Home Новини ВМРО: Сръбският президент нарушава дипломатическия тон

ВМРО: Сръбският президент нарушава дипломатическия тон

В рамките на половин месец, на фона на безпрецедентна миграционна вълна към Европа, висши сръбски държавници за втори път си позволяват да се месят във вътрешните работи на България и да отправят недопустими критики към нашата суверена държава.

След като сръбският социален министър осъди решението на България да разположи военни по границите си, сръбският президент Томислав Николич се притеснява пред руска медия какво ли причинява България на бежанците. Точният цитат е: „Чух от хората, които са преминали през планините между България и Сърбия, да казват „Само не ни връщайте в България!“ Кой знае какво се случва с тях там, в тази демократична държава, член на Европейския съюз, след като бежанците така реагират“.

ВМРО остро осъжда подобни изказвания от висши държавници, уронващи престижа на страната ни чрез манипулативни твърдения. България е една от най-потърпевшите държави от миграционните процеси след конфликта в Сирия и Близкия Изток.

Погазването на дипломатическия тон е съпроводено и с демонстрация на отявлена некомпетентност по въпроса. България е единствената страна, която изпълнява в цялост ангажимента по международното законодателство. Държавата ни регистрира всички преминали държавната граница бежанци и нелегални имигранти. Това в последствие се оказва в ущърб на отправилите се към западните европейския държави – те трябва да бъдат върнати в държавата, в която са вписани първо. В по-голямата си част идващите от Близкия Изток искат да живеят в страни като Германия например, за да се установят в пъти по-развита от България държава, пояснява ВМРО.

Сърбия трябва да следва своя път към евроинтеграция и присъединяване към европейското семейство, спазвайки изискването за добросъседски отношения. Наред с незачитането на правата на българите, живеещи в днешна Сърбия, западната ни съседка е решила да се упражнява върху суверенитета на България. Ако отказва да бъде дипломатически партньор на страната ни, Сърбия следва да преосмисли кандидатурата си за член на Европейския съюз, смятат от партията.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

МЕДИИТЕ ЗА ВМРО

Днес.БГ: ВМРО: Големите партии гледат на ИК като възможност за гласове Нюз.БГ:Джамбазки: Речта на Урсула фон дер Лайен е пълна с противоречия и полуистини БНТ: Каракачанов:...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Александър Сиди: „Зелената сделка“ ще обрече на смърт стотици хиляди хора от малките населени места

Европейският парламент вчера направи предложение чрез председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за промени в „Зелената сделка“, касаещи нивата на...

Коментари