Начало Парламентарни избори - 2021 ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО откри паметник на Кръстьо Българията във Враца

ВМРО – Враца изпълни още едно от обещанията си и откри паметник на войводата Кръстьо Българията. Събитието започна под звуците на революционни песни и в присъствието на кандидатите за народни представители Красимир Богданов, Красимир Ангелов, Момчил Янков, д-р Тихомир Тодоров, авторът на проекта Цено Ценов, членове и симпатизанти на ВМРО.

Събитието откри най-младият общински съветник във Враца Момчил Янков. Слово за войводата произнесе областният председател на ВМРО Красимир Богданов:

Уважаеми съграждани,

Братя и сестри патриоти,

Всеки ден стотици врачани минават по булевард Кръстю Българията. И сигурно мнозина се питат: с какво този човек е заслужил да нарекат на негово име една от централните улици в града. За съжаление, къса е историческата памет на българина. Кой се интересува от някогашните герои, в днешното негероично време? А Кръстю Българията е точно такъв: легендарен войвода на ВМОРО, участник в Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни, в живота и смъртта си борец за славата и величието на разпокъсаната ни родина България.

Кръстю Николов Катранкьов (Кръстю Българията) е роден в гр. Враца през 1874 г. Нямащ възможност да се образова, постъпва в българската армия, а през 1895 година я напуска, за да се включва в Четническата акция на Върховния комитет. Участва в сраженията в Мелнишко. Оттогава датира и познанството му с поручик Борис Сарафов. Включва се дейно в работата на ВМОК и Тайните македоно-одрински подофицерски братства.

През 1899 г. е произведен в чин фелдфебел. По това време Вътрешната организация изпитва остра нужда от войводи за четите, които да имат военна подготовка. В началото на 1900 г. Кръстьо заминава за Македония, като четник на Михаил Апостолов – Попето, a след това е определен за Тиквешки войвода на ВМОРО.

През 1902 г. Гоце Делчев натоварва Михаил Герджиков със задачата да се прехвърли в Одринска Тракия, където изграждането на ВМОРО върви бавно. Герджиков взема със себе си няколко от натрупалите опит в Македония войводи. Между тях е и Кръстю Българията, който е определен за войвода в Чокленско. От март 1903 г. Кръстю Българията е прехвърлен за войвода в Малкотърновско, за да подготви населението за предстоящото Илинденско-Преображенско въстание. Той е делегат на конгреса на Одрински революционен окръг, състоял се на Петрова нива през юли 1903 г.

След въстанието Кръстю Българията участва в съвещанията на войводите през януари 1904 г. в София. През пролетта на същата година той е изпратен за войвода в Кочанско.

През 1905 г. Кръстю Българията е делегат на конгреса на Скопски революционен окръг. На конгреса присъстват някои от най-прославените войводи и дейци на ВМОРО, като Даме Груев, скопския войвода Ефрем Чучков, щипския войвода Мише Развигоров, кратовския Атанас Бабата, Коста Нунков, Тодор Александров и др.

През 1906-1907 г. Кръстю Българията като кочански войвода води редица сражения със сръбски чети и до голяма степен успява да парира сръбската пропаганда в околията.

През Балканската война (1912-1913) той е войвода на чета № 16 и действа в района на Родопите и Беломорска Тракия. За проявена храброст в сраженията срещу турците на 15 май 1913 г. е произведен в офицерски чин – подпоручик.

След започването на Междусъюзническата война участва в сраженията при “Черната скала”. Умира от холера в края на 25 юни 1913 г. и е погребан в гр. Демирхисар, Серско.

Спомените го определят като строг, дори суров войвода и ръководител, но обстоятелствата – свобода или смърт, налагат това.

През 2012 година в гр. Враца, група историци, общественици и родственици, учредихме Инициативен комитет за отбелязване на 100 годишнината от гибелта на Кръстьо Българията. Възникна идеята за издигане на паметник на войводата. След много препятствия от организационно и финансово естество, най-накрая идеята се осъществи.

Тук е момента да изкажа искрени благодарности за подкрепата родолюбивото дело на:

 • ИК „Памет за Враца“ – прегърнал, подкрепил и популяризирал идеята
 • Скулпторът Цено Ценов – автор на проекта и дарител на материала
 • Къщата на камъка – мрамор и гранит ООД – Цветан, Васил и Борис Цекови – изпълнители на проекта
 • Строителна компания ООД – инж. Росен Дудушки
 • Градински център „Дъбника“ – инж. Цветан Каленски
 • Александър Александров – подпомогнали техническото осъществяване на проекта
 • Комисия по войнишките паметници към ОА Враца
 • Община Враца
 • БКС Враца
 • Общинските съветници от ВМРО Красимир Ангелов и Момчил Янков – осъществили цялостната координация по реализацията

Средствата за паметника са осигурени от:

 • МО в мандата на Министър Красимир Каракачанов
 • Народните представители от ВМРО в 45-то НС
 • Лични средства и дарения от граждани

На всички тях, още веднъж БЛАГОДАРИМ!

Да отдадем почит на героят, подофицерът от Българската армия,  големият войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, участникът във войните за национално обединение, врачанина Кръстьо Българията! ВЕЧНА ДА СЕ СЛАВАТА МУ!

Последни Новини

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коалицията между ГЕРБ и ПП-ДБ е тежко предателство към българските граждани

Бъдещото управление е неморално и безпринципно, целта е да се усвоят милиони от еврофондовете, отбелязаха съпредседателите на ВМРО Тримата...

Коментари