Начало По места ВМРО отбеляза 102 години от Ньойския договор (ОБЗОР)

ВМРО отбеляза 102 години от Ньойския договор (ОБЗОР)

На 27 ноември се навършиха 102 години от подписването на позорния Ньойски договор – една от най-пагубните спогодби в цялата българска история.

Страните победителки в Първата световна война откъсват от пределите на България земи, населени преобладаващо с българи – Македония, Беломорието, Западните покрайнини, Одринска Тракия и Добруджа.

Черна дата, която откъсва извън пределите на Отечеството стотици хиляди българи.

За целокупна България! Борбата продължава!

Структурите на ВМРО отбелязаха годишнината с различни събития:

Добрич

В навечерието на годишнината от Ньойския договор ВМРО – Добрич отбеляза годишнината с факелно шествие. По покана на Йордан Йорданов – областен председател на Добрич – в шествието се включи и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Пред присъстващите той припомни за несправедливостта, извършена спрямо България на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой.

Нищо не може да направиш в бъдещето, ако не познаваш миналото. И тъй като вековете се сменят, но политиката на великите сили остава една и съща, е хубаво да се припомня какво се е случило през 1919 г. с България и българския народ, за да не бъдем толкова наивни, разчитайки някой друг да ни свърши работата. Ние сме били велики и сме успявали като нация, когато сме разчитали на собствените си сили и сме се борили за собствените си интереси, заяви Каракачанов.

София

София

ВМРО – София традиционно проведе факелното си шествие, чрез което протестира срещу Ньойския диктат, наложен преди повече от 102 години от Великите сили. През 1919 г. части от нашето Отечество са подарени на сърби, гърци и румънци, а българското население в Западните покрайнини, Македония, Тракия и Добруджа попада под ново тежко робство, българските институции са заличени, а местните българи почти унищожени.

И днес тези събития с нова сила връхлитат всяко едно истинско българско сърце, което тупти и се противи на Ньой. Няма да забравим, няма да простим….

Русе

Русе

ВМРО – Русе почете с факелно шествие в съботната вечер на 27 ноември 102-годишнината от унизителния за България Ньойски диктат. Традиционното паметно шествие русенската организация на ВМРО организира за 25-и път, напомняйки на гражданството за една от най-трагичните дати в най-новата българска история.

Под лозунга „Борбата продължава! Долу Ньой!“ факелното шествие премина по централната улица „Александровска“ в участъка от Паметника на Стефан Караджа до Паметника на свободата с възгласи „Мизия, Тракия, Македония!“ като памет за откъснатите от картата на България изконно български земи. На централния русенски площад „Свобода“ пред факелния строй в кратко слово областният организатор на ВМРО Траян Тотев припомни:

25 години на трагичния 27 ноември ВМРО излиза по русенските улици така, както са излезли десетки хиляди българи преди 102 години да изкажат своето несъгласие с Ньойския диктат. След налагането му 2 милиона българи остават извън границите на Отечеството. През годините техните потомци са все още откъснати от България. С факелното шествие тази вечер ние заявяваме, че борбата за правата на българите и българщината навсякъде, където тя е в опасност, продължава!

С възгласите „Да живее България!“ и „Долу Ньой!“ в израз на протест с наложените преди 102 години пагубни за държавата ни клаузи бе изгорено копие на Ньойския договор.

Велико Търново

Велико Търново

ВМРО – Велико Търново отбеляза 102-рата годишнина от позорния Ньойски мир с факелна стража пред знаменития паметник „Майка България“ в Търново.

С този символичен акт бе отдадена почит към загиналите във войните за национално обединение българи и бе напомнено, че техният идеал все още е жив и ще продължи да живее, докато има кой да си спомня за героизма и трагизма на българина през изминалия XX в.

Някога на 27 ноември се е чествал Денят на победите, т.нар. „Малък Гергьовден“, но през 1919 г., върху тази дата е оставен отпечатъкът на една груба несправедливост и жестокост към българския народ. Ние ще продължим да помним подвига на българския войник и неговите победи, и ще продължим да работим за осъществяването на неговия национален идеал, днес, 102 години по-късно.

ДОЛУ НЬОЙ!

Враца

Враца

С възпоменателен митинг пред паметника на загиналите врачани във войните за национално обединение във Враца беше отбелязана 102-рата годишнина от подписването на Ньойския договор. С минута мълчание присъстващите почетоха и паметта на загиналите в катастрофата на АМ „Струма“. Председателят и секретарят на младежката организация на ВМРО във Враца Момчил Янков и Бетина Ивайлова припомниха историческите събития и последствията от Ньойския договор, с който България излиза от Първата световна война, а подполковник Иван Джунов разказа за ролята на врачанските полкове във войните за национално обединение.

Тази огромна морална щета, която понася българският народ, го обезверява и повече от 100 години той не може да намери своят път и своята посока. Ньой е не само памет към онези, които загинаха за България, но този позорен акт е актуален и в днешния ден. 102 години по-късно тези, които определят световната политика, продължават да се гаврят с истината и справедливостта. След като разкъсаха земята ни и разпиляха чедата ни, те се опитват да превземат и последната крепост – нашата чест и достойнство. Ние трябва да отбелязваме тази дата, за да покажем, че никога повече тя не трябва да се повтаря, заяви в словото си областният лидер на ВМРО Красимир Богданов.

Бургас

Бургас

Членове на ВМРО – Бургас символично изгориха за поредна година тази „историческа несправедливост“, а именно копие на Ньойския договор.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

Коментари