Начало По места В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В Добрич се проведе първото издание на „Бъди войник“ за тази година

В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба.Само през първата половина на годината некомплектът в Българската армия е намалял с 400 души. За обявените конкурси за 1200 места са кандидатствали 2800 души. Съотношението между броя на кандидатите и вакантните места е средно 2,5. При Военноморските сили съотношението е 5 към едно, при Сухопътните войски – средно двама кандидатстват за място. В Съвместното командване на специалните операции всички обявени вакантни длъжности вече са попълнени.

Тези данни обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич, където се проведе първото издание на кампанията „Бъди войник“ за тази година.

Министър Красимир Каракачанов подчерта, че по-високият интерес към военната служба е резултат от взетите мерки – увеличените заплати на военнослужещите, ремонта и модернизацията на техниката, подобряването на условията за живот и работа. За разлика от предходни години, когато броят на войската намаляваше всеки месец, сега тенденцията е обърната.

Надявам се до края на мандата поне с 20 – 25% да успеем да компенсираме некомплекта в армията, каза още министър Каракачанов.

За старта на кампанията „Бъди войник“ в Добрич заедно с министъра на отбраната бяха и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, командир на военно формирование 34 200 – Шумен и началник на гарнизона в Шумен.

Стотици граждани разгледаха разположената на площад „Свобода“ военна техника, оборудване и въоръжение. С авиационен поздрав над града прелетяха самолети „Спартан“, „Пилатус“ PC 9 и L- 39.

Красимир Каракачанов: Празник не само на Добрич, а и на цяла България

"Днес е празник не само на Добрич, а и на цяла България". Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 25 септември, в словото си пред граждани и гости на град Добрич след откриването на паметна плоча с имената на офицерите – добруджанци, загинали през Втората световна война. Той припомни, че за България Втората световна война реално започва от 20 април 1941 г., когато Българската армия навлиза в Македония, Беломорието, Западните покрайнини, и освобождава останалите там под чужда власт българи. Основната част от жертвите, които Българската армия даде във Втората световна война, бяха във Втората й фаза, посочи той. "Хубаво е, че този паметник се открива на тази дата, днес, когато се отбелязват 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. И Добруджа, и Македония и Тракия са многострадални български земи и със съдбата на българите там беше търгувано от Великите сили", каза министър Каракачанов. "Два пъти Добруджа беше освобождавана – първо през 1916 г., след това – с мирен договор. За част от добруджанци това е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник. Но въпреки всичко една справедливост възтържествува – Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета", посочи министър Каракачанов. "Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество непокътнато, след поредната голяма война. В това те успяха. Тяхната саможертва беше онзи данък, който българският народ плати затова границите на България да не бъдат рязани. Тези хора заслужават нашето преклонение и уважение, заслужават техните имена да бъдат изложени на показ и българите да идват тук и с цвете да почитат тяхната саможертва в името на Родината", каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов.Министър Красимир Каракачанов благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на офицерите-добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча.

Публикувахте от Bulgarian Armed Forces в Петък, 25 септември 2020 г.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства в Добрич на освещаване на плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война. Той благодари на цялата добричка общественост и местните власти, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, загинали във Втората световна война, които днес са изписани на паметната плоча.

Памет за офицерите-добруджанци, загинали през Втората световна война

Плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война, беше осветена официално днес в Добрич. В празника на града по повод 80 години от връщането му в пределите на Майка България се включват Гвардейският представителен духов оркестър и солисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, които ще изнесат концерт от 18.00 ч. в градския парк „Свети Георги“. От 20.00 ч. ще се проведе и тържествена проверка (заря).

Публикувахте от Bulgarian Armed Forces в Петък, 25 септември 2020 г.

Тези мъже, и други като тях, воюваха и загиваха затова да бъде запазено нашето Отечество, непокътнато, след поредната голяма война, посочи министър Каракачанов.

В словото си той припомни накратко историческите събития около Първата и Втората световна война и специално съдбата на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа:

За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е голям празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, но българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, но въпреки всичко една справедливост възтържествува – Южна Добруджа беше върната на България и днес е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина.

Последни Новини

Сиди: ВМРО предлага за първа работа на млад човек да не се дължат осигуровки 2 години

Това е част от пакета демографски мерки, които ще задържат младите хора в България Работодателят да не плаща осигуровки...

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Кузо Божинов: Чрез сегрегация интеграция не се постига

Общинският съветник от ВМРО в община Септември Кузо Божинов се противопостави на плана за действие по стратегията за равенство, приобщаване и участие...

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Коментари