Начало Национален младежки комитет ВМРО - Младежи: Утре между 7.00 ч. и 8.00 ч. ще направим...

ВМРО – Младежи: Утре между 7.00 ч. и 8.00 ч. ще направим демонстрация пред резиденция „Бояна“

Настояваме за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история и литература!

Това се казва в писмо, адресирано до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, от Националния младежки комитет на ВМРО. В писмото ръководството на младите войводи отправя апел към министър-председателя на България, министър-председателя и президента на РС Македония, с настояване да ги приемат в Министерски съвет на Р България, за да им подарят книги на исторически български автори.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство, пишат младежите на ВМРО.

В писмото от НМК на ВМРО подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Те приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Именно затова и настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 г. и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

Нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало, подчертават още младежите на ВМРО и обръщат внимание на нещо много важно, което всички български политици трябва да превърнат в свой приоритет:

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната.

Именно затова и младежката организация на ВМРО се надява господата Петков, Ковачевски и Пендаровски да уважат поканата им като с това ще докажат, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.

Това е и причината младите патриоти да се съберат на мирна демонстрация пред резиденция „Бояна“, за да покажат своята загриженост за нашите събратя от другата страна на границата. Датата е 25 януари, между 7.00 и 8.00 ч.

Прилагаме и пълния текст на писмото:

ДО:

КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Отворено писмо

От Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н КОВАЧЕВСКИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕНДАРОВСКИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение винаги сме били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Приветстваме срещата Ви в София, като се надяваме декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Тук е мястото да подчертаем, че за България и българските граждани е от първостепенно значение спазването на Договора за добросъседство, защитата на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония, спиране на фалшификацията на историята и край на езика на омразата.

Ние, като горди последователи на дело на нашите предци, били се за всяка педя земя на Родината ни в Сръбско-българската война, в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, в Балканската и Междусъюзническата войни и последвалите Първа и Втора световни войни, не можем под никакъв предлог да допуснем поругаване и фалшифициране на собствената ни история, нещо което за съжаление видяхме да се случва нагледно в с. Клепач, Прилепско, Република Северна Македония. Видяхме унищожени български военни гробища. Всичко това е недопустимо.

Важно е да се подчертае, че нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало.

А за нас от Националния младежки комитет на ВМРО, опазването на това наследство е кауза, която винаги сме защитавали.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави, да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство.

Ние от Националния младежки комитет ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. Затова се надяваме да уважите нашата покана като с това докажете, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.

гр. София

24.01.2022 г.

Последни Новини

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

ВМРО – Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

С полагане цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на Тайно офицерско братство за освобождение на Македония...

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване...

Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС

Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава кандидат...

103 г. след подписването на Ньойския договор ВМРО напомня за черната дата

Структурите на ВМРО в цяла България отбелязаха 103-тата годишнина от подписването на позорния Ньойски договор с различни възпоменателни мероприятия.

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Коментари