Начало Българите по света ВМРО: Спешно въведете карта „Българин“ за сънародниците ни от Украйна

ВМРО: Спешно въведете карта „Българин“ за сънародниците ни от Украйна

Документът ще им даде възможност да се спасят при евентуален конфликт

ВМРО изпрати писмо до президента във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще се обсъжда ситуацията в Украйна. В писмото, подписано то съпредседателя на партията Александър Сиди, се настоява държавният глава да предложи на правителството незабавно да предприеме мерки за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта) за сънародниците ни в Украйна. Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина, припомня в писмото Сиди.

Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България, напомня Александър Сиди.

За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така, завършва писмото.

Текст на документа:

До президента на Република България

Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н президент,

Днес на Консултативния съвет за национална сигурност ще се обсъжда въпроса с кризата в Украйна. За нас от ВМРО защитата на правата на българите извън граница е кауза и затова по време на заседанието предлагаме да обсъдите и положението на българите в Украйна.

Министерство на външните работи призова българските граждани да напуснат държавата предвид международната ситуация. Вероятно това е правилен дипломатически ход и предполагаме е взета предвид цялата информация, с която разполагат българските и партньорски служби.

Недоумение буди обаче фактът, че в позицията на министерство на външните работи не се споменава нищо за етническите българи в Украйна, а те по неофициални данни са около 500 хиляди. Всички те нямат българско гражданство поради забраната за двойно гражданство в Украйна. Но въпреки това се декларират като българи.

Предвид горното се обръщаме към Вас с призив да предложите българското правителство незабавно да вземе мерки и да осигури възможност за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта). Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина.   

Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България.

За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така!

София, 15 февруари 2022 г.

С уважение:

Александър Сиди,

съпредседател на ВМРО

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари