Начало По места ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени

С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в бомбардировките над Враца областната организация на ВМРО почете трагичното събитие.

Сред присъстващите бяха народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов. А също и общинските съветници в Общинския съвет – Красимир Ангелов и Момчил Янков, кметове на селата от патриотичната организация.

Богданов обясни, че днес – десетилетия след бомбардировките, малцина са останалите живи свидетели. Затова и не са много врачаните, които знаят историята на този страшен ден.

Народният представител заяви, че въпреки отминалото време тази дата остава завинаги в историята на Враца като едно от най-големите бедствия, сполетели града.

Красимир Богданов – народен представител от Враца в ПГ на „Обединени патриоти“

Поводът бе 77 години от вероломното нападение. На 24 януари през 1944 година 300 бомбардировачи от 15-а въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино и Беглеж, както и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.

Според пилот на свален американски самолет желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Буквално една трета от града е бил разрушен.

По спомени на жители на Враца става ясно, че на кулата на „Мешчиите“ имало разположена картечница, която успяла да свали един от самолетите, като пилотът оцелял и бил пленен.

Разказите, които той е споделил, е, че дадените им заповеди са да успеят да „пометат“ всичко и заради това с картечниците на бомбардировачите буквално от упор са стреляли по жители на град Враца.

След трагедията Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките.

Припомняме, че ВМРО – Враца ежегодно отбелязва тази черна дата в историята на града.

Последни Новини

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Ще останат ли училища без отопление през зимата?

Този въпрос става още по-актуален предвид липсата на адекватен бюджет в държавата за 2023 г. Сигналът, подаден от председателя...

Михов: Нападенията срещу български клубове в РСМ не са дело на обикновените граждани

доц. д-р Милен Михов – член на ръководството на ВМРО, в ефира на България 24. Нападенията срещу български клубове...

Кирил Петков разцепи българската позиция за Македония

Доц. Милен Михов, историк, бивш депутат от ВМРО, пред Труд News: Скопие натиска Европа България да признае за...

Коментари