Начало Блог Султанка Петрова: „Да продължим заедно“ е конференция за активния живот на възрастните...

Султанка Петрова: „Да продължим заедно“ е конференция за активния живот на възрастните хора

Трябва да търсим демографски резерви, защото ръстът на икономически активните хора намалява

Как живеят възрастните хора у нас и какво е качеството на живота им? Какво липсва днес в обществото, за да можем да осигурим на тази социална група достойни старини. Въпросите, които трябва да решим, са много и те не търпят отлагане. Защото трябва да отдадем на възрастните хора заслуженото, за техния труд и усилията, които са положили през целия си живот. Сега те очакват нашата оценка и ще бъдат много огорчени ако ги разочароваме. Макар че може би няма да ни го кажат, а ние ще го разберем, когато ги погледнем в очите.

Гости в предаването „Социални профили“ по ВТК са заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова и демографът проф. Гена Велковска.

Миналата година беше приета Стратегия за възрастните хора. За първи път се въвежда индекс за определяне активния живот на възрастните хора, припомни д-р Петрова.

На 26 октомври Дирекция „Жизнено равнище и социална политика“ организира онлайн кръгла маса, която беше посветена на

активния живот на възрастните хора.

„Да продължим заедно“ – такава беше темата на конференцията. За съжаление с ковид пандемията, която се разпространява, имахме желание да я направим на живо, но нямаше как, посочи тя.

В тази конференция взеха участие експерти от междуведомствената комисия по демографска политика. Академик Вълковска изнесе интересна презентация. Надежда Димитрова от Българската стопанска камара изнесе също лекция. Тя е във връзка с промените на пазара на труда и адаптирането на възрастните хора в тази среда. Това разказа д-р Петрова и добави:

Изключително интересна презентация беше представена от Таня Траянова – за сребърната икономика. По тази тема в България не се говори, а трябва. Сребърната икономика е насочена към възрастните хора, тъй като населенеито застарява. Това са процеси, които се наблюдават повече от 20 години.

В цял свят населението застарява

В началото на 21 век в световен мащаб населението е било 7 млрд. Към края на 21 век ще е 10 млрд. Така че във връзка с увеличаването на населението виждаме застаряването. В Япония над 20% са над 65 г. През 2018 г. за първи път се случва нещо невиждано – хората на 65 г. са повече от децата над 5 г. Това е феномен. То не засяга само България. Да, ние сме едни от най-застаряващите, но това е процес, който се случва в цял свят, заяви Султанка Петрова.

За подобряване на качеството на живот на възрастните хора

Министерство на труда и социалната политика положи много усилия, за да разработим тази стратегия и имаме още един нормативен документ. Той е приет от Министерски съвет. Това е актуализираната национална

Стратегия за демографско население на България до 2030 г.

Това са двата основни документа, върху които работим. И двете стратегии се изпълняват чрез планове. Има междуведомствена група от експерти и включително и от всички министерства, НПО-та, синдикати и заинтересовани страни. Това е важно, защото заедно разработваме мерките и целите, по които ще се работи занапред, сподели Петрова.

Когато говорим за термина „активен живот при възрастните хора“, повече смятат, че става въпрос за оставане на пазара на труда. Но всъщност никой няма да накара един човек да се труди повече, отколкото той иска.

Трябва да търсим демографски резерви,

защото ръстът на икономически активните хора намалява. В момента се наблюдава един парадокс. На 100 излизащи човека от пазара на труда, влизат 64. Това в бъдеще ще доведе до дисбаланс в пенсионната система, заяви Петрова.

Освен запазване на тези хора на пазара на труда, но може да им предложим да участват в социалния, спортен и културен живот. Българското население над 65 г. е на последно място по спорт и туризъм. Това са нещата, за които трябва да говорим. Трябва да активираме тези хора. Така ще се съхранят и физически, и психически. Трябва да имат достоен живот, категорична бе заместник-министър Петрова.

Целия разговор гледайте във видеото >>>

Последни Новини

Джамбазки с разкрития за нов скандал с директора на Фонд „Култура“ към МК

Къде е ходил Драгунчев и с каква цел с правителствения самолет в края март тази година? Това пита българският...

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов изрази позиция във Фейсбук страницата си относно нуждата от промяна на пенсионната система в частта намаляване изискуемия...

Антов: Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх

Това, че бомбените заплахи към училища са хибридна руска атака цели да ни държи в страх. Пълен цирк се разиграва и това...

Патриотите в СОС: Настояваме за извънредна сесия за сигурността

Причините – кибертероризмът със заплахи за бомбени атентати, нелегалните мигранти и битовата престъпност В столицата на България – София,...

130 години от кончината на Баба Тонка Обретенова

На днешния 27 март отбелязваме 130 години, откакто легендарната българка Баба Тонка Обретенова прекрачва в безсмъртието. Членове и общински съветници от ВМРО...

ВМРО – Две могили почете паметта на войводата Филип Тотю

Членове на ВМРО - Две могили почетоха паметта на войводата Филип Тотю с венец на гроба на легендарния хайдутин и поборник по...

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, казва д-р Калин Поповски

Половината от жените в България раждат първото си дете около 30-годишна възраст, а някои и по-късно, каза в интервю за БТА акушер-гинекологът...

Коментари