Начало По места В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба.Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял с 400 души. За обявените конкурси за 1200 места са кандидатствали 2800 души. Съотношението между броя на кандидатите и вакантните места е средно 2,5. При Военноморските сили съотношението е 5 към едно, при Сухопътните войски – средно двама кандидатстват за място. В Съвместното командване на специалните операции всички обявени вакантни длъжности вече са попълнени.

Тези данни обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич, където се проведе първото издание на кампанията „Бъди войник“ за тази година.

Министър Красимир Каракачанов подчерта, че по-високият интерес към военната служба е резултат от взетите мерки – увеличените заплати на военнослужещите, ремонта и модернизацията на техниката, подобряването на условията за живот и работа. За разлика от предходни години, когато броят на войската намаляваше всеки месец, сега тенденцията е обърната.

Надявам се до края на мандата поне с 20 – 25% да успеем да компенсираме некомплекта в армията, каза още министър Каракачанов.

За старта на кампанията „Бъди войник“ в Добрич заедно с министъра на отбраната бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, командир на военно формирование 34 200 – Шумен и началник на гарнизона в Шумен.

Стотици граждани разгледаха разположената на площад „Свобода“ военна техника, оборудване и въоръжение. С авиационен поздрав над града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.

Красимир Каракачанов: Празник не само на Добрич, а и на цяла България

"Днес е празник не само на Добрич, а и на цяла България". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 25 септември, в словото си пред граждани и гости на град Добрич след откриването на паметна плоча с имената на офицерите – добруджанци, загинали през Втората световна война. Той припомни, че за България Втората световна война реално започва от 20 април 1941 г., когато Българската армия навлиза в Македония, Беломорието, Западните покрайнини, и освобождава останалите там под чужда власт българи. Основната част от жертвите, които Българската армия даде във Втората световна война, бяха във Втората й фаза, посочи той. "Хубаво е, че този паметник се открива на тази дата, днес, когато се отбелязват 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. И Добруджа, и Македония и Тракия са многострадални български земи и със съдбата на българите там беше търгувано от Великите сили", каза министър Каракачанов. "Два пъти Добруджа беше освобождавана – първо през 1916 г., след това – с мирен договор. За част от добруджанци това е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник. Но въпреки всичко една справедливост възтържествува – Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета", посочи министър Каракачанов. "Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество непокътнато, след поредната голяма война. В това те успяха. Тяхната саможертва беше онзи данък, който българският народ плати затова границите на България да не бъдат рязани. Тези хора заслужават нашето преклонение и уважение, заслужават техните имена да бъдат изложени на показ и българите да идват тук и с цвете да почитат тяхната саможертва в името на Родината", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.Министър Красимир Каракачанов благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на офицерите-добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча.

Публикувахте от Bulgarian Armed Forces в Петък, 25 септември 2020 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства в Добрич на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. Той благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча.

Памет за офицерите-добруджанци, загинали през Втората световна война

Плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война, беше осветена официално днес в Добрич. В празника на града по повод 80 години от връщането му в пределите на Майка България се включват Гвардейският представителен духов оркестър и солисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, които ще изнесат концерт от 18.00 ч. в градския парк „Свети Георги“. От 20.00 ч. ще се проведе и тържествена проверка (заря).

Публикувахте от Bulgarian Armed Forces в Петък, 25 септември 2020 г.

Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война, посочи министър Каракачанов.

В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа:

За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува – Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари