Начало По места ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

ВМРО почете жертвите на бомбардировките над Враца

Бомбардировките над Враца – 124 човека умират, 250 са ранени

С шествие и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите в бомбардировките над Враца областната организация на ВМРО почете трагичното събитие.

Сред присъстващите бяха народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Красимир Богданов. А също и общинските съветници в Общинския съвет – Красимир Ангелов и Момчил Янков, кметове на селата от патриотичната организация.

Богданов обясни, че днес – десетилетия след бомбардировките, малцина са останалите живи свидетели. Затова и не са много врачаните, които знаят историята на този страшен ден.

Народният представител заяви, че въпреки отминалото време тази дата остава завинаги в историята на Враца като едно от най-големите бедствия, сполетели града.

Красимир Богданов – народен представител от Враца в ПГ на „Обединени патриоти“

Поводът бе 77 години от вероломното нападение. На 24 януари през 1944 година 300 бомбардировачи от 15-а въздушна армия на САЩ планират да нанесат удар над София, но поради гъстата мъгла изсипват товара си над Враца, Кунино и Беглеж, както и други населени места в Северна България. 84 са самолетите, които удрят Враца. В следствие на бомбардировката загиват 124 човека, а 250 са ранени.

Според пилот на свален американски самолет желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Буквално една трета от града е бил разрушен.

По спомени на жители на Враца става ясно, че на кулата на „Мешчиите“ имало разположена картечница, която успяла да свали един от самолетите, като пилотът оцелял и бил пленен.

Разказите, които той е споделил, е, че дадените им заповеди са да успеят да „пометат“ всичко и заради това с картечниците на бомбардировачите буквално от упор са стреляли по жители на град Враца.

След трагедията Н.В. Царица Йоана изпраща на кмета на град Враца от страна на Н.В. Царя сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките.

Припомняме, че ВМРО – Враца ежегодно отбелязва тази черна дата в историята на града.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари