Начало Новини ВМРО: Програма на турски език по БНР ще разделя обществото

ВМРО: Програма на турски език по БНР ще разделя обществото

Членове на ВМРО и десетки граждани се събраха на протест под надслов „НЕ на турската реч по Българското национално радио“ пред сградата на Съвета за електронни медии.

Причината е днешното заседание на регулатора, на което трябваше да се реши дали да се отпусне лиценз на БНР за регионална програма в Кърджали, обхващаща и област Смолян, в чийто ефир да се излъчват предавания на турски език. СЕМ отложи решението и даде срок от две седмици на БНР да представи концепция за 18-часова програма и едва след това ще се гласува дали да бъде даден лиценз.

Според ВМРО това би било недопустим акт и скандално политическо обслужване на ДПС в навечерието на местните избори. От партията ще настояват за незабавните оставки на Радослав Янкулов и Георги Лозанов, оглавяващи БНР и СЕМ, ако разрешението бъде дадено. Част от протестиращите влязоха по време на заседанието на съвета, за да чуят аргументите за въвеждане на такава програма и да представят своите възражения.

С предаванията си на турски език „Радио Кърджали“ ще бъде една пропагандна машина, заяви по време на акцията председателят на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов.

Какъв е смисълът да се прави подобно радио в Кърджали, което е ясно, че допълнително ще раздели обществото и ще го противопостави, запита той.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки бе категоричен, че само човек без никакво национално чувство или човек, който работи за ДПС, може да допусне програма на турски език в тези изключително чувствителни региони.

Следващият акт, който ще предприеме ВМРО, е да обжалва решението в Административния съд, ако бъде въведена такава програма. От друга страна Джамбазки подчерта, че днес изтича срокът, в който СЕМ трябва да даде достъп до обществена информация, която партията е поискала.

Организационният секретар на ВМРО и народен представител Юлиан Ангелов посочва, че излъчването на турски емисии БНР и БНТ не интегрират, а дезинтегрират тези общности. Българската Конституция е категорична, че официалният език в България е българският и друг език не е признат. Според него в района на Кърджали има достатъчно телевизии и радиа на турски език и нова такава е напълно излишна.

В отговор на обвиненията срещу ВМРО в предизборна мотивация на протеста Каракачанов заяви, че той също може да каже, че СЕМ обслужва предизборно една политическа сила – ДПС. В България от 5 години има постоянно избори. Миналата година имаше два пъти. Това означава ли, че политическите партии в България не трябва да вземат отношение по нито един въпрос, защото в тази година в България има избори, запита лидерът на ВМРО.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари