Начало По места В Кула ще насърчават образованото родителство

В Кула ще насърчават образованото родителство

По предложение на групата на ВМРО – БНД Общински съвет – Кула взе решение за промяна на размера на отпусканата еднократна помощ за новородено/осиновено дете до 3-годишна възраст. Вместо досегашните 150 лв. за всяко дете в общината вече ще има диференциация според степента на образование на родителите.

За майка с основно образование се запазва досегашната сума от 150 лв. За майка със средно – 300 лв., а за майка с висше образование – 600 лв.

Необходимите критерии за кандидатстване са:

  1. Заявление от майката до кмета на общината.
  2. Оригинал от акта за раждане на детето.
  3. Копие от диплома за завършено образование на майката.
  4. Настоящ адрес в рамките на общината с уседналост през последните 2 години на поне единия от двамата родители.
  5. Заявлението се подава след навършването на 1 м. от раждането на детето или 1 месец от постановяване на решението за осиновяване.

Право на средствата ще има родителят/осиновителят, който не е оставил детето, или други свои деца, за отглеждане в специализирана институция и не са му отнети или има ограничени родителските права. Финансовата помощ се предоставя до трето живородено/осиновено дете, като близнаци или тризнаци се признават за второ и трето дете в семейството. При различно образование на двамата родители се взема предвид това на майката. Получилите еднократната помощ подписват декларация, с която декларират, че детето няма да бъде дадено за осиновяване. При нарушение на декларираното, възстановяват сумата.

Приетото решение е част от демографската програма на ВМРО, целяща насърчаване на раждаемостта и стимулиране на образованото и отговорно родителство.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари