Начало Новини ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

Те се обедниха около идеята за нов ЗУТ в следващия 45-и парламент

Днес, 30 март (вторник), се проведе среща по инициатива на Българската камара на архитектите и ПП „ВМРО – Българско национално движение“. На срещата присъстваха от страна на ВМРО – водачът на листата с кандидати за народни представители за 25 МИР – София и 16 МИР – Русе Искрен Веселинов, водачът на листата за 14 МИР Перник д-р Султанка Петрова и кандидатът от Бургас д-р Георги Дракалиев. От Камарата на архитектите в България участие в срещата взеха председателят на УС арх. Владимир Милков, заместник-председателят арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов.

арх. Владимир Милков, арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов.

Искрен Веселинов представи програмата на ВМРО в частта строителство, а именно:

1. Максимално облекчаване на инвестиционния процес в строителството за градани и фирми при зачитане на обществения процес.

2. Приемане на отделни закони, регламентиращи градоустройството, проектирането и строителния процес на мястото на съществуващия ЗУТ.

3. Намаляване на административната тежест и преминаване към модел, при който общините съгласуват проекти само на идейна фаза, а другите им функции се поемат от строителния надзор.

4. Електронно строително разрешение и максимална цифровизация на процеса.

5. Законодателно решение за бързо и равностойно обезщетяване на собственици на терени, попаднали в уличната регулация, както и за изграждане на инфраструктурата от общините към новостроящите се сгради.

6. Освобождаване от ДДС при закупуване на жилищен имот от младо семейство.

Веселинов припомни, че всъщност от ВМРО са инициаторите на комплексната виза, която цели всичко да се случва на едно гише, но за съжаление общините не са заинтересовани от този вариант за облекчаване на бизнеса и хората. Самият Веселинов е пуснал една анкета в НСОРБ за този акт, но общините масово не го използват. Това е един мълчалив саботаж, а за нас това е правилната посока.

В по-глобален план искаме в началото на този мандат да спрем с кръпките по Закона за устройство и територията и да направим нов закон.

Председателят на УС на КАБ благодари за отношението. Ние от Камарата на архитектите имаме амбицията да участваме и подпомагаме експертизата и искаме да помогнем за малките неща в проблематиката. 102 са поправките в ЗУТ. Имаме нужда от нов закон – дали ще бъдат един или два – това е друг въпрос. Защото там е юридически въпросът. Или един кодекс, има решения, трябва да се работи по тях, обясни арх. Милков.

Ето защо нашето желание е да си сътрудничим по тези въпроси. Отговорно заявяваме, че когато имате нужда от нашата експертиза – ще бъдем адекватни и ще Ви помагаме и по тази причина предлагаме да подпишем този меморандум за сътрудничество, каза още председателят на Камарата на архитектите.

д-р Султанка Петрова, Искрен Веселинов и инж. Георги Дракалиев

Кандидатът за народен представител от Бургас инж. Георги Дракалиев отвори въпроса за опазването на културното наследство. Наскоро в с. Ардино видях паметни плочи на турски език – изписани са имена на хора, които ги няма в историческите документи и пише, че са избити от българи. А отдолу са изпсани хората, които са финансирали този паметник и те са от Р Турция. Трябва да има законодателство в тази посока – не са съгласувани с МО, нито по Закона за културното наследство. Това са възпоменателни паметници. Но трябва да са на български език. В по-големите общини има съвети, които одобряват всички паметници, плочи и т.н., но може би в Кърджалйско не е така.

Арх. Пеев поздравяви ВМРО, защото тя е единствената партия, която се свързва с  изконите земи на България. Вие сте еиднствената партия, която се занимава с демография, посочи той.

Д-р Султанка Петрова – водач на листата в Перник заяви:

Искам да благодаря за срещата и за темата демография. Ние от ВМРО държим на демографското развитие и сме заложили разделяне на МТСП на две министерства – на труда и на социалата политика и демография. За нас е важно демографията да върви в правилната посока.

В края на срещата бе подписан от двете страни меморандум за сътрудничество.

България над всичко!
България над всичко!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари