Начало По места ВМРО почете паметта на Мара Бунева (ОБЗОР)

ВМРО почете паметта на Мара Бунева (ОБЗОР)

Скопие

ВМРО отдаде почит на Мара Бунева в Скопие заедно с македонски българи и родолюбиви български организации. На събитието присъстваха членове на Изпълнителния комитет на ВМРО, както и съпредседателят и евродепутат Ангел Джамбазки.

Показателно е, че днес тук, на това възпоменание, присъствахме българи дори от враждуващи политически организации, от различни обществени организации, за да покажем, че сме опора и подкрепа на българите в Македония. Няма да допуснем никой да бъде преследван, заради правото си на национално самоопределение, заяви Джамбазки и допълни:

Ние не сме врагове на Македония и българите тук трябва да могат да участват в обществено-политическия живот в страната. Да се сдружават, а не да бъдат нападани. Посегателствата над културните клубове в Битоля и Охрид бяха брутални. А това се случва, защото назад във времето историографията, политиката и пропагандата в Македония насаждаха антибългаризъм, за да оправдаят определени исторически събития.

София

Младежката организация на ВМРО в столицата отбеляза 95-ата годишнина от смъртта  на героинята Мара Бунева със стрелба.

Безсмъртното дело на Мара Бунева още кънти над Вардар, в сърцата на признателните българи и в душите на югоносталгиците, тъй както дулата на нашите оръжия, пишат от ВМРО Младежи – София.

Градската организация на ВМРО пред паметната плочата, поставена от Организацията през 2008 година, на фасадата на читалище „Искра“ (кв. „Орландовци“)бе почетена паметта на Мара Бунева. Присъстваха общинските съветници от „Патриоти за София“ и членове на структурата.

Благоевград

В Благоевград, в центъра на Пиринска Македония, бяха почетени две знакови фигури, оставили дълбока следа в борбата за свобода на македонските българи – Пейо Яворов и Мара Бунева.

Той роден в свободна България, а тя в поробена Македония. И двамата обрекли живота си в борба за Отечеството и народа си.

В церемонията, която се състоя в градската градина, се включиха и представители на учебни заведения, културни институции, политически партии и граждани.

През август миналата година в градската градина на Благоевград бе поставен първият бюст-паметник на Мара Бунева в България по инициатива на нейната потомка – Анна-Мария Бунева, на Братство „Хайдути“, подкрепена от ВМРО – Българско национално движение.

Възпитаници на IX Основно училище, чиито патрон е Яворов, припомниха моменти от житейския му път.

А за подвигът и саможертвата на Бунева разказа председателят на ВМРО-Благоевград Вангел Тодоров.

Две личности, разделящи ги години, но свързали раждането и смъртта си.

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари