Начало Новини ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 2

ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 2

Пловдив  

Десетки членове и симпатизанти на ВМРО се събраха снощи в проливния дъжд над Пловдив, за да отбележат 98 години от подписването на позорния за България Ньойски диктат. На паметника на Съединението патриотите от ВМРО запалиха факли и разпънаха транспарант с надпис „Долу Ньой! Да живее силна и обединена България!“. На мероприятието символично бе изгорено копие на договора, с което от ВМРО показаха още веднъж, че дори един век по-късно клаузите в него са неприемливи за България.

В словото си пред събралото се множество, народният представител Александър Сиди напомни, че с този договор от снагата на Отечеството бяха откъснати изконните български земи – Македония, Беломорска Тракия, Западните български покрайнини и Южна Добруджа. При прокарването на омразната граница, съседите на България не се свенят да разделят села и къщи, дори гробове на мъртвите. Не са един и два случаите, в които главата на починалия остава от едната страна, а краката му от другата страна на телената мрежа. Разделени са хиляди семейства, къщи и дворове. България след Ньойския договор преживява национална катастрофа, а стотици хиляди бягат от домовете си останали отвъд пределите на Отечеството и се местят в новите граници. Депутатът напомни още и че датата не е била избрана случайно от сърбите. През 1885 година на тази дата българската армия извоюва една от своите славни победи, а именно победата при Сливница. От тогава до 1919 година на този ден се е отбелязвал „Ден на славните български победи“. Именно затова сърбите избират тази дата за подписване на Ньойския диктат, за да бъде още по-голямо унижението към нашето Отечество. Ние никога не трябва да позволим да бъде забравен позорният Ньойски диктат и никога не ще простим вероломното предателство на нашите съседи през 1919 година, завърши емоционалното си слово Александър Сиди.

Кметът на район „Южен“ и председател на ВМРО в Пловдив Борислав Инчев припомни, че ВМРО никога няма да забрави хората, останали отвъд пределите на България и че благодарение именно на усилията на ВМРО в годините сега България е член на Европейския съюз, основен фактор в стабилизирането на Западните Балкани. Днес благодарение на дипломатическите усилия и воля част от историческите проблеми започват да се решават, посочи той и даде пример с договора за добросъседство с Македония, признаването на българското малцинство в Албания и приетата ръка за приятелство отправена от Охридската архиепископия към Българската православна църква. Инчев допълни, че ВМРО няма да жали усилия и средства, докато не постигне заветната цел – духовно обединение на всички българи в рамките на Европейския съюз.

Шумен

В знак на почит към загиналите за обединението на българския народ от ВМРО в Шумен раздадоха 1336 национални флага по повод позорната годишнина от подписването на Ньойския договор, довел до откъсването на части от България. 

98 години по-късно ние отново си спомняне за Ньой и за своите братя отвъд границите на България, пазим спомена за загиналите по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа и призоваваме бъдещите поколения да не забравят, заявиха от ВМРО.

Броят на знамената е символичен – 1336, за всяка година от създаването на България до днес.

Враца

Факелно шествие „Долу Ньой!“ премина през Враца. Проявата във връзка с черната годишнина бе организирана от младежката организация на ВМРО. На събитието присъстваше народният представител от ВМРО, излъчен от Враца, Красимир Богданов. Милиони българи остават извън границите на българската държава. Договорът е подписан на 27 ноември 1919 година от министър-председателя Александър Стамболийски от българска страна. След подписването, според някои медии, той счупва писалката заради тежките клаузи. Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 година. Договорът слага край на българското участие в Първата световна война и оставя под чужда власт българите в голяма част от Македония, Тракия, Добруджа и Западните покрайнини, отбеляза в словото си депутатът.

Велико Търново

Тази година младежката организация на ВМРО – Велико Търново почете годишнината от подписването на несправедливия Ньойски договор с поставяне на информационна изложба в центъра на града, посветена на събитието. Тя бе открита от народния представител доц. д-р Милен Михов и общинския съветник Николай Цонев, които говориха за крайно несправедливите клаузи на договора, заради които той е наричан и до днес „диктат“.

Благоевград

В Благоевград ВМРО припомни на обществеността с факелна стража пред Паметника на Македоно-одринското опълчение за несправедливия Ньойски диктат, който за много десетилетия напред определи съдбата на страната ни.

На площад „Мите Марков“ в Благоевград близо 150 души се събраха, за да отбележат тази скръбна дата, след която българското землище е разпокъсано. От живото му тяло са откъснати Западните покрайнини, Беломорска Тракия и Южна Добруджа. Хиляди бежанци с осакатени съдби, оставили имота си, са прокудени от родните си места. За това говориха народният представител Атанас Стоянов, заместник областният управител Иван Стоянов и представителят на „Съюза на запасните офицери и сержанти” доц. Грозданов. 

В края на събитието депутатът Атанас Стоянов символично запали копие на Ньойския договор.

Русе

Традиционното си факелно шествие по повод годишнината проведе ВМРО в Русе. Заедно с АТАКА и НФСБ и с подкрепата на Първа русенска чета „Ангел Кънчев“, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка са България“ и „Традиционеръ“ русенските войводи отбелязаха 98 години от подписването на документа. Гости на събитието бяха структурите на ВМРО от Силистра, Тутракан, Разград, Ветово и Пиргово.

Шествието започна от паметника на Стефан Караджа, премина по „Александровска“ и завърши пред Паметника на свободата. Именно там бе изгорено копие на Ньойския договор – символичен акт, чрез който се заявява борбата срещу националното потисничество. След това бе отдадена почит на загиналите за България. В шествието участваха народните представители Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

Варна

За 19-а поредна година членове и съмишленици на ВМРО във Варна изгориха копие на Ньойския договор. В траурното шествие се включиха и представители на ПП Атака, като част от коалиция „Обединени патриоти“, МКПД „Гоце Делчев“, клуб „Миноносец Дръзки“ и граждани. Те припомниха на присъстващите, че 98 години по-късно нищо не е забравено.

Троян

ВМРО – Троян отбеляза годишнината от позорния договор с факелна стража и изгаряне на унизителния за България Ньойски договор пред Паметника на загиналите във войните за Обединението на България на мемориален комплекс при „Вила Ванна“. По този начин и с категоричното „Не на Ньойския договор!“ войводите от Троян отбелязаха черната за България дата.

Стара Загора

В Стара Загора годишнината от подписването на Ньойския договор бе отбелязана с акция на паметната плоча на Иван Гарванов, която е изградена благодарение на ВМРО. От Организацията почетоха по този начин и 110 г. от убийството на войводата Гарванов, който е родом от Стара Загора.

Пазарджик

ВМРО – Пазарджик отбеляза годишнината от позорния договор за поредна година в с факелна стража и изгаряне на унизителния за България Ньойски договор пред символа на града и българска гордост – Паметника на лъва. 

По темата: ВМРО отбеляза 98 години от Ньойския договор (обзор) – част 1

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари