https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца -
Начало Парламентарни избори - 2021 ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО – Враца изпълни още едно от обещанията си и откри паметник на войводата Кръстьо Българията. Събитието започна под звуците на революционни песни и в присъствието на кандидатите за народни представители Красимир Богданов, Красимир Ангелов, Момчил Янков, д-р Тихомир Тодоров, авторът на проекта Цено Ценов, членове и симпатизанти на ВМРО.

Събитието откри най-младият общински съветник във Враца Момчил Янков. Слово за войводата произнесе областният председател на ВМРО Красимир Богданов:

Уважаеми съграждани,

Братя и сестри патриоти,

Всеки ден стотици врачани минават по булевард Кръстю Българията. И сигурно мнозина се питат: с какво този човек е заслужил да нарекат на негово име една от централните улици в града. За съжаление, къса е историческата памет на българина. Кой се интересува от някогашните герои, в днешното негероично време? А Кръстю Българията е точно такъв: легендарен войвода на ВМОРО, участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни, в живота и смъртта си борец за славата и величието на разпокъсаната ни родина България.

Кръстю Николов Катранкьов (Кръстю Българията) е роден в гр. Враца през 1874 г. Нямащ възможност да се образова, постъпва в българската армия, а през 1895 година я напуска, за да се включва в Четническата акция на Върховния комитет. Участва в сраженията в Мелнишко. Оттогава датира и познанството му с поручик Борис Сарафов. Включва се дейно в работата на ВМОК и Тайните македоно-одрински подофицерски братства.

През 1899 г. е произведен в чин фелдфебел. По това време Вътрешната организация изпитва остра нужда от войводи за четите, които да имат военна подготовка. В началото на 1900 г. Кръстьо заминава за Македония, като четник на Михаил Апостолов – Попето, a след това е определен за Тиквешки войвода на ВМОРО.

През 1902 г. Гоце Делчев натоварва Михаил Герджиков със задачата да се прехвърли в Одринска Тракия, където изграждането на ВМОРО върви бавно. Герджиков взема със себе си няколко от натрупалите опит в Македония войводи. Между тях е и Кръстю Българията, който е определен за войвода в Чокленско. От март 1903 г. Кръстю Българията е прехвърлен за войвода в Малкотърновско, за да подготви населението за предстоящото Илинденско-Преображенско въстание. Той е делегат на конгреса на Одрински революционен окръг, състоял се на Петрова нива през юли 1903 г.

След въстанието Кръстю Българията участва в съвещанията на войводите през януари 1904 г. в София. През пролетта на същата година той е изпратен за войвода в Кочанско.

През 1905 г. Кръстю Българията е делегат на конгреса на Скопски революционен окръг. На конгреса присъстват някои от най-прославените войводи и дейци на ВМОРО, като Даме Груев, скопския войвода Ефрем Чучков, щипския войвода Мише Развигоров, кратовския Атанас Бабата, Коста Нунков, Тодор Александров и др.

През 1906-1907 г. Кръстю Българията като кочански войвода води редица сражения със сръбски чети и до голяма степен успява да парира сръбската пропаганда в околията.

През Балканската война (1912-1913) той е войвода на чета № 16 и действа в района на Родопите и Беломорска Тракия. За проявена храброст в сраженията срещу турците на 15 май 1913 г. е произведен в офицерски чин – подпоручик.

След започването на Междусъюзническата война участва в сраженията при “Черната скала”. Умира от холера в края на 25 юни 1913 г. и е погребан в гр. Демирхисар, Серско.

Спомените го определят като строг, дори суров войвода и ръководител, но обстоятелствата – свобода или смърт, налагат това.

През 2012 година в гр. Враца, група историци, общественици и родственици, учредихме Инициативен комитет за отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Кръстьо Българията. Възникна идеята за издигане на паметник на войводата. След много препятствия от организационно и финансово естество, най-накрая идеята се осъществи.

Тук е момента да изкажа искрени благодарности за подкрепата родолюбивото дело на:

 • ИК „Памет за Враца“ – прегърнал, подкрепил и популяризирал идеята
 • Скулпторът Цено Ценов – автор на проекта и дарител на материала
 • Къщата на камъка – мрамор и гранит ООД – Цветан, Васил и Борис Цекови – изпълнители на проекта
 • Строителна компания ООД – инж. Росен Дудушки
 • Градински център „Дъбника“ – инж. Цветан Каленски
 • Александър Александров – подпомогнали техническото осъществяване на проекта
 • Комисия по войнишките паметници към ОА Враца
 • Община Враца
 • БКС Враца
 • Общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов и Момчил Янков – осъществили цялостната координация по реализацията

Средствата за паметника са осигурени от:

 • МО в мандата на Министър Красимир Каракачанов
 • Народните представители от ВМРО в 45-то НС
 • Лични средства и дарения от граждани

На всички тях, още веднъж БЛАГОДАРИМ!

Да отдадем почит на героят, подофицерът от Българската армия,  големият войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, участникът във войните за национално обединение, врачанина Кръстьо Българията! ВЕЧНА ДА СЕ СЛАВАТА МУ!

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари