Начало По места ВМРО към Фандъкова: Подкрепата за бюджета не е даденост

ВМРО към Фандъкова: Подкрепата за бюджета не е даденост

В нарочна политическа декларация общинските съветници от „Патриоти за София“ поставиха условия на ГЕРБ в Общинския съвет за разглеждането на бюджета за 2022 г.

Председателят на групата – Карлос Контрера (ВМРО) заяви:

„Още от сега искам да заявя, че групата ни ще настоява за нов модел, по който да подредим общинския бюджет, за да преминем през кризата с възможно най-малко щети. Може да разчитате на подкрепа при няколко условия – диалогичност, прецизност и аргументираност за всеки проект, който се залага за финансиране, ограничаване на второстепенните разходи. Също така искам да изразя и едно по-критично становище относно навика на някои колеги от ГЕРБ да извършват солови акции, разчитайки че после пред свършен факт им се дължи подкрепа. Не, не се дължи и няма да санираме чужди каубойски изпълнения. Предупреждавал съм това поведение да спре, но очевидно ще се наложи уроците да бъдат научени чрез практика. Тук е и мястото да кажа, че категорично нито аз, нито групата ни, споделя идеята да се режат разходи ангро, включително с уволняване на хора, например в транспортните оператори. Последното го казвам като предупреждение да не се правят глупости от юнашки увлечения. Политическа подкрепа за тях няма да бъде дадена.

Обръщам се и към Вас, госпожо кмет, защото тежестта да управлявате насред тези три кризи, слели се в една, пада най-вече на Вашите плещи, а не на хората, които се крият зад гърба Ви. Не позволявайте второразредни и треторазредни партийни функционери и интриганти да Ви вкарват в скандали, от които нищо не печели нито общината, нито Вие като политик.“

В изказването си Контрера упрекна държавната власт (БСП, Демократична България и Продължаваме промяната), че водят война срещу българските общини. Според общинския съветник партиите в тази криза трябва да надмогнат дребните си политически сметки и брожения, тъй като настоящата ситуация е изпитание за хората, за нацията, за държавата и нейните институции.

Цялото изказване:

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

Намираме се в безпрецедентна ситуация – след приблизително две години санитарна криза поради епидемията, ограничения, затягане и разхлабване на мерки, последвани от тежка енергийна криза, а вече и икономическа такава, в последните седмици сме вече и в условията на война (засега) на територията на Европа. Налице са времена – тежко изпитание за хората, за нацията, за държавата и нейните институции. Ние от „Патриоти за София“ изразяваме надежда, че българските политически партии най-сетне ще надмогнат дребните си политически сметки и брожения. В тази връзка ни предстои приемането на бюджет на общината за 2022 г. и оцеляване – да, това е думата, в едни бурни и противоречиви времена.

Отново призоваваме да преформулираме приоритетите си – като общински съветници, като групи в общинския съвет, като институция. Вече сме във фаза обсъждане на проект за общинския бюджет, като първите ми впечатления са, че все още част от общинските съветници и голяма част от общинската администрация разсъждават и работят все едно криза няма, всичко е цветя и рози, очакваме отнякъде да се излива рогът на изобилието. Това, разбира се, рефлектира и върху очакванията на гражданите. Истината е друга, а сблъсъкът с действителността – болезнен. Имаме трайно и системно поскъпване на електроенергия, природен газ, течни горива, метали и прочие. Все повече вземането на решения ще бъде болезнен процес – кое да бъде приоритет и кое да бъде оставено за по-нататък. Имаме и безпрецедентна ситуация, в която държавата, воглаве с Министерски съвет и четворната управленска коалиция, воюва с общините, включително със София. Помощ за преодоляване на шока от скъпите електроенергия и енергоносители няма. Редица сектори са вече в авариен режим, режим на оцеляване, а работещите все още там не могат да прогнозират дали в следващите месеци ще могат да си платят сметките.

Още от сега искам да заявя, че групата ни ще настоява за нов модел, по който да подредим общинския бюджет, за да преминем през кризата с възможно най-малко щети. Може да разчитате на подкрепа при няколко условия – диалогичност, прецизност и аргументираност за всеки проект, който се залага за финансиране, ограничаване на второстепенните разходи. Също така искам да изразя и едно по-критично становище относно навика на някои колеги от ГЕРБ да извършват солови акции, разчитайки че после пред свършен факт им се дължи подкрепа. Не, не се дължи и няма да санираме чужди каубойски изпълнения. Предупреждавал съм това поведение да спре, но очевидно ще се наложи уроците да бъдат научени чрез практика. Тук е и мястото да кажа, че категорично нито аз, нито групата ни, споделя идеята да се режат разходи ангро, включително с уволняване на хора, например в транспортните оператори. Последното го казвам като предупреждение да не се правят глупости от юнашки увлечения. Политическа подкрепа за тях няма да бъде дадена.

Обръщам се и към Вас, госпожо кмет, защото тежестта да управлявате насред тези три кризи, слели се в една, пада най-вече на Вашите плещи, а не на хората, които се крият зад гърба Ви. Не позволявайте второразредни и треторазредни партийни функционери и интриганти да Ви вкарват в скандали, от които нищо не печели нито общината, нито Вие като политик.

В заключение – очаквам управляващите държавата партии – БСП, Демократична България, Продължаваме промяната, които имат представители тук, в общинския съвет, да проявят, ако може и по изключение малко съвест и да си спомнят, че София не е враг на държавата и не е коректно Вашите партии да водят политика против столицата и столичани. Нямате вече оправдания – властта в държавата е във Ваши ръце, ресурсите на държавата също!

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари