Начало По места ВМРО отдаде почит на освободителя на Враца

ВМРО отдаде почит на освободителя на Враца

По повод 136-ата годишнина от освобождението на град Враца от турско робство от ВМРО поднесоха венци и цветя на паметника на ген. Леонов в града. Своята почит към освободителя на Враца отдаде и зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов.

Инициативата бе организирана от гражданско сдружение и бе подкрепена от ВМРО. По време на отбелязването бяха припомнени събитията от далечната 1877 г., влизането и посрещането на ген. Леонов във Враца. Паметта на генерал-майора бе почетена с падане на колене и едноминутно мълчание.

Николай Степанович Леонов е руски офицер, генерал-майор, участник в Руско-турската война (1877-1878). Роден е през 1824 г. в семейството на редови донски казак от Донски окръг, Русия.

Ориентира се към военното поприще. Завършва училище за гвардейски подпрапоршчици и кавалер-юнкери. Действителна военна служба започва с военно звание корнет в Лейбгвардейския гродненски хусарски полк (1842). Участва в Кавказката война (1845) и потушаването на Варшавското въстание (1863). Повишен в звание полковник (1860). Командир на Переяславския драгунски полк (1867), Лейбгвардейския драгунски полк (1870). Повишен в звание генерал-майор (1870).

При обявяването на Руско-турската война (1877-1878) е назначен за командир на II-ра гвардейска кавалерийска бригада от II-ра гвардейска кавалерийска дивизия. Включена е в състава на Русчушкия отряд (с командир престолонаследника Александър Александрович).В битката при Кашъкбаир удържа село Карахасанкьой, което в продължение на 12 часа преминава 6 пъти от ръце в ръце.

Назначен е за командир на Десния летящ отряд в състава на Западния отряд. Прославя се с дръзкото нападение, довело до освобождаването на Враца на 28 октомври (9 ноември) 1877 г.

Провежда атаката на Новачене в хода на борбата срещу Орханийската османска армия.

Генерал-майор Николай Леонов умира внезапно на 30 ноември 1877 г.

Днес в град Враца има паметник на ген. Леонов и улица на негово име.

Бюст-паметникът на героя се намира в парка на Военния клуб във Враца. Негов автор е скулпторът Владимир Цветков. Триметровият монумент от бронз и бял камък е открит на 3 март 1958 година.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Добра новина за българчетата в Гора

Добра новина за българчетата в Гора. Завърши обновяването на компютърния кабинет и санитарните възли в общинското училище в с. Шищевец, Кукаска Гора,...

Минималната пенсия разгорещи страстите в парламента

Днес в Народното събрание депутати от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ влязоха в остър спор с депутатите от БСП. Социалистите за...

Нова структура на ВМРО в р-н „Приморски“ във Варна

На 29 октомври 2020 г. бе учредена нова местна организация на ВМРО в район „Приморски“, град Варна. Пожелавам успех...

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът При вечния длъжник винаги има предпоставки...

Александър Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес.

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Коментари