Home По места ВМРО - Русе предлага политика за подпомагане на пенсионерите

ВМРО – Русе предлага политика за подпомагане на пенсионерите

На пресконференция днес общински съветници от групата „Патриотите, ВМРО и Глас народен“ представиха свое предложение, което ще бъде внесено за обсъждане в местния парламент и което засяга дългосрочната политика спрямо възрастните хора. Тя ще обхване предимно пенсионери над 75 години, както и пенсионерските клубове. 

Галин Григоров представи предложението, изразяващо се в три отделни точки.

На първо място се засягат пенсионерските клубове, като се предвижда да бъдат разширени мерките, които Община Русе предприема за тяхното поддържане и подпомагане. Общината следва да продължи политиката си за тяхното подпомагане и за продължаване на културните и обществени инициативи.

На второ място се иска Общината да предвиди средства за подпомагане, възлизащи на 1 лв. на пенсионер, за подкрепа на организациите и техните инициативи. Тези средства следва да се увеличават всяка година с поне по 10%. Те ще бъдат използвани за културно-масови мероприятия, транспортни разходи при участие в други градове, участие в проекти, обучителни програми. 

Трето, искат се средства за поевтиняване на пътуванията на пенсионерите в рамките на града чрез градския транспорт, като до 2017 г. да бъде премахнато ограничението от 30 пътувания на месец. Иска се и пенсионерите над 75 години да пътуват изцяло безплатно. 

Григоров коментира, че за тези предложения ще се търси подкрепа и от останалите партии в Общинския съвет и изрази увереност, че ще се постигне приемливо решение. Самото финансово изражение на тези предложения се изразява в допълнителни около 75 хил. лв. от общинския бюджет, а допълнителните мерки за подпомагане ще обхванат около 2 хил. възрастни русенци, организирани в различни клубове. 

Общинарите коментираха и други точки в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет, като Иво Пазарджиев заяви, че предстоящата концесия на плувния басейн в Парка на младежта ще бъде неизгодна, дори да се намери реален кандидат. Според него не се предвижда развитие на изявен русенски спорт като водната топка, тъй като изискванията към басейна не отговарят на нуждите на спорта.

Източник: Топ новини 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места.

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Каракачанов към ЕП: Правите опити да наложите коминтерновски тези за „македонско малцинство“. Няма да го позволя!

В същото време оказвате системен натиск срещу България като национална държава и срещу християнството у нас като хилядолетна ценностна система

Джамбазки: Речта на Фон дер Лайен за състоянието на ЕС е разочароваща

В дневния ред на тазседмичната пленарна сесия на Европейския парламент освен дългоочакваната реч на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен...

Коментари