Начало Блог Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името...

Даме Груев е сравним само с Левски, заслужаваше улица да носи името му в Бургас

Сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел

Интервю на „Флагман“ с областния лидер и общински съветник в ОбС – Бургас д-р Георги Дракалиев. Повод е предложението на съветниците от ВМРО за преименуване на бул. „Янко Комитов“ на „Даме Груев“, което не бе прието от Общинския съвет.

– Д-р Дракалиев, какви са Вашите аргументите в подкрепа на предложението бул. „Янко Комитов“ да се преименува на „Даме Груев“

– Аргументите са много. Основната част от тях се основават на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти на територията на община Бургас и по точно на 6 от нейните точки. В чл. 3 се указва, че наименованията на улиците в Бургас са посветени на хора с принос към общочовешките ценности и националното развитие и изразяват признателността на жителите на община Бургас към делото им. В чл. 9 се казва, че предимство се дава на наименования с исторически установена стойност и гражданственост. Точка 5 от чл. 9 – трябва да се запази връзката между наименованието на улиците, булевардите и други утвърдени като топоними обекти в района, точка 6 – използват се с предимство имената на личности с изключителен принос за развитието на българското общество. Всичко това в случая важи единствено за Дамян Груев.

Също така сред основните аргументи бе, че тази година се навършиха 150 години от неговото рождение, а тази седмица – 115 години от неговата трагична гибел. Той е един от най-големите български национални герои и синове на майка България. Основател е на Българската революционна организация за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Той е име, което заслужава да бъде почетено, и то точно в тези дни. За съжаление сред колегите се получи една такава идеологическа схватка, която бе напълно излишна, защото не беше това целта на предложението. Съответно половината съветници от групата на ГЕРБ не подкрепиха предложението, както и много колеги от другите групи.

В моето изказване заявих, че разчитам на всички, които са с демократично мислене и не почитат легитимността на тоталитарния режим. В нашата наредба, знаете, пише, че улици не могат да носят имена на хора, които са принадлежали по какъвто и да е начин към този режим, какъвто всъщност е и Янко Комитов. В крайна сметка един глас не достигна за преименуването и никой не се обади за прегласуване. Някои от колегите изобщо не гласуваха. Според мен това е поредният непатриотичен акт, който ОбС – Бургас взима. Преди осем месеца, пак с гласове от ГЕРБ, Общинският съвет предпочете да преименува в Бургас няколко улици на имената на с нищо незаслужили това лица, включително и на двама гръцки търговци от края на 19 век, които са участвали в гръцката организация в Бургас, действала за гръцко надмощие над българите. В същото време бе отхвърлено моето предложение за именуване на улица на д-р Дянко Пръвчев – заслужил кмет на града, почетен гражданин на Бургас, участник в акцията за спасяването на българските евреи и изобщо една от най-достойните личности в историята на града ни. Мисля, че до голяма степен това се дължи на някои лични отношения.

– Кой е Дамян Груев всъщност и защо неговата личност е важна за Бургас? Кой е и Янко Комитов?

– Известен като Даме, той е основателят на Българските македоно-одрински революционни комитети. Това е организацията, която става известна като ВМРО. Тя е вдигнала три въстания за освобождение на българите, участвала е в три войни за национално обединени. Даме Груев е човекът, привлякъл към делото личности като Гоце Делчев, Тодор Александров. Името му е равностойно единствено на Васил Левски, който организира първата Тайна революционна организация. Самият Устав на ВМРО и в писмата на Дамян Груев той описва как за създаването на организацията са ползвали Устава на организацията на Васил Левски.

Янко Комитов в контраст е комунистически деец, участник в метежните събития от септември 1923 г., деец на Коминтерна, участник в гражданската война в Испания, където е бил на страната на комунистическия режим. Бил е член на Комисията, начело с Васил Коларов, която през 1936-1937 г. прави характеристики на 1300 политически български емигранти в СССР. На 400 от тях дава негативни оценки, благодарение на което почти всички от тях загиват в сталинистките лагери. Осъден е от български съд през 40-те години на миналия век на доживотен затвор, но след преврата на 9 септември 1944 г. през един период е председател на градския комитет на БКП – Бургас. 

Това е човек, чието име не говори нищо на съвременните бургазлии, нито на младото поколение, нито има някакви заслуги. Не може да се направи сравнение между двамата.

– Как тълкувате реакцията на БСП – те напуснаха залата по време на гласуването?

– Съвсем разбираема е подобна реакция. Те нямат друг вариант освен негативното реагиране. Не ги упреквам. Те са наследници на БКП и е логично да искат да запазят имената на техните дейци от едно време. По-скоро съм изумен от реакцията на ГЕРБ, защото се оказа, че в партията, която се дефинира като демократична и антикомунистическа, половината от общинските съветници всъщност са прикрити последователи на комунизма. Опитах се да им припомня, че ако не бяха смелите общински съветници в началото на демокрацията, сега щяхме да заседаваме в зала, която се намира на пл. „Георги Димитров“, а сградата на Общината щеше да се намира на ъгъла на улиците „Ленин“, „9-и септември“ и „Първи май“. 

– За какъв всъщност участък става дума? Единият Ви колега спомена за някакви 200 метра.

– За целия булевард. Едната част може би ще е толкова, но другата е по-голяма, но това няма никакво значение. В Бургас многократно са именувани и преименувани улици и в това няма нищо фатално.

– Има ли други останали улици в цялата община, които са с такива имена?

– Не съм проверявал скоро, възможно е да има в Бургас. Иначе в общината със сигурност има. В малките населени места все още има улици, именувани на разни партизани и хора, занимавали се с терористични действия. 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари