Начало Парламентарни избори - 2021 ВМРО проведе среща с Фондация „Искам бебе“

ВМРО проведе среща с Фондация „Искам бебе“

По инициатива на Радка Орцева, кандидат на ВМРО за Пловдив град и и зам.-председателя на ВМРО ЖО – район Витоша г-жа Ева Марчева, се проведе кръгла маса с председателя на Фондация „Искам бебе“ и председател на Софийски арбитражен съд – Мария Янева. На срещата присъства и пиарът и продуцент – Християн Гьошев. На срещата присъства и евродепутатът и кандидат за народен представител в Благоевград и Бургас – Ангел Джамбазки.

Кръглата маса се проведе на 23 март (вторник) и тя бе посветена на проблемите при донорското ин витро, асистираната репродукция и следродилната грижа.

Дискусията се проведе при строги противоепидемични мерки за недопускане на разпространението на COVID-19, съгласно действащото законодателство и заповедите на министъра на здравеопазването.

На срещата бе изложен анализ, че към настоящия момент в България има над 200 000 семейства с репродуктивни проблеми. Около 50 000 от тях по статистика имат нужда от донорски генетичен материал (респективно сперматозоиди и яйцеклетки), за да имат дете.

Поради една или друга причина – като например липса на профилактика, вследствие на възпалителни процеси, онкологични или генетични заболявания, както и отлагане на планирана бременност, поради стремеж към кариерно развитие, понякога се налага на двойката да прибегне до ин витро процедура.

Държавата подпомага двойките с репродуктивни проблеми с близо 20 милиона лева, обясни Мария Янева, голяма част от които не се изразходваха тази година. Финансирането не обхваща скъпо струващите изследвания преди процедурата, нито пакета от необходими лекарства и манипулации след евентуален успешен трансфер, за да се задържи ембриона и запази бъдещия плод.

Радка Орцева отбеляза, че на фона на много тежката демографска катастрофа и негативният прираст на населението е приоритет номер едно и част от националната сигурност на страната да се подаде ръка и да се развият политики в подкрепа на асистираната репродукция като се инициират законодателни промени и се разработи дългосрочна стратегия по отношение на подкрепа на семейството.

Ева Марчева отбеляза необходимостта от психологическа подкрепа при проблеми със забременяването, която от своя страна е значима за душевното състояние на жената, за запазване на хармоничните отношения в двойката, важна за добрия отговор на лечението. Тя подчерта, че превенцията чрез масова разяснителна информационна кампания би могло да намери отражение в часа на класния ръководител в училище.

Друг съществен проблем, който се дебатира по време на дискусията са донорските програми. Председателят на фондация „Искам бебе“ разясни, че около 25% от семействата не могат да имат деца по нормалния начин със собствена яйцеклетка. Именно поради това фондацията реализира и донорска програма, тъй като към момента не е включено към държавното финансиране. Изключително дискриминиран е и мъжкият фактор по отношение на стерилитета – изследванията не се поемат от касата.

От години екипът на фондация „Искам бебе“ работи с общините в страна за разработване и прилагане на програми за местно финансиране на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. В резултат на това сътрудничество са създадени местни фондове, които са финансирани от бюджета на общините и към тях могат да кандидатстват двойки, живеещи на територията на съответната община, които не покриват медицинските критерии на държавния Фонд за асистирана репродукция.

Тези добри практики следва да се развият и приложат във всички общини в страната. Представителите на ВМРО, като стожер на семейството, поеха инициативата за преодоляване на законовите ограничения и предоставяне възможност максимално ефективно да бъде разходвано безлимитното финансиране (т.е. неограничен брой хора да получат възможност да имат дете по медицински път), като продължаваща политика сегашното коалиционно правителство.

Предизвикателство ще бъде в обхвата на финансиране да бъде включен, както пакета от необходимите изследвания преди процедурата, така и последваща подкрепяща помощ за запазване на бременността.

Радка Орцева приключи срещата като отбеляза, че дълги години думата „безплодие“ бе табу в нашето общество и днес, когато кривата на многодетни семейства, в резултат на ин витро процедури се запазва относително непроменена, дори в условията на Ковид-19, за разлика от планираните бременности е приоритет на патриотичната организация да насочи усилията си в подкрепа на институцията „Майчинство“ – гръбнака на всяко общество.

Последни Новини

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

ВМРО – Русе се поклони пред паметта на Ангел Кънчев

На 17 март ръководството на ВМРО - Русе, начело с областния председател на Организацията Галин Григоров и общинския съветник от ВМРО Траян...

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители,...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля Над каналджиите има чадър от най-високо място

Искрен Веселинов: Желанието за стабилност и развитие в държавата сега отсъства от политическия хоризонт

Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи...

Коментари