Начало По места ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени

С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в бомбардировките над Враца областната организация на ВМРО почете трагичното събитие.

Сред присъстващите бяха народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов. А също и общинските съветници в Общинския съвет – Красимир Ангелов и Момчил Янков, кметове на селата от патриотичната организация.

Богданов обясни, че днес – десетилетия след бомбардировките, малцина са останалите живи свидетели. Затова и не са много врачаните, които знаят историята на този страшен ден.

Народният представител заяви, че въпреки отминалото време тази дата остава завинаги в историята на Враца като едно от най-големите бедствия, сполетели града.

Красимир Богданов – народен представител от Враца в ПГ на „Обединени патриоти“

Поводът бе 77 години от вероломното нападение. На 24 януари през 1944 година 300 бомбардировачи от 15-а въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино и Беглеж, както и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.

Според пилот на свален американски самолет желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Буквално една трета от града е бил разрушен.

По спомени на жители на Враца става ясно, че на кулата на „Мешчиите“ имало разположена картечница, която успяла да свали един от самолетите, като пилотът оцелял и бил пленен.

Разказите, които той е споделил, е, че дадените им заповеди са да успеят да „пометат“ всичко и заради това с картечниците на бомбардировачите буквално от упор са стреляли по жители на град Враца.

След трагедията Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките.

Припомняме, че ВМРО – Враца ежегодно отбелязва тази черна дата в историята на града.

Последни Новини

ВМРО: Тази предизборна кампания доказа, че единствено правилното решение е да се гласува с „Не подкрепям никого“

Хули, лъжи, мотори, коне, хора на мегдана, танци на подиума, селфита, торбички, шкембе чорба и пълно отричане на реалните проблеми - картината...

Цените хвърчат заради схеми, спекула и липса на държава

Най-вероятно още тази зима хората ще излязат по улиците с тоягите, защото няма да може да се търпи повече 

Красимир Каракачанов: Задава се коалиция „Магнитски“ по принуда след изборите

Ще има правителство след изборите, но то ще бъде функция на Джим О’Брайън, на списъка „Магнитски“, а не на волята на народа...

Александър Сиди: Частната фондация на Манол Пейков ще купува къщата на Димитър Талев?

Това е поредният предизборен фалшив патриотизъм и поредното лицемерие на „силите на доброто“ Подобни „добри намерения“ трябва да бъдат...

България трябва да прекрати дипломатическите си отношения със Скопие до изкореняването езика на омразата!

Заличаването на българските клубове с твърдения за фашистка принадлежност на патроните им е открит неприятелски акт спрямо държавата ни!

ВМРО – Пловдив с ново ръководство

Ново ръководство избра на отчетно-изборна общинска конференция ВМРО - БНД в Пловдив. Председателят в оставка на градската организация на партията Александър Пецов е...

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Коментари