Начало Новини ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

Те се обедниха около идеята за нов ЗУТ в следващия 45-и парламент

Днес, 30 март (вторник), се проведе среща по инициатива на Българската камара на архитектите и ПП „ВМРО – Българско национално движение“. На срещата присъстваха от страна на ВМРО – водачът на листата с кандидати за народни представители за 25 МИР – София и 16 МИР – Русе Искрен Веселинов, водачът на листата за 14 МИР Перник д-р Султанка Петрова и кандидатът от Бургас д-р Георги Дракалиев. От Камарата на архитектите в България участие в срещата взеха председателят на УС арх. Владимир Милков, заместник-председателят арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов.

арх. Владимир Милков, арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов.

Искрен Веселинов представи програмата на ВМРО в частта строителство, а именно:

1. Максимално облекчаване на инвестиционния процес в строителството за градани и фирми при зачитане на обществения процес.

2. Приемане на отделни закони, регламентиращи градоустройството, проектирането и строителния процес на мястото на съществуващия ЗУТ.

3. Намаляване на административната тежест и преминаване към модел, при който общините съгласуват проекти само на идейна фаза, а другите им функции се поемат от строителния надзор.

4. Електронно строително разрешение и максимална цифровизация на процеса.

5. Законодателно решение за бързо и равностойно обезщетяване на собственици на терени, попаднали в уличната регулация, както и за изграждане на инфраструктурата от общините към новостроящите се сгради.

6. Освобождаване от ДДС при закупуване на жилищен имот от младо семейство.

Веселинов припомни, че всъщност от ВМРО са инициаторите на комплексната виза, която цели всичко да се случва на едно гише, но за съжаление общините не са заинтересовани от този вариант за облекчаване на бизнеса и хората. Самият Веселинов е пуснал една анкета в НСОРБ за този акт, но общините масово не го използват. Това е един мълчалив саботаж, а за нас това е правилната посока.

В по-глобален план искаме в началото на този мандат да спрем с кръпките по Закона за устройство и територията и да направим нов закон.

Председателят на УС на КАБ благодари за отношението. Ние от Камарата на архитектите имаме амбицията да участваме и подпомагаме експертизата и искаме да помогнем за малките неща в проблематиката. 102 са поправките в ЗУТ. Имаме нужда от нов закон – дали ще бъдат един или два – това е друг въпрос. Защото там е юридически въпросът. Или един кодекс, има решения, трябва да се работи по тях, обясни арх. Милков.

Ето защо нашето желание е да си сътрудничим по тези въпроси. Отговорно заявяваме, че когато имате нужда от нашата експертиза – ще бъдем адекватни и ще Ви помагаме и по тази причина предлагаме да подпишем този меморандум за сътрудничество, каза още председателят на Камарата на архитектите.

д-р Султанка Петрова, Искрен Веселинов и инж. Георги Дракалиев

Кандидатът за народен представител от Бургас инж. Георги Дракалиев отвори въпроса за опазването на културното наследство. Наскоро в с. Ардино видях паметни плочи на турски език – изписани са имена на хора, които ги няма в историческите документи и пише, че са избити от българи. А отдолу са изпсани хората, които са финансирали този паметник и те са от Р Турция. Трябва да има законодателство в тази посока – не са съгласувани с МО, нито по Закона за културното наследство. Това са възпоменателни паметници. Но трябва да са на български език. В по-големите общини има съвети, които одобряват всички паметници, плочи и т.н., но може би в Кърджалйско не е така.

Арх. Пеев поздравяви ВМРО, защото тя е единствената партия, която се свързва с  изконите земи на България. Вие сте еиднствената партия, която се занимава с демография, посочи той.

Д-р Султанка Петрова – водач на листата в Перник заяви:

Искам да благодаря за срещата и за темата демография. Ние от ВМРО държим на демографското развитие и сме заложили разделяне на МТСП на две министерства – на труда и на социалата политика и демография. За нас е важно демографията да върви в правилната посока.

В края на срещата бе подписан от двете страни меморандум за сътрудничество.

България над всичко!
България над всичко!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари