Начало Парламентарни избори - 2021 ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО – Враца изпълни още едно от обещанията си и откри паметник на войводата Кръстьо Българията. Събитието започна под звуците на революционни песни и в присъствието на кандидатите за народни представители Красимир Богданов, Красимир Ангелов, Момчил Янков, д-р Тихомир Тодоров, авторът на проекта Цено Ценов, членове и симпатизанти на ВМРО.

Събитието откри най-младият общински съветник във Враца Момчил Янков. Слово за войводата произнесе областният председател на ВМРО Красимир Богданов:

Уважаеми съграждани,

Братя и сестри патриоти,

Всеки ден стотици врачани минават по булевард Кръстю Българията. И сигурно мнозина се питат: с какво този човек е заслужил да нарекат на негово име една от централните улици в града. За съжаление, къса е историческата памет на българина. Кой се интересува от някогашните герои, в днешното негероично време? А Кръстю Българията е точно такъв: легендарен войвода на ВМОРО, участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни, в живота и смъртта си борец за славата и величието на разпокъсаната ни родина България.

Кръстю Николов Катранкьов (Кръстю Българията) е роден в гр. Враца през 1874 г. Нямащ възможност да се образова, постъпва в българската армия, а през 1895 година я напуска, за да се включва в Четническата акция на Върховния комитет. Участва в сраженията в Мелнишко. Оттогава датира и познанството му с поручик Борис Сарафов. Включва се дейно в работата на ВМОК и Тайните македоно-одрински подофицерски братства.

През 1899 г. е произведен в чин фелдфебел. По това време Вътрешната организация изпитва остра нужда от войводи за четите, които да имат военна подготовка. В началото на 1900 г. Кръстьо заминава за Македония, като четник на Михаил Апостолов – Попето, a след това е определен за Тиквешки войвода на ВМОРО.

През 1902 г. Гоце Делчев натоварва Михаил Герджиков със задачата да се прехвърли в Одринска Тракия, където изграждането на ВМОРО върви бавно. Герджиков взема със себе си няколко от натрупалите опит в Македония войводи. Между тях е и Кръстю Българията, който е определен за войвода в Чокленско. От март 1903 г. Кръстю Българията е прехвърлен за войвода в Малкотърновско, за да подготви населението за предстоящото Илинденско-Преображенско въстание. Той е делегат на конгреса на Одрински революционен окръг, състоял се на Петрова нива през юли 1903 г.

След въстанието Кръстю Българията участва в съвещанията на войводите през януари 1904 г. в София. През пролетта на същата година той е изпратен за войвода в Кочанско.

През 1905 г. Кръстю Българията е делегат на конгреса на Скопски революционен окръг. На конгреса присъстват някои от най-прославените войводи и дейци на ВМОРО, като Даме Груев, скопския войвода Ефрем Чучков, щипския войвода Мише Развигоров, кратовския Атанас Бабата, Коста Нунков, Тодор Александров и др.

През 1906-1907 г. Кръстю Българията като кочански войвода води редица сражения със сръбски чети и до голяма степен успява да парира сръбската пропаганда в околията.

През Балканската война (1912-1913) той е войвода на чета № 16 и действа в района на Родопите и Беломорска Тракия. За проявена храброст в сраженията срещу турците на 15 май 1913 г. е произведен в офицерски чин – подпоручик.

След започването на Междусъюзническата война участва в сраженията при “Черната скала”. Умира от холера в края на 25 юни 1913 г. и е погребан в гр. Демирхисар, Серско.

Спомените го определят като строг, дори суров войвода и ръководител, но обстоятелствата – свобода или смърт, налагат това.

През 2012 година в гр. Враца, група историци, общественици и родственици, учредихме Инициативен комитет за отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Кръстьо Българията. Възникна идеята за издигане на паметник на войводата. След много препятствия от организационно и финансово естество, най-накрая идеята се осъществи.

Тук е момента да изкажа искрени благодарности за подкрепата родолюбивото дело на:

 • ИК „Памет за Враца“ – прегърнал, подкрепил и популяризирал идеята
 • Скулпторът Цено Ценов – автор на проекта и дарител на материала
 • Къщата на камъка – мрамор и гранит ООД – Цветан, Васил и Борис Цекови – изпълнители на проекта
 • Строителна компания ООД – инж. Росен Дудушки
 • Градински център „Дъбника“ – инж. Цветан Каленски
 • Александър Александров – подпомогнали техническото осъществяване на проекта
 • Комисия по войнишките паметници към ОА Враца
 • Община Враца
 • БКС Враца
 • Общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов и Момчил Янков – осъществили цялостната координация по реализацията

Средствата за паметника са осигурени от:

 • МО в мандата на Министър Красимир Каракачанов
 • Народните представители от ВМРО в 45-то НС
 • Лични средства и дарения от граждани

На всички тях, още веднъж БЛАГОДАРИМ!

Да отдадем почит на героят, подофицерът от Българската армия,  големият войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, участникът във войните за национално обединение, врачанина Кръстьо Българията! ВЕЧНА ДА СЕ СЛАВАТА МУ!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Северна Македония е добре дошла в ЕС, когато прекрати кражбата на българска история

Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Когато тези...

Константин Стаев: Маските паднаха в 47-ото Народно събрание

Как да носиш маска в магазин, в който има 5 човека, когато в зала с над 240 няма кой да направи забележка...

Отиде си председателят на „За честта на пагона“ ген. Петър Илиев

ВМРО изказва най-искрени съболезнования по повод кончината на председателя на Национално сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“ ген. Петър...

Вицепремиер на Косово и еврокомисари се включват в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Вицепремиерът на Република Косово Емилия Реджепи, еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина – Белград Мирослав...

Д-р Калин Поповски: Нека извадим от Търговския регистър първо държавните болници

Според д-р Калин Поповски от ВМРО, който е и действащ лекар, ще бъде трудно всички болници в страната да не бъдат вече...

Андрей Слабаков: Образованието е ключово, време е да се справим с неграмотността в Европа

Единствената качествена и дълготрайна инвестиция в бъдещето е чрез културата и образованието. Всякаква друга помощ е само краткотрайно наливане на пари от...

ВАС окончателно забрани пропаганда от „Свидетели на Йехова“ по домовете в Шумен

Върховният административен съд със свое окончателно решение забрани на сектата „Свидетели на Йехова“ да извършва пропаганда по домовете на хората в Шумен.

Коментари