Начало Новини В Деня на Българската армия Красимир Каракачанов посети Скопие

В Деня на Българската армия Красимир Каракачанов посети Скопие

Вицепремиерът на Република България министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов участва в редица прояви по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, Гергьовден.

След освещаването на бойните знамена и тържествения парад в София министър Каракачанов замина за Македония, където посети семейната гробница на рода Дрангови в гробището Бутел, а след това участва в празничния прием в българското посолство, където гости бяха македонският министър-председател Зоран Заев и Радмила Шекеринска – вицепремиер и министър на отбраната на Македония.

Полковник Борис Дрангов е пример за поколения български офицери. Поклон пред паметта на големия български родолюбец, военачалник и военен педагог полковник Борис Дрангов, заяви Красимир Каракачанов след церемонията на гроба на Дрангов, в който участва представителна гвардейска част. Там бяха поднесени венци и цветя от министъра на отбраната посланика на България в Скопие Ангел Ангелов.

Пред журналисти министър Каракачанов подчерта, че всеки български политик, дипломат, както и всеки българин, трябва да помни и почита паметта на българските военнослужещи, загинали за освобождението и обединението на българския народ. Всеки, дошъл в Скопие, би могъл да се отбие на семейната гробница на рода Дрангови в гробището Бутел, за да засвидетелства уважението си към един офицер, който е станал пример за смелост, родолюбие, както и грижа за българския войник, за неговата подготовка, обучение и осигуряване. По тази причина полковник Дрангов е бил много обичан от обикновените хора и ние можем само да се поучим от неговото внимание към обикновения войник, припомни министър Каракачанов. Той подчерта и голямата любов към Родината на българския офицер, загинал през май 1917 г. на Завоя на река Черна в сраженията по време на Първата световна война.

Скопие е родният град на полковник Борис Дрангов. Той е бил и началник на т. нар. Скопска школа за запасни офицери, която през 1916 и 1917 година възпитава и обучава десетки достойни български граждани. 

Денят на храбростта и празник на Българската армия 6 май събра заедно премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерите и министри на отбраната на Република България и Република Северна Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска. Това стана на държавния прием на посолството на Република България в Скопие по случай 6 май. Зоран Заев и Радмила Шекеринска лично дойдоха и поздравиха българския министър на отбраната Красимир Каракачанов и българската дипломатическа мисия в Скопие. Те изслушаха и кратко представяне на съвременните тенденции в развитието на българските Въоръжени сили от военното аташе полковник Пламен Николов, след което проведоха неофициални, приятелски разговори.

Пред присъстващите военни аташета, офицери от ръководствата на Армията на Република Северна Македония и Българската армия, дипломатически представители и гости посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов подчерта, че Денят на храбростта и празник на Българската армия се отбелязва с особена тържественост и уважение.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов полковник Пламен Николов – военен и военновъздушен аташе на Република България в Скопие, бе отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ – втора степен. Наградата се връчва за постигнати високи резултати, съществен принос в двустранните отношения и опазване на българското военноисторическо наследство.

По-рано през деня в българската столица с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини и военен парад беше отбелязан Денят на храбростта и празникът на Българската армия.

Водосветът беше отслужен от Мелнишкия епископ Герасим с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него участваха представителни формирования на Националната гвардейска част, знаменосци с бойните знамена и знаменен взвод със знамената-светини.

Хиляди жители и гости на столицата бяха дошли да наблюдават военния парад на площад „Княз Александър Първи“. Под техните аплодисменти в тържествен марш преминаха представителните блокове на въоръжените ни сили. След тях над площада прелетяха в различни формации вертолети и самолети от състава на ВВС: Ми-24 и „Кугар”, „Спартан“, „Пилатус“ и МиГ-29.

Военният парад завърши с преминаването на 48 верижни и колесни машини, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили. За първи път през тази година на площад „Княз Александър Първи“ беше показана и ретро техника от времето на Втората световна война.

В парада участваха и Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър и представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Командващ парада беше заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

На тържествения ритуал на площад „Княз Александър Първи“ в София присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили – генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, политици, депутати, дипломати и ветерани.

За първи път през тази година по време на военния парад в София се проведе статичен показ на въоръжение и техника на Българската армия и информационна борса, организирана от Централното военно окръжие – част  от информационната кампания „Бъди войник“. Много млади хора се възползваха от възможността да разгледат бойната техника и да получат информация за условията за кандидатстване за служба в Българската армия.

По традиция след военния парад министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха с представители на военно патриотичните съюзи и родолюбиви организации, за да ги поздравят по повод празника. По-късно на тържествена церемония в резиденция „Лозенец“ те наградиха военнослужещи и цивилни служители за проявен висок професионализъм, отговорност и доблест при изпълнение на служебните задължения. На тържеството присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Марияна Николова. Официални гости бяха също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

* * *

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. През 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г., с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

В Карлово деца участваха във военна игра в памет на войводата Петър Юруков

Военна игра в памет на Петър Юруков - карловски войвода и участник в Илинденско-Преображенското въстание, загинал за свободата на българите в Македония,...

Състоя се ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО

В събота в София се състоя ежегодна среща на Националната женска организация на ВМРО. Присъстваха председателите на женските организации...

Красимир Каракачанов: Безусловна капитулация на правителството няма да има

Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното...

Борис Вангелов: Демографията ще ни принуди да върнем наборната служба

Ако не въведем наборната служба в близките 1-2-3 години, самите обстоятелства в бъдеще, и то недалечно, ще ни принудят да я въведем,...

Каракачанов: Преди 102 години Девета пехотна Плевенска дивизия записа златни страници в българската военна история

Преди 102 години воините от Девета пехотна Плевенска дивизия, начело със славния български генерал Владимир Вазов, записаха златни страници в българската военна...

Коментари