Начало Новини В Деня на Българската армия Красимир Каракачанов посети Скопие

В Деня на Българската армия Красимир Каракачанов посети Скопие

Вицепремиерът на Република България министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов участва в редица прояви по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, Гергьовден.

След освещаването на бойните знамена и тържествения парад в София министър Каракачанов замина за Македония, където посети семейната гробница на рода Дрангови в гробището Бутел, а след това участва в празничния прием в българското посолство, където гости бяха македонският министър-председател Зоран Заев и Радмила Шекеринска – вицепремиер и министър на отбраната на Македония.

Полковник Борис Дрангов е пример за поколения български офицери. Поклон пред паметта на големия български родолюбец, военачалник и военен педагог полковник Борис Дрангов, заяви Красимир Каракачанов след церемонията на гроба на Дрангов, в който участва представителна гвардейска част. Там бяха поднесени венци и цветя от министъра на отбраната посланика на България в Скопие Ангел Ангелов.

Пред журналисти министър Каракачанов подчерта, че всеки български политик, дипломат, както и всеки българин, трябва да помни и почита паметта на българските военнослужещи, загинали за освобождението и обединението на българския народ. Всеки, дошъл в Скопие, би могъл да се отбие на семейната гробница на рода Дрангови в гробището Бутел, за да засвидетелства уважението си към един офицер, който е станал пример за смелост, родолюбие, както и грижа за българския войник, за неговата подготовка, обучение и осигуряване. По тази причина полковник Дрангов е бил много обичан от обикновените хора и ние можем само да се поучим от неговото внимание към обикновения войник, припомни министър Каракачанов. Той подчерта и голямата любов към Родината на българския офицер, загинал през май 1917 г. на Завоя на река Черна в сраженията по време на Първата световна война.

Скопие е родният град на полковник Борис Дрангов. Той е бил и началник на т. нар. Скопска школа за запасни офицери, която през 1916 и 1917 година възпитава и обучава десетки достойни български граждани. 

Денят на храбростта и празник на Българската армия 6 май събра заедно премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерите и министри на отбраната на Република България и Република Северна Македония Красимир Каракачанов и Радмила Шекеринска. Това стана на държавния прием на посолството на Република България в Скопие по случай 6 май. Зоран Заев и Радмила Шекеринска лично дойдоха и поздравиха българския министър на отбраната Красимир Каракачанов и българската дипломатическа мисия в Скопие. Те изслушаха и кратко представяне на съвременните тенденции в развитието на българските Въоръжени сили от военното аташе полковник Пламен Николов, след което проведоха неофициални, приятелски разговори.

Пред присъстващите военни аташета, офицери от ръководствата на Армията на Република Северна Македония и Българската армия, дипломатически представители и гости посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов подчерта, че Денят на храбростта и празник на Българската армия се отбелязва с особена тържественост и уважение.

Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов полковник Пламен Николов – военен и военновъздушен аташе на Република България в Скопие, бе отличен с награден знак „За вярна служба под знамената“ – втора степен. Наградата се връчва за постигнати високи резултати, съществен принос в двустранните отношения и опазване на българското военноисторическо наследство.

По-рано през деня в българската столица с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини и военен парад беше отбелязан Денят на храбростта и празникът на Българската армия.

Водосветът беше отслужен от Мелнишкия епископ Герасим с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В него участваха представителни формирования на Националната гвардейска част, знаменосци с бойните знамена и знаменен взвод със знамената-светини.

Хиляди жители и гости на столицата бяха дошли да наблюдават военния парад на площад „Княз Александър Първи“. Под техните аплодисменти в тържествен марш преминаха представителните блокове на въоръжените ни сили. След тях над площада прелетяха в различни формации вертолети и самолети от състава на ВВС: Ми-24 и „Кугар”, „Спартан“, „Пилатус“ и МиГ-29.

Военният парад завърши с преминаването на 48 верижни и колесни машини, на въоръжение в Сухопътните войски, служба „Военна полиция“ и зенитно-ракетните военни формирования на Военновъздушните сили. За първи път през тази година на площад „Княз Александър Първи“ беше показана и ретро техника от времето на Втората световна война.

В парада участваха и Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър и представителните военни духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Командващ парада беше заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов.

На тържествения ритуал на площад „Княз Александър Първи“ в София присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Анатолий Величков, заместник-началниците на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев и вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили – генерал-майор Михаил Попов, генерал-майор Цанко Стойков и вицеадмирал Митко Петев, висши офицери от Въоръжените сили на Република България, политици, депутати, дипломати и ветерани.

За първи път през тази година по време на военния парад в София се проведе статичен показ на въоръжение и техника на Българската армия и информационна борса, организирана от Централното военно окръжие – част  от информационната кампания „Бъди войник“. Много млади хора се възползваха от възможността да разгледат бойната техника и да получат информация за условията за кандидатстване за служба в Българската армия.

По традиция след военния парад министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се срещнаха с представители на военно патриотичните съюзи и родолюбиви организации, за да ги поздравят по повод празника. По-късно на тържествена церемония в резиденция „Лозенец“ те наградиха военнослужещи и цивилни служители за проявен висок професионализъм, отговорност и доблест при изпълнение на служебните задължения. На тържеството присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и вицепремиерът Марияна Николова. Официални гости бяха също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

* * *

Денят на Храбростта, 6 май, започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. С указ № 1 от първи януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от девети януари същата година се постановява честването на празника.

През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът се отбелязва. Той се чества всяка година с отслужване на панихида за загиналите и молебен за живите. Прави се преглед на войсковите части. Тържеството завършва с военен парад.

До подписването на Ньойския договор Денят на бойната прослава се чества отделно на 27 ноември (победата на Българската армия в боевете при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година). През 20-те години този празник се обединява с отбелязването на Деня на Храбростта на 6 май. През 1931 г. Денят на Храбростта и победите е обявен за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва от предната вечер със заря.

След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. Първоначално е определена датата 9 септември, а след 1953 г. – 23 септември, която остава до демократичните промени у нас през 1989 г. Великото народно събрание определя за празник на войската 23 август – денят на решителните боеве при Шипка. Две години, 1991 г. и 1992 г., българските воини честват този паметен ден като свой празник. През 1993 г., с постановление на Министерския съвет, 6 май е обявен за Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Последни Новини

ВМРО в ОбС – Стара Загора срещу „Възраждане“: Чертаете разделителни линии и тровите българското общество

На последната сесия на Общинския съвет на Стара Загора общинският съветник и член на националното ръководство на ВМРО Красимир Червилов постави декларация...

Карлос Контрера: Некоалицията се пренесе в общината в София, но с различни партньори за моментни удоволствия

Съветникът от ВМРО ядосан заради липсата на пари за транспорта В Столичния общински съвет се разиграва истинска политическа оргия!...

ВМРО – Враца предлага общината да опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“

ВМРО предлага да се намери механизъм, по който Община Враца да преразгледа и опрости задълженията на МБАЛ „Христо Ботев“ и да промени...

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir