Начало По места ВМРО - Русе предлага политика за подпомагане на пенсионерите

ВМРО – Русе предлага политика за подпомагане на пенсионерите

На пресконференция днес общински съветници от групата „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ представиха свое предложение, което ще бъде внесено за обсъждане в местния парламент и което засяга дългосрочната политика спрямо възрастните хора. Тя ще обхване предимно пенсионери над 75 години, както и пенсионерските клубове. 

Галин Григоров представи предложението, изразяващо се в три отделни точки.

На първо място се засягат пенсионерските клубове, като се предвижда да бъдат разширени мерките, които Община Русе предприема за тяхното поддържане и подпомагане. Общината следва да продължи политиката си за тяхното подпомагане и за продължаване на културните и обществени инициативи.

На второ място се иска Общината да предвиди средства за подпомагане, възлизащи на 1 лв. на пенсионер, за подкрепа на организациите и техните инициативи. Тези средства следва да се увеличават всяка година с поне по 10%. Те ще бъдат използвани за културно-масови мероприятия, транспортни разходи при участие в други градове, участие в проекти, обучителни програми. 

Трето, искат се средства за поевтиняване на пътуванията на пенсионерите в рамките на града чрез градския транспорт, като до 2017 г. да бъде премахнато ограничението от 30 пътувания на месец. Иска се и пенсионерите над 75 години да пътуват изцяло безплатно. 

Григоров коментира, че за тези предложения ще се търси подкрепа и от останалите партии в Общинския съвет и изрази увереност, че ще се постигне приемливо решение. Самото финансово изражение на тези предложения се изразява в допълнителни около 75 хил. лв. от общинския бюджет, а допълнителните мерки за подпомагане ще обхванат около 2 хил. възрастни русенци, организирани в различни клубове. 

Общинарите коментираха и други точки в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет, като Иво Пазарджиев заяви, че предстоящата концесия на плувния басейн в Парка на младежта ще бъде неизгодна, дори да се намери реален кандидат. Според него не се предвижда развитие на изявен русенски спорт като водната топка, тъй като изискванията към басейна не отговарят на нуждите на спорта.

Източник: Топ новини 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Коментари