Начало По места ВМРО почете паметта на Мара Бунева (ОБЗОР)

ВМРО почете паметта на Мара Бунева (ОБЗОР)

Скопие

ВМРО отдаде почит на Мара Бунева в Скопие заедно с македонски българи и родолюбиви български организации. На събитието присъстваха членове на Изпълнителния комитет на ВМРО, както и съпредседателят и евродепутат Ангел Джамбазки.

Показателно е, че днес тук, на това възпоменание, присъствахме българи дори от враждуващи политически организации, от различни обществени организации, за да покажем, че сме опора и подкрепа на българите в Македония. Няма да допуснем никой да бъде преследван, заради правото си на национално самоопределение, заяви Джамбазки и допълни:

Ние не сме врагове на Македония и българите тук трябва да могат да участват в обществено-политическия живот в страната. Да се сдружават, а не да бъдат нападани. Посегателствата над културните клубове в Битоля и Охрид бяха брутални. А това се случва, защото назад във времето историографията, политиката и пропагандата в Македония насаждаха антибългаризъм, за да оправдаят определени исторически събития.

София

Младежката организация на ВМРО в столицата отбеляза 95-ата годишнина от смъртта  на героинята Мара Бунева със стрелба.

Безсмъртното дело на Мара Бунева още кънти над Вардар, в сърцата на признателните българи и в душите на югоносталгиците, тъй както дулата на нашите оръжия, пишат от ВМРО Младежи – София.

Градската организация на ВМРО пред паметната плочата, поставена от Организацията през 2008 година, на фасадата на читалище „Искра“ (кв. „Орландовци“)бе почетена паметта на Мара Бунева. Присъстваха общинските съветници от „Патриоти за София“ и членове на структурата.

Благоевград

В Благоевград, в центъра на Пиринска Македония, бяха почетени две знакови фигури, оставили дълбока следа в борбата за свобода на македонските българи – Пейо Яворов и Мара Бунева.

Той роден в свободна България, а тя в поробена Македония. И двамата обрекли живота си в борба за Отечеството и народа си.

В церемонията, която се състоя в градската градина, се включиха и представители на учебни заведения, културни институции, политически партии и граждани.

През август миналата година в градската градина на Благоевград бе поставен първият бюст-паметник на Мара Бунева в България по инициатива на нейната потомка – Анна-Мария Бунева, на Братство „Хайдути“, подкрепена от ВМРО – Българско национално движение.

Възпитаници на IX Основно училище, чиито патрон е Яворов, припомниха моменти от житейския му път.

А за подвигът и саможертвата на Бунева разказа председателят на ВМРО-Благоевград Вангел Тодоров.

Две личности, разделящи ги години, но свързали раждането и смъртта си.

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари