https://www.fapjunk.com https://fapmeister.com nakliye İstanbul nakliyat 1xbet 1xbet betforward betforward
ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка от търговеца до крайния потребител на стоки от първа необходимост -
Начало Новини ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка от търговеца до крайния потребител на...

ВМРО срещу спекулата: Таван на надценка от търговеца до крайния потребител на стоки от първа необходимост

Контролът да се извършва от министъра на икономиката. Даваме готовия законопроект на служебния кабинет

Това е мярка, която ние от ВМРО предлагахме още през 2019 г. в 44-тото Народно събрание. Предложихме го и в пакета си от антиковид мерки. Тогава бяхме обвинявани в опит за намеса в свободния пазар, а днес ставаме свидетели на сериозен законодателен дефицит, който се усеща от галопиращите цени и безсилието на институциите да прекратят ширещата се спекула в България.

Механизмът за контрол в такива ситуации е въпрос на една промяна в Закона за защита на потребителите, а именно – да се създаде чл. 27 а, в който са описани хипотезите, при които държавата може да се намеси. Този член дава възможност на министъра на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка на стоките от първа необходимост.

В мотивите си преди години описахме точно тези опасения, които днес са реалност – безконтролно растящите цени и безнаказаната спекула.

Каним на среща министрите на труда и социалната политика – Лазар Лазаров, на икономиката – Никола Стоянов и на земеделието и храните – Явор Гечев и ще настояваме Министерският съвет да внесе още в първия ден на следващия парламент законопроекта.

Прилагаме част от мотивите и пълния текст на разпоредбата, която трябва да бъде вкарана в Закона за защита на потребителите.

Ръстът на цените на енергоносители и суровини станаха причина за бурен обществен дебат, относно социалната поносимост на цените на хляба и други стоки от първа необходимост, като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша“, пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители, които според социалното министерство са жизнено важни за домакинствата с най-ниски доходи.

Чл. 27а. (1) Министърът на икономиката по предложение на министъра на труда и социалната политика може в срок до 12 месеца да определи със своя заповед максимална надценка/и на стоките от първа необходимост, като процент от доставната им цена, с цел защита на икономическите интереси на потребителите, при наличие на социални и икономически обстоятелства, които да налагат това.

(2) Стоките от първа необходимост – предмет на защита, задълженията на търговците и производителите им, във връзка с ал. 1, категоризацията на търговските обекти, според оборота им и процедурите за определяне на максималните надценки, се определят с наредба на Министерски съвет. Максималните надценки следва да са съобразени с обичайните разходи по продажба на стоката за съответната категория търговски обект.

(3) При формиране на цената на стоките търговците са длъжни да калкулират надценка, по-ниска или равна на определената от министъра на икономиката в заповедта по ал. 1.

Последни Новини

Ангел Джамбазки: България трябва да бъде лидер и да налага политики, гледайки националния си интерес

София е домакин на шестата конференция „Западни Балкани“ тази събота „Западните Балкани са част от Европа и трябва да...

ВМРО – София: Нискоемисионната зона да се отмени!

От началото бяхме против въвеждането ВМРО - София смята, че нискоемисионната зона е безсмислена, несправедлива и неефективна. Наредбата, която...

Слабаков: Нелегален трафик на мигранти има в Нидерландия, Австрия, Франция и Германия – справете се с този проблем!

България и Румъния трябва да са член на Шенгенското пространство, защото така границите ни ще станат по-сигурни. Не е вярно, че в...

София отново поставя развитието на Западните Балкани във фокуса на Европа

Руската агресия срещу Украйна върна разширяването като основен приоритет на европейския дневен ред Развитието на Западните Балкани, ще бъде...

Долу ръцете от децата! Джендър пропагандата няма място в българските училища!

От ВМРО неведнъж сме изразявали категоричната си позиция срещу джендър пропагандата и налудничавите идеи за промяна на пола. Резултатите от подобни политики...

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Припомняме, че администрацията на ПП-ДБ-Спаси София...

Факелно шествие в Русе напомни за Ньойския диктат

За 27-а година във вечерта на 27 ноември с факелно шествие ВМРО - Русе отбеляза 104-годишнината от налагането на Ньойския диктат. 

Коментари