Начало Новини ВМРО към Вигенин: Повтаряте грешката на ГЕРБ за Турция

ВМРО към Вигенин: Повтаряте грешката на ГЕРБ за Турция

Критична позиция по повод изказването на външния министър Вигенин за подкрепа за турското еврочленство разпространи ВМРО.

Преди дни Вигенин изказа подкрепа за членството на Турция в Европейския съюз на срещата с колегата си от турска страна Давутоглу.

Мнението на 330 000 български граждани е на път да бъде пренебрегнато в името на едно ръкостискане, пише в позицията на ВМРО, която напомня за внесената още преди три години първа по рода си подписка с искане за национален референдум по турското еврочленство. 

Пълен текст:

Мнението на 330 000 български граждани е на път да бъде пренебрегнато в името на едно ръкостискане. Още преди три години ВМРО и телевизия СКАТ чуха гласа на народа и събраха подписите на онези, които искаха да бъдат питани дали България подкрепя Турция по пътя й към Европа. Към днешна дата подписката събира прах в парламента и към разглеждането й още не е пристъпено.

В същото време външният министър на България Кристиян Вигенин тихомълком подаде десница на турския си колега Ахмет Давутоглу и изрече съдбоносното „да“ за присъединяването на многомилионната ни съседка към европейското семейство. „Доволни сме от решението за отваряне на преговорна глава №22“, изказа приличащото на лично свое решение министърът.

Добре, г-н Вигенин, но кого попитахте? Кои сте Вие, които сте доволни? Вие и партията, която Ви издигна на този пост, или Вие и народа, който представлявате? Не трябва ли това решение да бъде взето след обсъждане в Народното събрание, а не да бъде плод на еднолично решение?

В тази връзка ВМРО припомня това, което изтъкна президентът Росен Плевнелиев в първото си слово след заемането на поста. Тогава той обяви, че ще настоява за граждански контрол върху дейността на политиците и формирането на активно гражданско общество в България. Знае ли президентът доколко жестътът на Вигенин обезсилва думите му и не е ли време държавният глава да застане зад думите си по този важен въпрос.

Както ГЕРБ, по време на чието управление ВМРО предаде стотиците хиляди подписи, така и сегашните властимащи подценяват важността на въпроса. В името на какво нашата държава подкрепя Турция и какво печелим ние от това? Лесен ли е за пренебрегване фактът, че Турция географски не принадлежи към Европа и влизането й в съюза не почива на икономически, нито на културни основания? Никакъв проблем ли не за г-н Вигенин и управляващите, от чието име той говори в Анкара, че влизането на Турция в ЕС ще заличи единствените граници, които могат да спрат икономическа и политическа инвазия на 80-милионна Турция?

Припомняме, че ВМРО преди време поиска оставката на предишния външен министър Николай Младенов, след като той си позволи да заяви подкрепа за турско членство в евросъюза. С поведението си днес Вигенин също върви към това скоро да пише своята оставка.

Последни Новини

Сиди: Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ е преврат, който се прави от една чужда държава у нас, а ние спим.

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Коментари