Начало Избори - 2022 ВМРО: Премахване на държавния монопол за внос и регулацията на пазара...

ВМРО: Премахване на държавния монопол за внос и регулацията на пазара на природния газ

Собствен терминал за втечнен газ край Варна след развитие на трасето „Бял поток“

Това са спешните мерки, които трябва да се предприемат от държавата веднага, за да се овладее енергийната криза в България.

Около тези приоритети се обединиха съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов при срещата си с Българската газова асоциация. От страна на дружеството присъстваха президентът Пламен Павлов и вицепрезидентът Дафинка Янкова.

Премахване на държавните монополи, които превръщат доставките на газ в геополитически избор. Прагматични решения на база на прозрачни процедури и използване потенциала на частната инициатива. Доставки без посредници, сигурни и на ниски цени. Закупуване на LNG танкер, което в условията на форсмажор може да се включи в Плана за възстановяване и устойчивост.

Така обобщено може да бъдат представени набелязаните на срещата мерки, сред които беше обърнато особено внимание и на един алтернативен маршрут като този на „Бял поток“, чиято крайна цел е транспортиране на природен газ от Каспийски регион до Централна Европа.  На срещата беше обърнато внимание, че държавната политика трябва да се насочи приоритетно към проекта с фокус изграждането на порт във Варна. Тази връзка може не само да реши проблема със скъпия газ, но може да даде на България и черноморската акватория стратегическа геополитическа роля в Европа.

Друг акцент беше премахването на държавната регулация, като на това специално внимание обърна Пламен Павлов, който подчерта, че дори без работещ парламент това може да бъде направено по силата на Закона за енергетиката. Според Българската газова асоциация в условията на безпрецедентната криза, в която се намира държавата, такава мярка ще помогне за преминаването към свободен пазар и ще успокои цените.

Искрен Веселинов припомни, че голяма част от набелязаните мерки отдавна са в програмата на ВМРО и от наша страна ще бъдат положени всички усилия те да станат и държавен приоритет.

Ангел Джамбазки, който е и български представител в ЕП пое ангажимента да окаже институционален натиск чрез лостовете, които има в Брюксел и ще зададе поставените от Българската газова асоциация въпроси пред Европейската комисия.

Последни Новини

Джамбазки заяви пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка

Пълна подкрепа за полицейския служител, прострелял заподозрян при гонка. То е ударило момиче с тръба по главата с цел грабеж. Подобни брутални престъпления...

Контрера: Преведохме София през тежки кризи, няма да допуснем да изпадне в хаос

ВМРО прояви отговорност към столицата и гласува за бюджет, който да не допусне София да изпадне в хаос. Въпреки...

Русенското село Червена вода бе домакин на седмия Комитски събор

В село Червена вода се проведе седмото издание на традиционния Комитски събор, организиран от ВМРО – Русе, Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта...

Каракачанов: Политическа формула „Орбан“ – това ни трябва в България!

Красимир Каракачанов, почетен председател на ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 23.09.2023 г.  Кандидатурата на Карлос Контрера...

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Коментари