Начало Блог Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа на партията.

Антимафиотът и признат експерт в борбата с организираната престъпност разкри, че това е първата покана към него да се включи в политиката и той я е приел, защото споделя вижданията на ВМРО.

Имах среща с лидера на ВМРО г-н Красимир Каракачанов, проведохме един разговор, който ни върна в годините, когато сме работили заедно – много, много, много назад, когато съм бил в службата, а той е бил депутат, но така или иначе отношенията ни са страхотни, приятелски. Той ми разказа, че намеренията са в гражданската листа да бъдат поканени хора с обществен авторитет, умения и възможности, хора, които са се доказали професионално в своите сфери, разказа генералът в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS. 

Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца в корупцията в ЕС, защото корупция е имало, има и ще има. Това е недобронамерено изказване на хора, които не работят за интересите в държавата, а се произнасят по теми, които не са им познати, и се стига до определяне на становища за състоянието на нещата по линия за определяне на нивото на корупцията в нашата страна, коментира още ген. Кирил Радев. В подкрепа на тезата си той даде за пример изключително високото мнение на международното поле за ръководителите на съответните служби у нас, които се борят с корупцията. Позитивно е това, което се прави в борбата с корупцията, дори да е недостатъчно, смята още бившият антимафиот.  

Според него има постигнати успехи по линия на борбата с организираната престъпност, но има какво още да се направи при конвенционалната престъпност. 

По отношение на битовата престъпност винаги може да се направи нещо повече, защото бабите на село въобще не се интересуват от организирана престъпност. Те страдат от това, че са отвлекли кокошките или е разбито мазето и са откраднати компотите. Да не говорим за други посегателства, които са свързани със здравето и живота им. Знаете, че има изнасилвания на самотни възрастни жени. Така че, хората се интересуват от спокойствието, което може да им осигури държавата в битово отношение.

Затова и ген. Кирил Радев споделя виждането на ВМРО за справянето с циганската престъпност.

Определено смятам, като веднага казвам, че нямам абсолютно нищо против циганското малцинство, ако приемем, че голяма част от престъпленията на битово ниво се извършват от представителите на това малцинство, причините са дълбоки и проблемът е национален дотолкова, че трябва да се решава кардинално. Съгласен съм с концепцията на ВМРО, защото не е нормално да търпим изстъпленията на една шепа хора спрямо цялото българско население. 
Не е нормално да се краде, да се изнасилват бабички, да се убива. Не е нормално да не се плаща ток и да не се плащат данъци, категоричен е номинираният за гражданската листа на ВМРО ген. Радев. По думите му доброволните отряди имат място при справянето с битовата престъпност, ако не са създадени на принципа на башибозук, на който са раздадени пушки и тояги и ходят да раздават ред. Според ген. Кирил Радев трябва да има нормативен ред, който да регулира отношенията на доброволните отряди с полицията, като е добре в тях да влизат хора от охранителните фирми. 
В отговор на въпроса дали вижда мястото си в МВР, ако ВМРО отново участва във властта, ген Радев заяви:

Не съм мислил за това. Единственото ми желание е, с каквото мога, да бъда полезен, а това е политически въпрос. За мен е важно като човек, който е известен с лоялността си, да оправдая доверието, което ми е гласувано.

Кой да управлява след изборите, отговорът на този въпрос е в ръцете на народа. За мен като гражданин е важно, независимо кой ще управлява, всичко да бъде в полза на народа и да бъдат защитени националните интереси, заяви генералът. Той призна, че в листата на ВМРО вижда млади хора с ентусиазъм и жар, които с желание искат да се борят за благото на тоя народ и държава. 

Бившият шеф на НСБОП се върна и назад в годините, като призна, че по онова време антимафиотите са имали пълна забрана да разследват приватизацията. Според него никога няма да се разбере истината за приватизационните сделки от първите години на прехода. В приватизацията, там наистина имахме забрана въобще да работим по приватизационните сделки – съмнявам се, че някога може да се разбере, унищожено е всичко, за жалост, призна генералът. 

Днешните герои в ареста Миню Стайков и Арабаджиев бяха обект на внимание, за жалост трябва да призная, че не можахме да си довършим работата докрай. Ако бяхме реализирали тези разработки, които водехме навремето, може би днес щяха да бъдат други лицата, защото престъпници е имало и ще има, няма абсолютно никакъв вакуум, особено в сферата на организираната престъпност, където парите са огромни, коментира още той.

Кирил Радев направи и снимка на организираната престъпност днес. Факт е, че балканският път на наркотика е толкова актуален, колкото беше и преди години. Вероятно такъв и ще бъде, защото това е една престъпност, която няма да има край. Характерното е, че колкото повече хващаш, толкова повече изглежда, че мащабът на тази престъпност е по-голям. Наркотрафикът е изключително специфична дейност и е свързана с взаимодействие с други служби, нищо не се оставя на случайността, защото залогът е огромен. Много е важно да няма жертви по веригата, подробности в никакъв случай не се изтъкват. Вижда се само върхът на айсберга, но наркотикът е хванат с усилията на много хора, които работят по веригата. Бившият шеф на НСБОП допусна, че немалка част от хотелските комплекси по морето са в резултат именно на прането на пари от наркотрафика в отминали времена.

Ако говорим за ефективност в борбата с престъпността, е най-важен крайният резултат. А за да има такъв, явно, че нито една структура по никакъв начин не може самостоятелно да се справи, още повече, ако говорим само за МВР. Борбата трябва да бъде общонародна, особено в корупцията. Корупцията е една тема, която е доста привлекателна за общи разговори. Аз имам предвид факта, че за корупцията много често говорят и хора, които нямат представа, това е едно общонародно явление навсякъде. Корупцията е като вирус, на нея ѝ трябва власт и пари. Това не може да бъде решено с един четиригодишен мандат, защото много пари се въртят, интересите са огромни и усилията трябва да бъдат положени от всички органи, заяви експертът.

Според Кирил Радев не е необходимо да се променя нещо в нормативната уредба, защото има ефективни реализации, които стигат до съд. 
Въпросът е взаимодействието между органите. В цялата верига полицията, следствието, прокуратурата и съдът са алпинисти, които катерят върха – искат да бъде унищожена корупцията по някакъв начин, но всяка система трябва да бъде достатъчно ефективна, защото провали ли се един от системата, всичко отива по дяволите. Малката корупция води до голяма корупция, до възпитание в корупция. За някои хора това е начин на живот. Затова промяната трябва да бъде тотална на национално ниво, категоричен е бившият директор на НСБОП.

Целия разговор гледайте тук >>>

Последни Новини

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Искрен Веселинов: Поругаването на българския химн от македонските запалянковци показва доколко РСМ е готова за членство в ЕС

Енергийната криза е резултат от сбъркана политика Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач...

Александър Сиди: На изборите хората ще накажат лицемерието и безхаберието на доскорошните управляващи

Съпредседателят на ВМРО - БНД Александър Сиди не спести пред медиите в Стара Загора тежки думи по адрес на управлявалите през последната година...

Юлиан Ангелов: ВМРО предлага нова пенсионна формула 61/31

ВМРО ще предложи нова пенсонна формула – 61/31. 61 години като възраст за пенсиониране и за жени, и за мъже и 31...

Искрен Веселинов: В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота

В Турция има гигантска машина за манипулиране на вота, каза в „Денят на живо с Наделина Анева по Нова нюз съпредседателят на...

Коментари