Начало Новини ВМРО предупреждава за нова бежанска вълна

ВМРО предупреждава за нова бежанска вълна

В обръщение към президента ВМРО предупреждава за опасност от нова бежанска вълна, свързана с конфликта в Ирак. Затова партията предлага 6 спешни мерки, сред които пълно затваряне на границата с Турция и незабавно искане за европейска помощ, включително и финансова.

ВМРО настоява за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, както и за законодателни промени, които да разпишат ясна и бърза процедура за експулсирането на нелегалните имигранти.

„Бежанската вълна към настоящия момент се изчислява приблизително на 300-500 хил. души, които бягат от размирните райони в посока Турция и Сирия. При ескалация на насилието и усложняване на обстановката, удължаването на конфликта би могло да се очаква бежанската вълна да достигне до 1-2 млн. души. При този сценарий опасността за България придобива катастрофални размери”, пише в писмото.

Пълен текст на писмото:  

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Уважаеми господин президент,

През последните две седмици ставаме свидетели на реставрация на „сирийския сценарий” в съседен Ирак. Добре организирани, добре въоръжени групи от мюсюлмани-сунити, съпричастни към организацията „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, са на път да дезинтегрират цели провинции в Ирак.

В тази връзка настояваме за превантивни действия, които да сведат до минимум негативите за България от бъдещата бежанска вълна. След миналогодишната криза със сирийските граждани, които не бяхме готови да посрещнем, несъмнено отново ще бъдем изправени пред този проблем.

Бежанската вълна към настоящия момент се изчислява приблизително на 300-500 хил. души, които бягат от размирните райони в посока Турция и Сирия. При ескалация на насилието и усложняване на обстановката, удължаването на конфликта би могло да се очаква бежанската вълна да достигне до 1-2 млн. души. При този сценарий опасността за България придобива катастрофални размери.

Социално неприемливо е да приемаме тези огромни маси от нелегални имигранти – рискуваме взривяване на обществения мир, както и надигане на вълната антиимигрантски чувства. Неприемливо е и по финасново-икономически причини – просто сме бедни и не може да се позволим да издържаме една критична маса от 20-40 хил. души.

Според нас трябва незабавно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обедини следните точки в общ план за действие:

  1. Пълно затваряне на цялата граница с Турция.
  2. Изготвяне на план за противодействие на навлизането на нелегални имигранти с възможни варианти, включително увеличаване на наличния състав на ГД „Гранична полиция” по границата, командироване на жандармерия.
  3. Незабавно да се иска европейска помощ, включително финансов ресурс и  техника.
  4. Изготвяне на разчет за необходимите средства, които ще бъдат необходими за затваряне на граница и за осигуряване на повече сили – жива сила и технически средства за охрана на границата.
  5. Законодателни промени, които да разпишат ясна и бърза процедура за експулсирането на нелегалните имигранти, проникнали на територията на страната в страните, от които идват.
  6. Прецизиране на текстовете на Наказателния кодекс, включително завишаване на санкциите, за лица, които са проникнали в страната без разрешение, без документи или на нерегламентираните контролно-пропускателни пунктове, както и за тези, които им съдействат.

С уважение:

Красимир Каракачанов,

председател на ВМРО – Българско национално движение

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари