Начало Новини ВМРО отбеляза 100 години от Ньойския диктат – част I

ВМРО отбеляза 100 години от Ньойския диктат – част I

Със събития в цялата страна и сред българските общности зад граница патриотите от ВМРО отбелязаха черната дата 27 ноември, на която през 1919 година е подписан Ньойският договор.

По този повод в Народното събрание прозвуча декларация на парламентарната група на Обединени патриоти за 100-годишнината от Ньойския диктат, а в Европейския парламент Ангел Джамбазки направи изказване по темата. А общинските структури на ВМРО в Пловдив и Стара Загора излезнаха с нарочни декларации по повод годишнината.

Ето част от събитията, с които паметната дата бе отбелязана в страната:

Враца

Традиционно във Враца младежката организация на ВМРО проведе факелно шествие. То премина по бул. „Никола Войводов“ с възгласите „Долу Ньой“, „Мизия,  Тракия, Македония“, „За България, свобода или смърт“ и завърши на паметника на загиналите във войните 1912-1918 г., известен като Лъвчето.

Народният представител и областен лидер на ВМРО Красимир Богданов призова всички български патриоти никога да не забравят скъпите жертви, които България е давала в името на националното обединение, да не допускат повече подобна гавра с националната ни чест и да не оставят нашите сънародници, които се нуждаят от подкрепата на Майка България.

Велико Търново

Десетки граждани се събраха на 25 ноември в Голямата зала на Община Велико Търново за прожекцията на първите две части на филма „Помни войната 1915-1918 г.“ по повод тъжната за България дата – 100 години от подписването на Ньойския договор. Излъчването на „България влиза в Първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“ бе организирано от младежката организация на ВМРО в старата столица.

Заглавието на поредицата е заимствано от една малка книжка на българин от Македония, прословутият пълководец полк. Борис Дрангов.  В тази своя книжка той пише кратки, разбираеми послания и съвети към бъдещите офицери как да водят войниците във война, за да спечелят и да победят. Посланието и същността на тази книга отразяват най-точно епохата, духа и гигантското усилие, което нашите деди са жертвали  преди повече от 100 години, заяви в словото си преди началото на прожекцията доц. Михов и благодари на младежите, инициирали събитието.

След Ньойския договор българският национален интерес изглежда не само нерешен, но и нерешим. Организирахме прожекция на първите две части от документалната поредица „Помни войната“, защото това са филми, провокиращи чувство на гордост от достолепието на българския войник, който се оказа достоен за героичната си същност. Филми, които показват на света, че тук има една нация, която е разделена и чиято най-съкровена мечта е да види всички свои чеда в лоното на една държава. Преди 100 години угаснаха всички наши мечти, а народ без мечти е странник без облик, каза председателят на младежката организация на ВМРО в старопрестолния град Петър Петров.

За представянето на филма в старата столица специално дойде Мария Цветкова, народен представител в ПГ на „Обединени патриоти“, режисьор и сценарист на документалната поредица, която сподели със зрителите причините и целта да се заеме с този кинопроект.  

На самия 27 ноември от младежката организация отбелязаха трагичната годишнина с факелна стража на паметника „Майка България“ във Велико Търново.

Бургас

ВМРО – Бургас отбеляза 100 годишнината от подписването на Ньойския договор с поднасяне на венец и цветя пред паметника на загиналите бургазлии във войните за национално обединение и символично изгори копие на пълния му текст.

Друга инициатива на бургаската организация на ВМРО бе във Военния клуб, където бе излъчен документално-игралният филм „Сага за попилените възможности“, посветен на 100-годишнината от Ньойския договор. Филмът бе представен от един от авторите му – сценаристът проф. дин Иван Илчев (български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 2007-2015 г.).

Шумен

ВМРО – Шумен отбеляза годишнината от злополучния договор с панихида в памет на падналите за свободата на България и за националното обединение. Пред Паметника на загиналите във войните шуменци бе поставена символична стража, а копие на Ньойския договор бе демонстративно изгорено. С този акт патриотичната организация още веднъж демонстрира, че не са забравени жертвите, които българската нация е понесла в името на националното единство.

Русе

Структурата на ВМРО в град Русе проведе факелно шествие под надслов „Долу Ньой“, което започна пред паметника на Стефан Караджа. Със запалени факли участниците, предвождани от младежи със старинни военни униформи и пушки, преминаха по централната пешеходна улица, за да стигнат до Паметника на свободата. Там символично бе изгорено копие от Ньойския мирен договор, а с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите за свободата на България.

Благоевград

На бюст-паметника на Тодор Александров в Благоевград се събраха членове, симпатизанти и граждани, за да отбележат 100-годишнина от Ньой. Заместник областният управител Иван Стоянов и секретарят на Национален младежки комитет Вангел Тодоров символично запалиха Ньойския договор.

Добрич

По покана на войводите в Добрич на 27 ноември гостува филмът „Сага за попилените възможности“. В 60-минутната продукция са включени кадри и от традиционното и ежегодно провеждано вече 20 години факелно шествие, организирано от ВМРО – Добрич по повод унизителния и наложен на България Ньойски диктат.

За събитието в Добрич пристигнаха и авторите на филма – сценаристът проф. дин Иван Илчев – български историк и дългогодишен ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, режисьорът Ралица Димитрова и операторът и продуцент Пламен Герасимов от „Б Плюс Филм“.

Добрич е третият град в страната, в който „Сага за попилените възможности“ гостува, след Стара Загора и Мездра. Филмът бе излъчен и по БНТ 2 преди месец.

На датата на прожекцията в Добрич точно преди един век, през 1919 г., в парижкото предградие Ньой е подписан договор-диктат, с който страните победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо България. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по това време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа – Северна и Южна, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия, а на българската държава са наложени репарации и ограничения с тежки и непосилни финансови клаузи. От отделените земи в следващите 3 години в България пристигат над 100 хиляди бежанци, а 600 хиляди българи остават отвъд граница.

Карлово

Младежите от ВМРО в град Карлово символично изгориха копие на Ньойския мирен договор. Показаха на своите съграждани чрез транспаранти, че Ньой не е забравен и не е простен!

София

Под патронажа на вицепремиера и министъра на отбраната на Република България Красимир Каракачанов на 27 ноември т.г. Институтът за исторически изследвания към Българската академия на науките и Македонският научен институт проведоха научна конференция с международно участие „100 години от Ньой“. Конференцията се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб . В нея участваха известни български учени от Института за исторически изследвания към БАН, Университета за национално и световно стопанство, Военна академия „Г.С.Раковски“, Министерството на отбраната, Албаноложкия институт от Косово, Университети от Италия и Унгария, Регионалните музеи от Кюстендил и Хасково и КИЦ „Босилеград“.

Представени бяха 31 доклада във връзка със 100-годишнината от подписването на Ньойския договор.

При откриването на форума доц. д-р Милен Михов, историк, заместник-председател на ВМРО и народен представител, обяви: „Днес в Белград не могат да държат тон на България!“.

Цариброд

Депутати от „Обединени патриоти“ посетиха Цариброд за отбелязването на 100-годишнината от Ньойския договор.

Тук сме, при българската общност в Цариброд, за да отбележим заедно 100-годишнината от срамния Ньойски договор, който откъсна от снагата на Родината български територии и ги присъедини към чужди държави. Но сме и тук, за да подкрепим нашите сънародници от Западните покрайнини, заяви народният представител от НФСБ в групата на „Обединени  патриоти“ и зам.-председател на парламентарната група Борис Ячев. Заедно с него в Цариброд, Сърбия, пристигнаха и депутатите Александър Сиди от ВМРО, Славчо Атанасов, Георги Колев и Росен Живков от НФСБ, Стоян Божинов от ВМРО, координаторът на НФСБ Венера Тодорова.

Те разговаряха с нашите сънародници в Културна-информационния център и посетиха училището „Св. св. Кирил и Методий“. Народните представители поднесоха заедно с председателя на Културно-информационния център Далибор Миланов и с генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев венци пред паметника на Васил Левски.

Превърнахме в традиция това не само да бъдем заедно с българите от Западните покрайнини на важни дати, но и да реализираме различни инициативи, които да допринасят за това самочувствието на българите от Западните покрайнини да не угасва, каза още Борис Ячев. Той беше категоричен, че работата в посока на това да се развиват добросъседските отношения между България и Сърбия минава и ще продължи да минава през правата на българите от Западните покрайнини.

Генералният ни консул в Ниш Едвин Сугарев също подчерта, че подписването на Ньойския договор е акт, който предизвиква истинска национална катастрофа, и е крушение на мечтите на държавата да събере на една територия всички българи. Не можем да не отбележим тази дата. Това не означава, че имаме някакви териториални претенции към Сърбия, тъй като е ясно, че като членове на ЕС и НАТО не можем да предявяваме такива претенции. Но трябва местните българи да знаят каква е причината да живеят в Сърбия. Тази дата трябва да бъде помнена и да ни задължава да се грижим за тези хора тук, подчерта Едвин Сугарев.

Пред паметника на иконата на българщината – Апостола на свободата Васил Левски, използвам думите на дядо Вазов – „Не се гаси туй що не гасне“ като говоря за българския дух и нашите сънародници тук, заяви Славчо Атанасов минути след като народните представители поднесоха венци и цветя пред паметника на Левски в Цариброд. Той беше категоричен, че за тези 100 години от подписването на несправедливия Ньойски договор държавата ни все още е длъжник към българите в Западните покрайнини.

Защото от 80 хиляди – днес те са вече едва 15 хиляди души, посочи Славчо Атанасов. Той беше категоричен, че депутатите от „Обединени патриоти“ ще направят всичко възможно за подобряване на живота на българите в Западните покрайнини.

Александър Сиди също подчерта, че българската държава трябва да бъде още по-активна в политиката си на подпомагане на българското национално малцинство в Сърбия. Вярвам, че ние, народните представители от „Обединени патриоти“, ще можем да убедим българското общество, че трябва да имаме по-сериозно присъствие тук, каза още депутатът.

Предстои:

В петък, 29 ноември, ще продължи отбелязването на 100-годишнината от Ньойския диктат с факелно шествие „Български марш“, което ще се проведе в столицата от 19.00 ч. от Войнишкия лъв на НДК до Паметника на незнайния войн.

Същия ден от 18.00 ч. време и в Добрич ще се проведе факелно шествие „Долу Ньой – 100 години несправедливост“. То ще започне от църквата „Свети Георги“, от където ще тръгнат представителите на ВМРО – Добрич, като ще запалят 100 факли.

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir