Начало По места ВМРО – Хасково пита: Да очакваме ли скоро да ни събуди моллата?

ВМРО – Хасково пита: Да очакваме ли скоро да ни събуди моллата?

От местната организация на ВМРО в Хасково излязоха с позиция по повод намерението на Общината да отмени Наредбата, с която се регламентира дейността на религиозните общности.

Кметът на Община Хасково иска да се отмени Наредбата за спазване на обществения ред при дейността на религиозните общности. Това е залегнало като точка шест за разглеждане в Общински съвет Хасково за 25-и септември, алармират от ВМРО – Хасково.

Според патриотите мотивите за това са несъстоятелни и ще доведат до своеволия. Основният мотив е, че общинската наредба се припокривала със Закона за вероизповеданията, което първо – не е вярно, и второ – целта на всяка една наредба на местно ниво е да внесе яснота в правилата на всяка една дейност, да регулира обществените отношения на местно ниво, да определи местните структури за контрол и организация на дейността.

Ненапразно всяка една община се стреми да изготви и приеме наредби, за да внесе яснота в правилата на всяка една дейност. На това се крепи общественият мир. Иначе казано – когато тази наредба бъде отменена, няма да има способ, по който местните религиозни храмове да бъдат санкционирани от Общината, за неспазване на Наредби 1 и 2 за опазване на обществени отношения на територията на общината. Тоест, няма да има способ на местно ниво да се влияе на храма, позволил през нощта пеещ на уредба духовник.

Кметът си „измива ръцете“. И това е само началото. Тази наредба не е създадена случайно. Тя си има своето точно място и предназначение, заявяват хасковските войводи.

Ето какво още пишат в позицията си от ВМРО – Хасково:

В последните години зачестиха сигнали от граждани на града, които с право се жалват срещу нощните изяви на молла от храм, разположен в местната циганска махала. Тъй като същият не се свенеше да използва озвучителна техника, религиозните напеви бяха чувани дълбоко във вътрешността на града и будейки гражданите, с основания бяха причина за жалби към общината, публикации в местни медии и социалните мрежи. Подбудени от това явно местните управници решиха, че вместо да наложат контрол над населението в махалата ще заличат основанието на което могат да налагат санкции.

Те припомнят, че в следствие на негласна предизборна договорка с гласовете на ДПС в цялата община на последните местни избори бе избран на първи тур кандидатът на ГЕРБ – Станислав Дечев. Като разменна монета срещу това действие се спрягаше изоставената от ГЕРБ в ръцете на ДПС Община Маджарово и евентуално място на заместник-кмет. Последица от договорката бе, че община Маджарово вече се управлява от ДПС и веднага след местните избори бе назначен и заместник-кмет – лидер на ДПС.

Но явно разплащането не свърши с това и на дневен ред към момента е разбиването на правните устои на Общината. Лишавайки цялата община от правни устои за регулация на отношенията на практика ще се изключи правната отговорност, която мюфтийството носи пряко към общината, и същата няма да може пряко да регулира неспазването на обществения ред. В местната Наредба за спазване на обществения ред при дейността на религиозните общности е изрично записано какви са задълженията за спазване на обществения ред и бе определен кметът на общината като отговорен за тяхното спазване.

С отменянето на наредбата без да е създадена нова такава на местно ниво се създава правен вакуум, който ще породи множество неприятности на гражданите в бъдеще, категорични са Патриотите от ВМРО – Хасково.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари