, до този момент не са предприети никакви действия за ограничаване и противодействие срещу посегателствата над националния паметник.

Видно от приложения снимков материал, някои от нанесените през годините щети, като отлепените плочи и залепените по Мемориала стикери, са видими и към настоящия момент. Има и плоча, която е била счупена на парчета и „сглобена“ впоследствие. Считам, че оставянето на паметника в подобно състояние е недопустимо и в тази връзка Столична община следва да предприеме действия по реновиране и освежаване на Мемориала на жертвите на комунизма.

Предвид предходното считам, че поставянето на видеонаблюдение в района на Мемориала на жертвите на комунизма би било ефективно решение за намаляване на броя на подобни противоправни прояви за в бъдеще. От една страна с поставянето му ще има 24-часов видео контрол, чрез който по-лесно ще могат да бъдат установявани извършителите на такива престъпления. На следващо място, самото наличие на видеонаблюдение в района ще има възпиращ ефект върху вандалите, които няма да бъдат така дръзки в действията си.

Във връзка с гореизложеното, правя конкретното предложение:

1.     Да бъдат извършени действия по реновиране и освежаване на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

2.     Да бъдат поставени камери в района на Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, локализиран в градината пред Националния дворец на културата.

Приложения:

1) Снимки на въпросния паметник, онагледяващи моментното му състояние.

                                               С уважение:

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари