Начало Българите по света ВМРО: Спешно въведете карта „Българин“ за сънародниците ни от Украйна

ВМРО: Спешно въведете карта „Българин“ за сънародниците ни от Украйна

Документът ще им даде възможност да се спасят при евентуален конфликт

ВМРО изпрати писмо до президента във връзка с днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще се обсъжда ситуацията в Украйна. В писмото, подписано то съпредседателя на партията Александър Сиди, се настоява държавният глава да предложи на правителството незабавно да предприеме мерки за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта) за сънародниците ни в Украйна. Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина, припомня в писмото Сиди.

Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България, напомня Александър Сиди.

За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така, завършва писмото.

Текст на документа:

До президента на Република България

Г-н Румен Радев

Уважаеми г-н президент,

Днес на Консултативния съвет за национална сигурност ще се обсъжда въпроса с кризата в Украйна. За нас от ВМРО защитата на правата на българите извън граница е кауза и затова по време на заседанието предлагаме да обсъдите и положението на българите в Украйна.

Министерство на външните работи призова българските граждани да напуснат държавата предвид международната ситуация. Вероятно това е правилен дипломатически ход и предполагаме е взета предвид цялата информация, с която разполагат българските и партньорски служби.

Недоумение буди обаче фактът, че в позицията на министерство на външните работи не се споменава нищо за етническите българи в Украйна, а те по неофициални данни са около 500 хиляди. Всички те нямат българско гражданство поради забраната за двойно гражданство в Украйна. Но въпреки това се декларират като българи.

Предвид горното се обръщаме към Вас с призив да предложите българското правителство незабавно да вземе мерки и да осигури възможност за предоставяне на специален документ – лична карта „Българин“ (зелена карта). Такова предложение направихме ние от ВМРО в 44-тото НС. Този документ ще осигури на нашите сънародници възможност за евакуация от държава, в която е възможно да ескалира конфликт, и да се върнат в историческата си родина.   

Българското правителство трябва максимално бързо да започне кампания сред етническите българи в Украйна, с която да ги запознае с възможността да се върнат да живеят и работят в България. Това би било и стъпка в посока на решаване на демографската криза в България.

За ВМРО защитата на българите зад граница е кауза. Вярваме, че и за Вас, като държавен глава на всички българи, където и да се намират те по света, също е така. Докажете с действия, че и за държавата е така!

София, 15 февруари 2022 г.

С уважение:

Александър Сиди,

съпредседател на ВМРО

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Направете мониторинг на БТВ. Цензурират „неудобни“ кандидати

Влизането на Антон Хекимян в надпреварата за София само потвърди, че там е имало политическа обвързаност ВМРО - Българско...

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Коментари