Начало Новини ВМРО след среща с БХРА: Общините могат да помогнат на ресторантите и...

ВМРО след среща с БХРА: Общините могат да помогнат на ресторантите и хотелите като намалят различните такси

Карта „Българин“ може да реши кадровия проблем в сектора

Това са част от решенията, до които стигнаха представителите на ВМРО и БХРА (Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация) на среща, на която беше обсъдена кризата в ресторантьорския и хотелиерския бизнес.  В следствие на пандемията от Ковид-19 и предприетите противоепидемични мерки именно ресторантите и хотелите се оказаха едни от най-потърпевшите. Хиляди обекти в сектора затвориха, а много хора, които работеха там, се пренасочиха към други професии, търсейки сигурност. Това предизвика и сериозен кадрови дефицит.

В нашия сектор се натрупаха проблемите. Съчетаха се здравната, икономическата и енергийната криза и това доведе до криза като цяло в сектора. Натискът е изключително сериозен и стана непоносим, защото сме притиснати и от кадровия проблем. Много хора се отказаха от сектора, не сме атрактивни. Кърпихме с кадри от други страни, но сега вече и това остава под въпрос, каза Атанас Димитров – зам.-председател на БХРА.

Според него освен чисто административната тежест, която създават срочните визи за работниците от други държави, проблем предизвикват и конфликтите в страни като Украйна и Казахстан.

Целият режим на визите трябва да се преразгледа, както и цялата процедура. Това утежнява много нещата. Административните ограничения са сериозен проблем, допълни картината Бранимир Миланов, който също е зам.-председател на БХРА. А Атанас Димитров допълни, че кризата с квалифицираните кадри не е само при хотелите и ресторантите, а е във всички сектори.

Съпредседателят на ВМРО Александър Сиди обърна внимание, че партията многократно е повдигала темата за облекчаването на режима за работа на българите от различни общности извън страната без българско гражданство. Той припомни и законодателните промени, които бяха внесени, но бяха гласувани само на първо четене в 44-тото НС. Те предвиждаха бърз режим на издаване на карта „Българин“, която да осигурява пребиваване, работа и образование в България на българи без българско гражданство, каквато е голямата ни общност в Украйна. Също така вчера той пусна и писмо до Консултативния съвет за национална сигурност по темата.

Това може да се случи и с ваша помощ. Мерките са готови, разписани и нямат колизия с европейското законодателство. Само от държавата зависи да се приемат. Те могат буквално за седмица да се приемат. От Украйна, особено сега, биха дошли млади хора, даде пример Сиди.

Ние убедихме и синдикатите за това. Те бяха против с мотив да не се отнемат работни места на българи. Но вече и те са съгласни. Ако се обединим, можем да постигнем резултат. Има прецеденти в Полша, в Унгария подобни документи като карта българин. Това е напълно реалистично, допълни го другият съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов.

Карлос Контрера  – председател на „Патриоти за София“ в СОС, обърна внимание на самата процедура по обработването на документите.   

Основният проблем според мен е административното придвижване на документите. Това зависи от Агенцията по заетостта. Следващото изискване е електронизация на този процес и поемане на ясни ангажименти за сроковете. Нашият сезон е кратък и процесът трябва да се оптимизира, посочи Контрера.

Веселинов подчерта, че макар и непредставена в парламента в момента, ВМРО има сериозно представителство в общините в цялата страна. Според него общинските съветници и кметовете могат да подемат една обща инициатива по места за премахване на мерките и облекчаване под някаква форма на бизнеса, с което се съгласи Атанас Димитров.

Тротоарното право, изтичащите прекатегоризации също е важен въпрос. Таксите не са пренебрегване, защото това е сериозно перо и сумите се дължат независимо дали и колко работиш. Туристическата такса също може да се помисли да се редуцира. Самата политика е проблемна, каза още той.

А Бранимир Миланов подчерта важността на бъдещи мерки от страна на общините и държавата:

Ще ни трябва помощ отвсякъде, защото иначе не виждам как могат да бъдат решени нещата. Потребителската кошница на хората е толкова ограничена, че вече рядко могат да си позволят да отделят пари за кафене или ресторант.

В хода на срещата представителите на ВМРО и БХРА се договориха за съвместни действия, които да доведат до координирани предложения в общините в полза на бизнеса, които общинските съветници и кметовете на войводите да внесат по места.

Последни Новини

Каракачанов: Гражданите ще платим за правителството на компромиса на ПП-ДБ и ГЕРБ

Бяха смъртни врагове, сега се заобичаха, коментира почетният председател на ВМРО Проектокабинетът е по сметка, но за сметка на...

Ангел Джамбазки: Истанбулската конвенция е документ за налагане на пропаганда

Решенията на европейските институции нямат примат над решенията на Българския конституционен съд Истанбулската конвенция е част от джендър пропагандата,...

Кр. Каракачанов: Цената на подкрепата на ДПС е запазване на старата схема

След заявената вчера подкрепа за правителство на Денков и Габриел от страна на ДПС, на 100% съм сигурен, че в състава му...

Карлос Контрера: 4 екипа се занимават с линеен контрол на трафика в София

Предлага се в определени зони като паркове и градини скоростта на тротинетките да се ограничи софтуерно чрез GPS до 4 км/ч

Красимир Каракачанов: Правителство ще има и то ще е под мотото „Магнитски“

Дневнит ред на такъв кабинет е наложен от вън, това не е дневен ред на българите, категоричен е почетният председател на ВМРО

Ангел Джамбазки: Има координирана атака, организирана от властите в Скопие

Виждам координирана атака, организирана от властите в Скопие. Представители на РСМ събират евродепутати от различни групи и им дават предложения за промени в...

Контрера: Правилата за тротинетките влизат в сила в края на юли

Зачестили са оплакванията от граждани срещу двуколесните возила В последните месеци зачестиха оплакванията на граждани, особено на живущите в...

Коментари