Начало По места ВМРО пита кмета на Шумен за незаконни постройки в кв. „Еверест”

ВМРО пита кмета на Шумен за незаконни постройки в кв. „Еверест”

Общинският съветник от ВМРО в град Шумен Деан Станчев днес внесе в Общината питане до кмета за наличието на поставени  незаконни гаражи в кв. „Еверест“.

От питането на общинския съветник става ясно, че до него са достигнали множество сигнали за нерегламентирано поставени гаражи, с приблизителна бройка 50. Очевидно е, че липсват каквито и да било документи и данни за издадени разрешителни за поставянето на тези гаражи. Също така липсват и документи относно статута на собствеността – публична или частна е.

Деан Станчев алармира също, че пак в този квартал са налице и данни за незаконно построени къщи, както и огради на общински терени. Наличието на незаконни постройки от 5-а и 6-а категория не е от днес и вчера. Същите тези незаконни коптори разполагат с електро- и водоснабдяване.

Воеводата е обезпокоен и смята, че е време Общината да вземе мерки, за да не витае усещането, че институцията си затваря очите за този проблем, само защото там живеят цигани.

В питането си съветникът отправя няколко въпроса към кмета Любомир Христов, а именно извършвани ли са проверки през 2018 г. на незаконните постройки, колко от тях са премахнати; колко заповеди за принудително изпълнение са влезли в сила и какви средства ще са необходими за събарянето на незаконните постройки с влезли в сила заповеди за премахване.

Ето и пълния текст на питането:

 

ДО КМЕТА НА ОБЩИНА ШУМЕН

Г-Н ЛЮБОМИР ХРИСТОВ

ПИТАНЕ

от Деан Станчев – общински съветник

Относно: наличие на незаконни постройки в кв. „Еверест” и мерки за премахването им

Уважаеми г-н Христов,

Обръщам се към Вас с питане относно цялостната общинска политика за премахване на незаконни постройки, както и плановете и разчетите на общината как да се справи с тази ескалираща противозаконна тенденция. Съгласно нормите на Закона за устройство на територията (ЗУТ), общините – респективно кметовете и главните архитекти, са отговорни за премахването на сгради и съоръжения, които са поставени в нарушения на императивните правни норми. Става въпрос за обекти от 4-а,  5-а и 6-а категория (такива са масовите случаи). Разпоредбата на ЗУТ (чл. 223) е пределно ясна и законодателят е вменил не само задължение на местната власт да контролира случаите на незаконно строителство, но и процедурите за премахването му.

Към настоящия момент е честа практика, за всеобщо съжаление, незаконните строежи и такива, които значително се отклоняват от разписаните норми, да се търпят от местната власт с години. Това ерозира на първо място правосъзнанието, защото гражданите наблюдават и си казват, че институциите са безсилни и не спазват закона, а от друга страна охрабрява както нарушителите, така и трети лица да продължат да нарушават закона. Налице са не един или два, а стотици примери, които показват, че местната власт е тотално абдикирала от задължението си да се бори с незаконното строителство. Дори това да не е така, е наложително да се положат максимално усилия, за да се премахнат сега съществуващите сгради, които не отговарят на правилата на ЗУТ, а също така и да се засили превантивната дейност с цел недопускане на появата на нови незаконно построени обекти.

Така например разполагам с изобилие от сигнали, че в  кв. „Еверест” има поставени  незаконни гаражи – най-малко 50 на брой. Липсват каквито и да е данни и документи за издадени разрешения за поставяне, както и данни на територията на каква собственост са поставени – публична или частна общинска собственост. Съответно можем да си направим изводите, че не са спазени никакви правила за поставянето, както и че не са заплатени никакви такси за разрешителни.

Отделно от това за същия квартал са налице данни и за незаконно построени къщи, незаконни огради на общински терени, получили сме сигнали и оплаквания от граждани, че този процес се развива постъпателно и липсват ефективни мерки до момента. Наличието на незаконни постройки от 5-а и 6-а категория не е от тези дни, но е недопустимо години наред да „никнат“ незаконни къщи, които на всичкото отгоре са електро и водоснабдени и да не се вземат мерки. Нетърпимостта към незаконното строителство е основно мерило за въвеждането на ред в една община, колкото повече се неглижира проблемът, толкова повече се затвърждава усещането за безсилието и нежеланието на местната власт да се противопоставя на анархията. Съвсем отделен, но и много сериозен, е въпросът дали една определена група от населението – а именно циганската, не се толерира гласно и негласно. Дали в дух на криворазбрана толерантност или някакви други обязаности не се допуска циганите да нарушават поголовно ЗУТ и да строят каквото и където им падне, както им падне? Това са много сериозни въпроси.

Уважаеми г-н Христов, имайки предвид гореизложеното, моля да получа отговори на следните въпроси:

  1. Извършвани ли са проверки през календарната 2018 г. за незаконно строителство в кв. „Еверест“ и какви са направените констатации?
  2. Колко незаконни постройки са премахнати за 2018 г. на територията на община Шумен?
  3. Колко заповеди за принудително изпълнение по чл. 223 от ЗУТ са влезли в сила и предстои да бъдат изпълнени?
  4. Какъв е размерът на необходимите средства за премахване на незаконните постройки с влезли в сила заповеди за премахване съгласно чл. 223 от ЗУТ?
  5. Какви мерки ще бъдат предприети за премахване на незаконните постройки и гаражи и в какъв срок?

16.01. 2019 г.                                                                       С уважение:

Гр. Шумен

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ВМРО доказа, че е най-голямата формация в патриотичното пространство

В патриотичното пространство ВМРО доказа, че е най-голямата политическа формация ВМРО е най-голямата политическа формация в патриотичното пространство и...

Кузман Илиев: ВМРО показа, че има гръбнак

ВМРО плати тази скъпа цена, но го направи с радост и показа, че има гръбнак. Така кандидатът от гражданската...

Боян Чуков: Изборните резултати в Турция трябва да бъдат касирани

Когато има избори в България и има избирателни секции в Турция, се повтаря едно и също. Това не е изненада. Не е...

Джамбазки: Заради изборните нарушения в Турция ДПС получи два мандата допълнително

В петък ВМРО поиска касиране на вота от турската държава Поискахме изборите в Турция да бъдат касирани, защото бяха...

191 години от рождението на Филип Тотю

ВМРО - Русе и ВМРО - Две могили отдадоха заслужена почит на войводата Филип Тотю. В събота се навършиха 191 години от...

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Коментари