Начало Циганският въпрос Гетата създават асоциални хора

Гетата създават асоциални хора

Има ли решение на проблема с цигански гета, пита в. „Монитор“ и събира различни позиции по темата.

Накратко изданието прави обзор на последния случай със събаряне на незаконни цигански къщи в морската столица.

Багери започнаха да събарят постройки в циганската махала във варненския квартал „Владиславово”. Жителите отказваха да напуснат незаконните си къщи. От мястото дори се чуваха викове и заплахи. Оказа се и че 15-те, които са декларирали, че доброволно ще съборят бараките си, са „безследно изчезнали”.

Преди време се обсъждаше идеята гетата да бъдат съборени, а живеещите в тях да бъдат преместени в благоустроени жилища в съседни терени. Според някои пък циганите трябва да се приберат по родните си места.

Вестникът потърси за коментар заместник-председателя на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Ето неговата позиция по темата:

Пълно премахване на циганските гета и катуни. Незабавно и без уговорки. Причината е, че те създават неуки хора, които не се социализират. Ние искаме всички да спазват закона и да са защитени правата на хората, които си плащат данъците. Необходим е нормален европейски ред.

Гетата са върху частна и общинска собственост. Хората, които имат земя там, не могат да си я ползват, тъй като върху нея има незаконни постройки вече повече от десет години. В много случаи собствениците искат държавата и общината да им даде възможност да си ползват имота, а това не се случва. Това е отказ от справедливост и от законност. Става дума за незаконно строителство и няма как тези постройки да се узаконят. Да не говорим, че обикновено гетата са източник на напрежение и престъпност.

Затова е нужен дългосрочен ангажимент от страна на държавата, който да се изразява в целенасочена държавна политика за несоциализираните общности като част от една обща демографска политика. Трябва просто да се спазват законите – например за норми за заселване, незаконно строителство, скитничество. Трябва да се спре практиката на компромиси в прилагането на законите и практически привилегии за определени групи.

Повече по темата – рубрика „Циганският въпрос“.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

21 октомври (сряда), 12.30 ч., Пловдив – пресконференция на ВМРО

На 21.10.2020 г. (сряда) от 12:30 ч. в клуба на ВМРО - Пловдив, намиращ се на бул. „Марица“ № 51 (под моста...

Откриха паметник на българщината

С официална церемония бе открит паметник на българщината в местността „Чековището“ в курортното селище Свети Константин край Пещера. Той е в памет на...

Избраха общински комитет на ВМРО в Септември

На 18 октомври в град Септември бе проведена общинска конференция на структурите на Организацията в общината. Представителите на местните организации от Септември,...

Така се прави! Младежите от ВМРО с личен пример – чистиха около р. Марица

Младите членове на студентската организация ВМРО в град Пловдив проведоха зелена акция. Те дадоха личен пример как може да си полезен за...

23 октомври (петък), 16.00 ч., с. Струпец – паметна плоча на Гено Димитров

На 23 октомври 2020 г. (петък) от 16.00 ч. в с. Струпец, общ. Роман ще бъде открита паметна плоча на Гено Димитров...

Д-р Петрова поздрави дамите от „Зонта клуб – София“

От организацията отбелязват 25 години от основаването си Днес съвременната жена има много превъплъщения – на майка, съпруга, любима,...

Коментари