Начало По места ВМРО - Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

ВМРО – Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

С полагане цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на Тайно офицерско братство за освобождение на Македония и Одринско, в градинката пред бившите казарми на Пети пехотен дунавски полк, днес членове на ВМРО – Русе отбелязаха тъжната 115-а годишнина от убийството на един от организаторите на братството – Борис Сарафов, и на Иван Гарванов. Двамата македонски революционери представляват възгледите на дясното крило в тогавашната ВМОРО. Физическото ликвидиране на високопоставените дейци и задгранични представители на Организацията е извършено от Тодор Паница по заповед на Яне Сандански. Актът създава непреодолими пречки за каквито и да е обединителни процеси между членовете ѝ и слага началото на братоубийствата в македоно-одринското освободително движение.

Траян Тотев – организационен секретар на ВМРО за област Русе припомни накратко трагичното събитие и процесите, които то отприщва, като увери, че днес Организацията се учи от историята, за да не бъдат повтаряни моментите на разединение, а да се ратува за обединение в силите и действията.

Около час преди полунощ на 28 ноември 1907 г. в София Тодор Паница изненадващо вади едновременно двата си нагана и застрелва последователно от упор Иван Гарванов „в лявото ухо“, а Борис Сарафов „в лявото слепоочие“, след което изчезва в тъмнината по софийските улици. Към момента на покушението Сарафов е на 35, а Гарванов – на 37 години. Няколко седмици по-рано е застрелян и войводата Михаил Даев.

Демонстративна екзекуция лишава Организацията от двама високообразовани дългогодишни македонски революционери и ръководители, ставайки повратен момент не само за ВМОРО, но и за отношението на управляващите в България към крайната ѝ левица.

След 1896 г. Борис Сарафов заедно с генерал Иван Цончев започват създаването на офицерски дружества в българските казарми, които да подготвят и изпращат офицери за четите в Македония.  По-късно, на Шестия конгрес на македонските братства в България от май 1899 година, Борис Сарафов е избран за председател на Върховния комитет. Като председател на „върховистите“ се застъпва за по-активна дейност и в емиграция, и във вътрешността, като е подкрепен от ВМОРО. През май 1900 г. подписва съвместен протокол със задграничните представители на Организацията Гоце Делчев и Гьорче Петров, според който българските офицери се допускат във всички структури на ВМОРО. През 1905 г. обаче  конфликтът между фракциите във ВМОРО се изостря и на Рилски конгрес е решено Даме Груев, Борис Сарафов, Иван Гарванов и Христо Матов да бъдат отстранени от управлението, като решението е подкрепено от авторитети като Гьорче Петров, Пере Тошев и Петър Попарсов. След като през 1906 г. загива Даме Груев, наричан „геният на компромиса“ между двете крила, разногласията им провалят предвидения помирителен конгрес на Организацията в София и довеждат до окончателен разкол. През 1907 г. Временното задгранично представителство на ВМОРО в България, съставено от Гарванов, Матов и Сарафов, организира активна дейност по редовното изпращане на чети в Македония с финансовата подкрепата на царския дворец. Това предизвиква острата реакция на левичарите. В публикуваното през ноември 1907 г. писмо от Организацията в Сяр сред обвиненията срещу Гарванов и Сарафов е и това, че те „съвместно с българското правителство инспирират безразборното нахлуване на масови чети във вътрешността“. Издадена е и смъртна присъда, подписана от Яне Сандански и още трима дейци.

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари