Начало По места ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена по инициатива на общинския комитет на ВМРО – Роман.

На събитието присъстваха депутатът от Обединени патриоти Красимир Богданов, кметът и зам.-кметът на община Роман. Присъстваха и общински съветници, председатели на общински комитети на ВМРО. Имаше много членове и симпатизанти на патриотичната организация. Бяха и жители на село Струпец, сред които и родственикът на Гено Димитров Костадин Генов.

Паметна плоча на Гено Димитров – откриване

Пред присъстващите депутатът Красимир Богданов сподели:

Днес сме тук, за да поставим началото на възпоменание на една личност. За съжаление позната повече в щипски район (Македония). В Роман и тук, в родното му село, малко се знае за него. Гено Димитров се ражда в китното балканско селце Струпец, близо до Роман, в годината на освободителната Руско-турска война 1877 г. Подобно на много други младежи в свободна България, след като завършва четвърто отделение се насочва към военната кариера.

През 1899 г. Гено Димитров вече е старши подофицер в шеста батарея на Втори артилерийски полк. Той е част от Шеста пехотна бдинска дивизия. В тези години българската армия е обладана от висок патриотичен дух. Идеята за освобождението на „брата роб“ оттатък Рила и Пирин разпалва сърцата на младите военни.

Съвсем естествено Гено Димитров влиза в тайните подофицерски братства. Посвещава живота си на борбата за освобождение на Македония и Одринско. Скоро след това преминава с чета в Македония,. По-късно е избран за Щипски районен войвода на ВМОРО.

В началото на март 1903 година четите на Гено Димитров, Христо Съчанов и Стоян Бъчваров влизат в щипското село Карбинци. След предателство властите научават за това и обсаждат селото с войска и башибозук. В тежко сражение на 14 (27 нов стил) март 1903 г. са убити всички четници, заедно с войводите им.

Гено войвода загива на 26 години.

Паметта му е увековечена от населението на Щипския край, където се пее народната песен „Излегол е Гено комита“. В последствие българските му корени са умишлено пренебрегнати, песента е забранена, а по-късно е обявен за македонeц.

Богданов припомни, че преди години родолюбиви българи от Враца и Щип са преминали по стъпките на революционера от село Струпец до лобното му място в село Карбинци. Там са дарили паметна плоча на Гено Димитров, като текстът на плочата е отразявал обективната истина за българското му потекло. Малко след това от македонска страна подготвят подобна паметна плоча. В нея обаче липсват тези факти, а героят е наречен македонски войвода.

По време на събитието песента за Гено Димитров прозвуча отново.

За да се знае и помни за героизма на българина от село Струпец. След това беше отслужен водосвет от отец Цветан.

Председателят на общинския комитет на ВМРО – Роман Марин Връбчев благодари на всички патриотични структури в общината. Те всички активно са участвали, за да я има паметната плоча. Връбчев заяви:

Благодаря и на всички, които се опитваха да ни попречат. Така ни амбицираха още повече да работим, за да възродим паметта за българина, патриот и революционер Гено Димитров.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с Covid-19

70 милиона лева за борба с Covid-19 Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на...

Национален младежки комитет: Ньойският договор е повратен момент в борбата на нашия народ

Ньойският договор ще бъде забравен едва тогава, когато поемем отговорността, завещана ни от българските генерали, когато се преборим за моралните права и...

Нищо не е забравено! Нищо не е простено!

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! 101 години Ньойски диктат Днес се навършват 101...

Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания

Изпълнените обещания са онези неща, за които толкова години говорим от ВМРО Този мандат е символ на изпълнените обещания,...

Депутатът Искрен Веселинов и общинари стартираха ремонт на водопровод в Лесново

В с. Лесново стартира изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на с. Лесново. Етап I“. В Лесново на...

Когато видим промяна – добре дошли, казва Джамбазки към Македония

Времето на „ще“ отмина, зарича се българският евродепутат Когато видим промяна на нелепостите в учебниците по история в РСМ,...

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

Коментари