Начало Национален младежки комитет ВМРО - Младежи: Утре между 7.00 ч. и 8.00 ч. ще направим...

ВМРО – Младежи: Утре между 7.00 ч. и 8.00 ч. ще направим демонстрация пред резиденция „Бояна“

Настояваме за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история и литература!

Това се казва в писмо, адресирано до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, от Националния младежки комитет на ВМРО. В писмото ръководството на младите войводи отправя апел към министър-председателя на България, министър-председателя и президента на РС Македония, с настояване да ги приемат в Министерски съвет на Р България, за да им подарят книги на исторически български автори.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство, пишат младежите на ВМРО.

В писмото от НМК на ВМРО подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Те приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Именно затова и настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 г. и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

Нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало, подчертават още младежите на ВМРО и обръщат внимание на нещо много важно, което всички български политици трябва да превърнат в свой приоритет:

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната.

Именно затова и младежката организация на ВМРО се надява господата Петков, Ковачевски и Пендаровски да уважат поканата им като с това ще докажат, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.

Това е и причината младите патриоти да се съберат на мирна демонстрация пред резиденция „Бояна“, за да покажат своята загриженост за нашите събратя от другата страна на границата. Датата е 25 януари, между 7.00 и 8.00 ч.

Прилагаме и пълния текст на писмото:

ДО:

КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Отворено писмо

От Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н КОВАЧЕВСКИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕНДАРОВСКИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение винаги сме били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Приветстваме срещата Ви в София, като се надяваме декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Тук е мястото да подчертаем, че за България и българските граждани е от първостепенно значение спазването на Договора за добросъседство, защитата на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония, спиране на фалшификацията на историята и край на езика на омразата.

Ние, като горди последователи на дело на нашите предци, били се за всяка педя земя на Родината ни в Сръбско-българската война, в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, в Балканската и Междусъюзническата войни и последвалите Първа и Втора световни войни, не можем под никакъв предлог да допуснем поругаване и фалшифициране на собствената ни история, нещо което за съжаление видяхме да се случва нагледно в с. Клепач, Прилепско, Република Северна Македония. Видяхме унищожени български военни гробища. Всичко това е недопустимо.

Важно е да се подчертае, че нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало.

А за нас от Националния младежки комитет на ВМРО, опазването на това наследство е кауза, която винаги сме защитавали.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави, да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство.

Ние от Националния младежки комитет ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. Затова се надяваме да уважите нашата покана като с това докажете, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.

гр. София

24.01.2022 г.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

ВМРО към депутатите и структурите на ГЕРБ: Не допускайте срама да подкрепите кабинет на ПП-ДБ!

„Промяната“ вече са клиенти и на прокуратурата, разследвани за шпионаж и национално предателство. Ние от ВМРО призоваваме всички настоящи...

Ботев написал патриотичен учебник по… математика

Автор: Красимир Богданов, историк, член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – Българско национално движение Възраждането изиграва за българите...

Каракачанов алармира: В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония

Улисани във вътрешнополитически боричкания, пропускаме темата В ЕП започва преразглеждане на доклада за Македония. Ако българските политици продължават да...

Ангел Джамбазки: Правораздаващите органи трябва да приложат цялата строгост на закона срещу човека, съгласувал позиция на МВнР със Северна Македония

Съпредседателят на ВМРО настоява за спешна реакция срещу действия по държавна измяна Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки...

Каракачанов: Със своите действия ПП правят държавата заложник на външни интереси

Опасност за националната сигурност има не заради записа, който е изтекъл, а заради тези хора от ПП, които искат да управляват България....

Коментари