https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца -
Начало По места ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени

С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в бомбардировките над Враца областната организация на ВМРО почете трагичното събитие.

Сред присъстващите бяха народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов. А също и общинските съветници в Общинския съвет – Красимир Ангелов и Момчил Янков, кметове на селата от патриотичната организация.

Богданов обясни, че днес – десетилетия след бомбардировките, малцина са останалите живи свидетели. Затова и не са много врачаните, които знаят историята на този страшен ден.

Народният представител заяви, че въпреки отминалото време тази дата остава завинаги в историята на Враца като едно от най-големите бедствия, сполетели града.

Красимир Богданов – народен представител от Враца в ПГ на „Обединени патриоти“

Поводът бе 77 години от вероломното нападение. На 24 януари през 1944 година 300 бомбардировачи от 15-а въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино и Беглеж, както и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.

Според пилот на свален американски самолет желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Буквално една трета от града е бил разрушен.

По спомени на жители на Враца става ясно, че на кулата на „Мешчиите“ имало разположена картечница, която успяла да свали един от самолетите, като пилотът оцелял и бил пленен.

Разказите, които той е споделил, е, че дадените им заповеди са да успеят да „пометат“ всичко и заради това с картечниците на бомбардировачите буквално от упор са стреляли по жители на град Враца.

След трагедията Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките.

Припомняме, че ВМРО – Враца ежегодно отбелязва тази черна дата в историята на града.

Последни Новини

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Във Враца отбелязаха годишнината от Ньойския договор с паметна вечер

Въпреки изключително тежките зимни условия, за пореден път ВМРО - Враца отбеляза годишнината от позорния Ньойски договор. Тази година...

104 години по-късно: Български марш огласи София с „Долу Ньой“

На 27 ноември 2023 г. се навършват 104 години от подписването на Ньойския договор, който откъсва от Родината изконни български територии. Ньойският...

ВМРО – София в сряда решава за поканата за разговори от ПП-ДБ

Вие и кметът Терзиев дължите отговори, напомня съветникът Карлос Контрера Областният комитет на ВМРО в София в сряда ще...

Коментари