Начало Българите по света В София се проведе конференция за българите от Западните Балкани

В София се проведе конференция за българите от Западните Балкани

Представители на българските общности от Република Македония, Албания, Сърбия и Косово се събраха на международна конференция в София, организирана от Държавната агенция за българите в чужбина. Тя бе на тема „Българските общности в Западните Балкани – ключов фактор в процеса на присъединяване на страните към ЕС“. На нея бяха обсъдени проблемите на българите зад граница и се предложиха идеи за решаването им.

Небойша Иванов от КИЦ – Цариброд заяви, че децата, които се раждат в Пирот, се пишат сърби. Нямаме права за изучаване на майчин език в училище. Посланикът на Сърбия Владимир Чургос отговори, че по закон всеки в Сърбия има право да си запише детето, както си иска и изрази удовлетвореност от провелата се конференция, от посланията в нея и действията на българските институции, както и похвали успешното председателство на страната ни.

България трябва да направи всичко възможно, за да направи по-лесно придобиването на българско гражданство на сънародниците ни в Западните покрайнини и да запазим българския бит, култура и идентичност там, коментира  председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев. Той открои и добрите практики и постигнатите не малко успехи за българите зад граница.

Петър Харалампиев:

Трябва да съдействаме на хората от общностите ни зад граница, защото те са българи по произход. Проблемите са много страшни, но виждаме, че българските общности стават все по-активни. Може да се похвалим с откриването на българско училище в центъра на Скопие, Македония, където се преподава на книжовен български език. Може да се похвалим с признаването на българското национално малцинство в Албания и българските училища, които вече започват да работят там. В косовския парламент са внесени над 500 подписа, очакваме и още 1000 да се внесат, и очакваме съвсем скоро признаване на наше малцинство и в Косово. В Сърбия работим активно, в Цариброд преди дни беше създаден Културно-информационен център за българите в с. Звонци, общ. Бобушница. Проблемите в Босилеград са много тежки и сериозни, но ние ги поставихме на най-високо ниво.

Депутатът от „Обединени патриоти“ (ВМРО) Юлиан Ангелов смята, че българската държава трябва да премахне всички административни пречки по получаване на гражданство. Чужденец без произход получава по-лесно гражданство от нашите сънародници.

Юлиан Ангелов, заместник-председател на парламентарната комисия по политиките на българите в чужбина:

Приветстваме ДАБЧ освен за административната работа, която извършва също така да организира много срещи и културно-масови мероприятия и екскурзии за българчетата зад граница, което до момента не се беше случвало. Подходът е правилен. Надявам се на повишаване на административния капацитет на Агенцията, за да може да отговори на изискванията на нашите сънародници зад граница. Министерство на правосъдието да продължи добрата практика от последните месеци за облекчаване на процедурите за подаване на документи за българско гражданство за сънародниците ни в чужбина. Надявам се министерството да успее да премахне всички пречки, за да може нашите сънародници да не се чувстват дискриминирани.

Ангелов призова вицепрезидента Илияна Йотова за облекчаване на процедурата за сънародниците ни.

Проблемът с тромавата процедура по получаване на българско гражданство изисква промяна в най-малко три закона, отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова.

В ход е експертната работа по реализацията на една отколешна идея – създаването на Български културен институт. С негова помощ ще се решават голяма част от трудностите пред българите в чужбина – от езиковите квалификации до лекторатите по български език, от разпространението на българската култура до бизнес контактите.

Припомняме, че създаването на такъв институт е идея и кауза на българския представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки. Той пое ангажимент и направи редица постъпки към създаването на Български културен институт „Св. Св. Кирил и Методий“ в защита на българския език, в защита на българската идентичност, в защита на българската общност в и вън ЕС – през двустранни договори, през промяна в законодателството. Тази негова кауза се оказа и най-харесвана в телевизионния формат „Обещанието“ по БНТ. А преди време и вицепрезидентът Илияна Йотова подкрепи публично инициативата на Ангел Джамбазки.

Вижте повече във видеорепортажа на „България 24“ >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари